zondag 25 juli 2021

Uit de airfryer(s): opgewarmde pizza en drumsticks, worstenbroodjes, witlof geitenkaas, karbonade en gebakken puntpaprika's; uit de slowcooker: appelmoes met sinaasappelsap; gezellig en lekker gegeten bij Restaurant Gewoon.

Gevulde puntpaprika's van vrijdag.

In de loop van deze zondag kwamen de ouders de kleinzoontjes weer ophalen. Ik had gemeld dat ik niet zou koken wat natuurlijk vanzelfsprekend werd gevonden na 3¾ dag een bijna 2 en een 3½ jarige te logeren hebben gehad :). Het was heerlijk en geweldig maar we waren ook wel wat moe (hoe bedoel u, ha, ha). Er werden pizza's besteld die overigens tegenwoordig bij hen echt heel goed zijn (niet vet, niet te zout, krokante bodem en nog warm ook), maar zo zag het er dan uit toen het gezin was vertrokken :-). Beetje moe maar zeer tevreden met nog even genieten van een glaasje wijn.


Resten, resten, resten.... Van de verschillende pizza's was in totaal nog een hele pizza over. Jammer om weg te gooien. Omdat de vispizza snel moest gelijk maandag deze rest opgegeten. Het opwarmen bleek prima te kunnen in de airfryer. Omdat de punten niet over elkaar mochten de eerste ronde 6 minuten op 160°, daarna nog een paar stukken 5 minuten in de nog warme airfryers XL en XXL. Genoeg met nog wat komkommer en rabarber wat ook op moest.


De volgende dag moesten twee eerder geroosterde drumsticks worden opgewarmd. Ook dat gaat prima in de airfryer. Het waren er maar 2 dus mij leek 6 minuten op 180° genoeg. Dat bleek prima. Goed heet en nog lekker krokant vel. We aten er macaroni bij waar ik aardig wat te veel van had gekookt. Ook de rode saus was teveel. Ik las als mogelijkheid de gare macaroni zonder saus te verwarmen in een zeef in kokend water. Maar met de saus op een laag vuurtje op het gasstel leek mij eigenlijk wel een goed idee want de saus moest toch ook warm worden. Eerst 2 fijngesneden preitjes gebakken in wat ghee. Saus en pasta daarbij en een klein restje maïs en de witte boontjes uit een rest snijboontjes mee gewarmd. Ook nog een wortelsalade gemaakt van 6 worteltjes met de onionchef met het roze mes. Daarin zo'n zakje zoete chilisaus (wat ik in de koelkast vond) en een scheutje citroensap gemengd. 


Een restje burrata er nog door de macaroni en flink wat vers geraspte Parmezaan Reggiano erover. De worteltjes bleven deels weer over.


Woensdag de speciaal voor appelmoes gekochte appels gemoesd in de slowcooker. Het was 750g appel en  sap van een grote sinaasappel. Na 5 uur op laag gekeken. En ja, in een pan gaat het ook prima, maar zo hoefde ik er verder niet op te letten. 

Voor 's avonds de laatste twee worstenbroodjes gebakken, 7 minuten op 160° in de airfryerXL. Een rest pilaf opgewarmd in schuimende boter in een pan. We aten er gegrilde witlof met geitenkaas bij. Ik heb 3 flinke stronken witlof die op moesten 5 minuten in z'n geheel voorgekookt. Eerst de buitenste blaadjes en kleine ongerechtigheden eraf gehaald, maar niet het worteldeel want ik vind het dan teveel uit elkaar vallen. Laten afkoelen in een vergiet. Dan in helften gesneden waarbij ook nog wel wat binnenste verwijderd moest worden want toch iets te lang in de voorraad gelegen. De kern erin gelaten want wij vinden dat bittertje lekker. In het bakaccessoire van de airfryerXXL. Olie, peper, citroensap, honing, verkruimelde geitenkaas en verse tijm uit de kruidentuin erop. Op 180° en deels even op 165° om verbranden te voorkomen, 15 minuten. Heerlijk!


Donderdag aten we Ierse stamppot. Ik vond het een leuk recept om de halve savooie kool die er nog lag en 2 kleine preitjes weg te werken. En dan heeft het ook nog een echte naam: Colcannon. Hoeveelheden naar smaak gedaan. Naar verhouding voor samen iets minder aardappel, iets meer kool. Wel 2 tenen knoflook en 100g spekjes. Een heerlijke combinatie. We aten het zonder eieren. Want intussen 1 flinke karbonade in de airfryerXL op het grillplaatje gebakken. Na die 8 minuten op 180° echt perfect. En toen werd er omgeroepen dat het water werd afgesloten dus pannen, emmers, flessen, kannen vullen. Dan voel je weer even hoeveel geluk je toch hebt dat wij in dit land zomaar schoon water uit de kraan krijgen als er geen calamiteiten zijn zoals in Limburg. 

De volgende dag paprika's met champignons. De 250g witte champignons had wel te lang moeten wachten op gebruik, rook daardoor wat zwaar, maar na het bakken was de smaak toch goed. Een handje oude gemengde noten gestampt in de houten vijzel. In plaats van zongedroogde heb ik 6 kleine tomaatjes in stukjes gesneden en in de hete pan van de champignons samen met 2 tenen knoflook in stukjes, laten smoren zodat het sap wat was ingekookt. Hierbij een klein restje blauwe kaas gedaan. Vervolgens 100g feta verkruimeld. Alles bij elkaar in een schaal samen met nog wat 25g paneermeel, beetje krulpeterselie, chilivlokken en zwarte peper voorzichtig gemengd. De 4 helften van de puntpaprika's gevuld. In de middag klaar gezet op de bakplaat, dus koud in de airfryerXL, 20 minuten op 180°. Gegeten met een havercracker met boter.

Op de laatste dag van deze blogweek veel voorwerk gedaan voor de volgende dag. Na ¾ dag in de keuken wilde ik niet meer voor de avond koken. Wat ik allemaal gemaakt heb komt in de volgende blogpost. We aten bij Restaurant Gewoon. Ik doe een serietje foto's onder elkaar. Het was allemaal heel lekker en vooral ook weer heel gezellig.
Carpaccio
De heerlijke wijn die we dronken.
Hoeksche schnitsel
Pittige visspies

Deze keer geen dessert maar wel voor mij een Irish koffie en voor de ander koffie met een glas calvados. 

En vandaag, zondag, ben ik jarig en hebben we een klein feestje. Het ziet er naar uit dat vanaf het moment dat de gasten komen ook het onweer losbarst, dus het zal wel een binnen-feestje worden. Jammer. Maar daarover volgende week meer. 













Geen opmerkingen:

Een reactie posten