zondag 28 maart 2021

Uit de airfryer(s): zeewierballetjes, forelfilet, tomaatjes en pasta-ovenschotel; uit de magnetron: aardappeltjes; uit de slowcooker en Römertopfen: hutspot en parelhoen en kip; uit de soepmachine: bloemkoolsoep en soep van resten; themamaaltijd van Alerimus en ook nog rucolapesto.

We hadden zondag visite van oudste zoon met vriendin en haar dochter. Een dinertje gemaakt dus en dat van 14.00 tot 20.00 uur want we houden ons niet aan het advies van 1 persoon per keer, maar zeker wel aan alle andere richtlijnen en dus ook aan de avondklok. 

Bij de hapjes vooraf hadden we naast olijven, droge worst en paté ook zeewierballetjes. Deze afgebakken in de airfryer, 8 minuten op 180°. Iedereen vond ze heerlijk. Verder natuurlijk heerlijk (ook afgebakken) brood, crackertjes en zoute boter.

De avocadomousse gemaakt in de Onionchef met het zwarte mes van 3 avocado's, 6 eetlepels kokosmelk en een flinke scheut limoensap. Witte peper en een snufje zout maakten het af. Als 2e laag in het glas een bol mozzarella in de chef gemixt met 2 kiwi’s. En vervolgens naar keuze bovenop nog een lepeltje makreelrillette. 

Vervolgens bloemkoolsoep gemaakt in de soepmachine van 1 kleine bloemkool, 5 bosuitjes, 1 prei, 1 aardappel, groentebouillonpoeder en water. Geen kookroom in de machine, wel room en koriander in de kommen.

Dan het hoofdgerecht: parelhoen en kip uit de Römertopf. Die ene parelhoen was te weinig voor het gezelschap. Er lag ook nog een souperhen in de diepvries. Beiden behandeld volgens recept parelhoen. Bedropen met overheerlijke donkere Hollandse vermout, na een uur ingesmeerd met gesmolten boter, de kruiden erover verdeeld en ingepakt in verschillende spek- en hamsoorten zoals ontbijtspek, prosciutto en pancetta. Rozemarijn, salie en tijm uit de kruidentuin fijngemaakt in de Onionchef met het zwarte mes. Omdat de beide Römertopfen zeker een half uur in water moeten staan een en ander afgemaakt vlak voor ze in de schalen gingen. In een koude oven op 180° en na 2 uur klaar en erg lekker. 

Ik maak risotto altijd in de rijstkoker. Deze keer met een andere vulling namelijk pesto, ui, knoflook en spinazie. Gemaakt met 300g risottorijst, 1 liter bouillon, 1 dl witte wijn en 3 eetlepels gesmolten boter in de koker. Intussen 1 ui en 2 tenen knoflook fijngemaakt in de Onionchef met het roze mes en dit lekker gebakken in wat boter. Spinazie gewassen. En toen de rijst klaar was de ontdooide pesto, spinazie en ui/knoflook er door geschept. Het koelt dan wel iets af, maar het is wel erg lekker om de spinazie niet eerst te laten slinken, maar de verse blaadjes te gebruiken. Het was wel weer veel te veel. 

Little gem groen en rood in een schaal en deze aangemaakt met een heerlijk sausje van resten broodsmeersel, vinaigrette en spuitzakjes piccalilly en room van het diner van het Kookhuys van vorige week. 

Als kaas hadden we deze keer Kornblomst en Reade Jutter. Lekker met een stukje brood.

Dan nog de pudding maar dan met amandelkoek in plaats van bitterkoekjes. De stukjes koek vochtig gemaakt met wat karamelsaus uit een potje gemengd met een scheutje water. Verder helemaal volgens recept gemaakt.

We dronken naar wens van de visite eerst een heerlijke cava van Neleman, dan een Pouilly Fumé, dan weer een Neleman rosé, daarna een oude Grand Cru Margaux uit de Bordeaux. Tenslotte bij de kaas nog een jongere stevige wijn Palacio de Sada en bij de pudding een klein puntje vermout. Het was een feestelijke zondag.

Maandag soep gemaakt. Eerst bouillon getrokken van de botten en vellen van de hoenders, aan de kook en dan 45 minuten op een heel laag gaspitje. Daarna deze in de soepmachine gedaan samen met een beetje rendang, heel klein beetje makreel, een beetje bloemkool-broccolistamppot, een beetje aangemaakte sla, een beetje 'rauwe' little gem die al gesneden was. Eerst even gemixt, daarna op pureerstand. Intussen in de pan met nog een restje bouillon het nat van de mozzarella, een rest draadjesvlees met preisaus en de stukjes kip die over waren. Daar dan weer de gepureerde soep bij en dus werd het een flink volle pan soep. 

We aten de repen diamanthaas in portsaus van vorige week, in de magnetron opgewarmde risotto en heel even geslonken rest spinazie. Ook nog hardgekookt ei wat klaar lag voor een paasschildering maar er niet van kwam. Daarna nog wat kaas en pudding. Daar heb ik het laatste spuitzakje bij gebruikt.


Vrijwel alle losse resten opgeruimd. Maar er lag nog wel teveel fruit, dus dinsdag appels en peren kleingesneden en met een restje frambozensaus van het Kookhuys, een scheutje limoensap en wat water gekookt in een pan. Niet in de soepmachine want het was teveel en je moet er iets beter op letten, maar het gaat vrijwel net zo snel. 

We aten witlof met forelfilet.  De vis was niet gerookt dus die heb ik gebakken. Ik heb uiteindelijk besloten een aluminiumvel in te smeren met olie, daarop één filet bestrooid met verse kruiden zoals gemaakt voor de hoenen van zondag, dan de 2e filet erop, hierop weer wat olie en kruiden. De folie gevouwen als een doosje en een scheutje whisky erbij gedaan en goed ingevouwen. In de airfryerXL in het mandje op 180°, 10 minuten. Voor de salade 2 stronken witlof en 1 (niet zoete) appel fijngesneden. De vinaigrette gemaakt met 2 eetlepels gekruide labneh, 1 eetlepel olie, ½ lepel mosterd, 1 koffielepel gewone balsamico-azijn en 1 theelepel honing. De Bio babyaardapppeltjes gestoomd in de magnetron en deels aan de salade toegevoegd. Een beetje koriander gebruikt voor de garnering. De visjes apart opgediend. Het was een lekkere maaltijd maar die aardappeltjes koop ik even niet meer want deels niet meer bruikbaar en wel binnen de termijn. 

Vroege, blijkbaar belangrijke voetbalwedstrijd op woensdag dus we aten op tijd een flinke kom soep met in de airfryer afgebakken brood met naar wens boter en smeerkaas. Weer even wat mini-tomaatjes geroosterd in de bakaccessoire van de airfryerXXL. Met wat Italiaanse kruiden, 3 tenen knoflook in grote stukken en een beetje olijfolie 9 minuten op 190°. 

Donderdag was het weer themamaaltijd van de zorgorganisatie Alerimus. Voorjaar. 


Eerst een heerlijk soepje. Dan een salade die we hebben overgeslagen omdat anders het hoofdgerecht sneller koud wordt, maar natuurlijk wel bewaard voor later. 


Heerlijk hoofdgerecht met een geweldige stamppot, wel wat veel dus ook deels voor later, een lekker stuk gevulde kalkoen en heerlijk fruit. Wijn uit onze voorraad. Een lekker toetje paste er nog wel bij. Blijft leuk en lekker, deze dienst. En dat voor 12.50 € per persoon.


Op vrijdag waren de twee kleinzoontjes weer eens een dag in huis. Op donderdag had ik vast een en ander in de koelkast klaargezet om gemakkelijk aan het eind van de dag te kunnen eten. Het werd hutspot met varkensvlees uit de slowcooker. Er was maar 250g poulet maar ik heb toch gekozen voor 1 grote ui, 1 grote wortel, 5 tenen knoflook, extra 1 grote aardappel en bovenop ½ spitskool in 2 helften. Het vlees gekruid met 1 lepel vissaus en verse tijm, rozemarijn en salie. Op de kool een paar lepels tomatenketchup. Gegeten na terugkomst uit de grote stad na 8 uur op laag. Een beetje over, maar een gemakkelijke en best wel smakelijke maaltijd met een afgebakken stokbroodje en een glas rode wijn. Klein stukje kaas toe.

Zaterdag, de laatste dag alweer van deze blogweek een pasta-ovenschotel met groenten en mascarpone. Omdat er teveel rucola was heb ik eerst in de Magimix pesto gemaakt. Van 200g rucola, 2 flinke tenen knoflook, 100g noten, resten opgemaakt dus hazelnoten, pijnboompitten en amandelschaafsel, 65g parmezaan en 80ml goede olijfolie en peper en zout. In plastic zakjes gedaan, per zakje 1 grote eetlepel. Dit ingevroren. Voor de pasta 300g sperziebonen en 140g macaroni gekookt. Een handje mini-tomaatjes in 8 minuten op 200° in de airfryer geroosterd met een beetje olie en Italiaanse kruiden. Twee flinke eetlepels pesto gemengd met 125g mascarpone. Alles met elkaar gemengd en afgedekt met een laagje jong-belegen geraspte kaas. In het bakaccessoire van de airfryerXXL en 10 minuten afgebakken op 180°. 

En vandaag, zondag, koelkast opruimen dus combinatie van resten denk ik. Maar daarover volgende week. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten