zondag 30 mei 2021

Uit de airfryer(s): omelet, rollini's en asperge plaattaart; slowcooker en Römertopf, puree en koolrolletjes; 3 x onionchef; soep van resten uit de soepmachine en Indisch van zorgcentrum Alerimus.

Omelet met ricotta uit de airfryer.

Wat nu? Opgebakken rest zuurkool. Het moet nu eenmaal toch op dus waarom niet op de Pinksterzondag. Maar dan wel met een heerlijk glas koud wit. En meestal zijn dit soort resten echt lekker vinden wij. 

Als dessert 5 peren geschild, bedropen met limoensap en gemengd met Griekse yoghurt en uren in de koelkast laten staan. Voor ons een goede manier om fruit te eten wat er vaak bij inschiet.

Pinkstermaandag hadden we de twee kleine jongetjes in huis, maar niet om te eten. Na ritje Rotterdam aten we dus samen. Op zondag had ik een wortelsalade klaar gezet in de koelkast. Hiervoor ruim 500g wortels fijngemaakt met de Onionchef met het roze mes. Verder helemaal volgens recept. Een omelet gebakken met 4 eieren, ongeveer 125g ricotta, 100g spekjes, zwarte peper en heel veel verse knoflookbieslook in het bakaccessoire van de airfryerXXL 12 minuten op 180°. In de airfryerXL op de grillplaat rollini's met mozzarella afgebakken op 180°, 6 minuten. Van alles iets over. 

Dinsdag eindelijk na 5 maanden dochter en schoonzoon uit Duitsland weer even in Nederland en aan tafel. 

Bij de borrel afgebakken b'rustiek witbrood, 2 soorten paté, 2 soorten olijven, droge worst met venkelzaad, extra zoute boter, kommetje met olie en balsamicocrème met sinaasappel

De tomaten voor de tomatensalade met burrata de avond tevoren klaar gezet in de koelkast. Gemaakt met 250g in stukjes gesneden trostomaten, olie, balsamico, een geperst teentje knoflook en 2 takjes verse oregano, de blaadjes fijngesneden. In de 'pannetjes' blaadje sla onderin, daarop de tomaatjes met dressing, daarop ½ bol burrata. Jammer, maar geen basilicum in huis of kruidentuin maar wat een bijzonder recept.

Het hoofdgerecht was gevulde koolrolletjes uit de Römertopf. Ik had van de Amsterdamse worstmakers 400g worstvulling liggen gemaakt met parmezaan, peterselie en citroen en kruiden zoals zeezout, zwarte peper, nootmuskaat, foelie en peperoncini. Heb dus de ingrediënten voor het gehakt niet gebruikt. En in plaats van het pakje frito had ik twee verschillende potjes van de Fattoria la Vialla, samen iets meer.

Aardappelpuree gemaakt in de slowcooker met 500g aardappel en 300g groene kool (even geblancheerd voor de zekerheid), 50g zoute boter, zwarte peper en 50ml kooknat. Het was een heerlijk maal met een perfecte combinatie van smaken. Met een overheerlijk glas rode wijn. 

Bij de kazen voor het eerst ook Brandrood kaas. Echt lekker. De andere kazen ook als altijd. Met de 2e helft van het brood, de zoute boter en het 2e glas rood.  

De overheerlijke Bosche bol werd geleverd in de ochtend. En ook de advocaat was niet zelf gemaakt maar kwam uit een pot. Wat een heerlijk dessert vonden ook de gasten. Koffie met een drankje toe. Wat een fijne bijeenkomst. Zij beiden getest, wij (ik deels) gevaccineerd dus we vonden een omhelzing op z'n plaats. Een feestje op een gewone dinsdag.

Woensdag soep gemaakt in de soepmachine met het kooknat van de kool, het afgegoten nat van de puree, het nat van de burrata, een rest andijviestamppot en de rest van de omelet. Heerlijke drinksoep vooral ook door de romige smaak van het vocht van de burrata.

We aten deze keer maar direct de resten van de dag ervoor, rolletjes kool en puree. Meestal sla ik een dag over namelijk. Puree opgebakken in de pan met een lekker korstje, kool in saus opgewarmd in de magnetron. De rest van de saus nog ingevroren. 

Waarschijnlijk de laatste stengels rabarber geoogst en gekookt. Ik maakte het klaar zonder toevoegingen en zie later of er suiker of iets anders in moet of gebruikt gaat worden voor een taart of met aardbeien. Oh, en rabarber wordt hier niet geschild. Ingevroren voor later.

Donderdag aten we weer de themamaaltijd van de plaatselijke zorgorganisatie. Ik hoefde dus niet te koken. Er stond nog een rest van de wortelsalade, die heb ik met de Onionchef met het zwarte mes tot puree gemalen. Ook de rest pappardelle met kaas samen met 1 rollini en de rest van de kom olie en balsamicocrème gemalen met het zwarte mes. Beiden heerlijke smeerseltjes op een crackertje. Ook nog 2 'oude' appels en peren geschild en met crème fraîche en limoensap weggezet. Niets gaat verloren is de bedoeling.

Donderdagmorgen komt altijd mijn bestelling binnen van Hofweb. Deze keer met de eerste biologische aardbeien. Dus in de middag een zeer luxe lunch, aardbeien met slagroom. Oh wat heerlijk! Had ik echt naar verlangd sinds er overal aardbeien te zien waren, maar de biologische duren altijd iets langer. Het wachten waard hoor!

De maaltijd van Alerimus was Indisch en weer erg smakelijk.




Kokosmousse, spekkoek en lychees.

Op vrijdag verse grove spinazie en aardappels gekookt en gegeten met gekochte ketjapballetjes opgewarmd in de magnetron. Nog wat extra boterjus gemaakt. Lekkere combinatie hoor. Daarna een stukje kaas bij het 2e glas rode wijn.

En dan op eigen terras koffie met een glaasje calvados. Wat een leven.

Op de laatste dag van deze blogweek een asperge plaattaart. Ik heb eerst het deeg van de rol bladerdeeg voorgebakken op de bakplaat van de airfryerXL. Dit duurde 10 minuten op 200°, was de eerste keer voor mij en ging erg goed zonder blindvulling.

De asperges, 250g, 5 minuten geblancheerd. Het waren 2 dikke en een dunne. De beide dikken doormidden gesneden na het blancheren. Er stond 200g cottage cheese die nodig op moest. Verder gebruikte ik 70g Prosciutto di Parma en 2 eieren. De plaattaart pas afgemaakt vlak voor het afbakken, dus alles koud in de airfryer. Voorverwarmd op 180° na 15 minuten gekeken naar de eieren. Dan 4 minuten terug gezet. Zo heerlijk. Goed gelukt. 


Mensen vragen soms naar mijn machines. Ik heb er veel en geniet daarvan. Niet alles past in mijn keuken. Standaard de ingebouwde grote oven, twee airfryers, de magnetron, de rijstkoker, de soepmachine, de broodrooster en de duo-slowcooker. In een keukenkastje 3 Römertopfen (1 voor vis, 1 voor vlees, 1 van allang overleden moeder) Niet alles wordt (vaak) gebruikt. Veel staat daarom in mijn onbestaanbare gigantische kast uit de kringloopwinkel. Niet bepaald onze dagelijkse smaak voor meubels maar wel gek en heel bruikbaar :-).

En vandaag, zondag, visite dus een mooie maaltijd maken en tussendoor mijn 2e prik halen.  



Geen opmerkingen:

Een reactie posten