zondag 2 juni 2019

Van-alles-wat maaltijden met hulp van de magnetron, gehaktrolletjes in courgette, gevulde paprika's en bitterballen uit de airfryer, Grieks stoofvlees uit de slowcooker, Libanese pilaf uit de rijstkoker en een avocadosoepje uit de soepmaker.

De dille staat er prima bij.
Schoondochter en dreumes kwamen zondag gezellig langs en bleven eten. Ik vond in de koelkast nog wat kokosrijst, in de pan opgebakken in een beetje olie. Aardig wat ratatouille, opgewarmd in de magnetron. Een doosje gekookte aardappelen, met de staafmixer puree van gemaakt met wat room en boter en opgewarmd in de magnetron samen met een paar stukjes geblancheerde bloemkool uit de diepvries. Ook uit de vriezer tapenade van rode bietjes. En een rest moes van rabarber met aardbeien. Verder 1 karbonade en 2 wild-saucijzen gebakken in boter. Nog een stokbrood afgebakken in de airfryer. Een gevarieerd aanbod. Leuke maaltijd met voor elk wat wils. De soep kwam er niet van.

Ook op maandag nog een beetje gerommeld. Vleesloze dag voor mij, paar plakjes ham voor partner. Eerst een kom van die heerlijke resten-soep met wat geraspte kaas er op. Een cracker met bietjestapenade. Nog steeds wat ratatouille, even in de magnetron, met wat gekookte aardappelen. IJs met slagroom toe.


De volgende dag door problemen met de conditie niet gekookt. Glas wijn bij de pizza en op tijd naar bed. En woensdag weer 'back to normal'.

Gehaktballetjes gerold in courgette. Dat werd het op woensdag. In de schaal die in de airfryer past, gingen 11 balletjes uit 260g rundergehakt. Voor de kruiden: mespunt garam masala, ½ theelepel komijnpoeder gemengd met witte peper, ½ theelepel zelf samengestelde Hollandse kruiden, 1 teen knoflook, 1 eetlepel kruim van beschuit en 1 eetlepel geraspte kaas. Mijn kaasschaaf schaafde dun genoeg. De plakken courgette ingesmeerd met olijfolie, er peper en een heel klein beetje zout op gestrooid. Airfryer op 155° voorverwarmd en na 10 minuten gekeken hoe de balletjes eruit zagen. Hadden na openmaken van 1 nog zo'n 4 minuten nodig. De rest van de al gesneden courgette ingevroren om later een groentebouillon mee te maken.


Er bij hadden we een komkommersalade met dilleroom, gemaakt met ½ komkommer die echt op moest, een flinke eetlepel Griekse yoghurt, een scheutje limoen, wat zwarte peper en veel verse dille.
Een rest aardappelen opgebakken in een beetje ghee.

Donderdag wilde ik weer een vleesloze dag. Ik maakte gevulde paprika's. Er waren 2 puntpaprika's, die zijn gevuld met 2 lenteuitjes, 1 sjalot, 2 tenen knoflook, 5 flinke kastanjechampignons 150g ricotta, 6 gedroogde tomaatjes en verse oregano. Beetje water met bouillonpoeder in de schaal. Wat geraspte kaas erover. Ergens gevonden dat 10 minuten op 170° goed zou zijn voor de airfryer. Ik heb gekozen voor 15 minuten. Heerlijk met een vers afgebakken stokbroodje en een goed glas rode wijn.

Vrijdag veel voorbereiding voor zaterdag. Drukke dag, dus eenvoudig eten. Soep met kroepoek, Kwekkeboom-bitterballen uit de airfryer met kleine roma-tomaatjes. Een bolletje geitenkaas (die niet meer in de pot konden) op een cracker. Lekker gemakkelijk.

                                              Gasten op de laatste dag van deze blogweek.


Als hapje vooraf, vrijdag gemaakt, gekruide geitenkaasballetjes. Ik had 390g geitenkaas fijngeprakt met witte peper en een beetje zout. Hiervan balletjes gemaakt en deze door de ooit zelf samengestelde za'atar (zonder de sumak) gerold. De olie in de pot was in de koelkast bewaard van de vorige keer en aangevuld met nieuwe olie.

In de soepmaker avocadosoep gemaakt van o.a. ingevroren guacamole. In het soepmaker receptenboek van de airfryer bakavonturen site wordt uitgegaan van 2 avocado's, 1 ui en 2 bouillonblokjes. Met 2 bakjes ingevroren en ontdooide guacamole lijkt dat er aardig op. Nog wat sla, 1 prei, bouillonpoeder, beschuitkruimels en water er bij. Een mooie soep.

Grieks stoofvlees of stifado. In dit recept gaat men uit van 600g vlees is 2 porties. Ik vind dat erg veel vlees voor weinig mensen. Omdat het diner uit meerdere onderdelen bestaat heb ik het gemaakt met 500g vlees, 2 uien, 4 tenen knoflook, 2 grote en 4 kleine tomaten en 8 sjalotten. De kruiden zoals beschreven met verse laurierblaadjes. Na 8 uur op laag in de slowcooker een heerlijke smaak.

In de grote oven maakte ik gegrilde groenten van 1 aubergine, 1 rode en 1 gele paprika, 1 gele en 1 rode ui, 2 tomaten, 6 grote kastanjechampignons en 5 tenen knoflook geplet. Verse tijm en rozemarijn uit de kruidentuin, olie, peper en een heel klein beetje zout en 45 minuten op 200°.

Op het menu staat risotto maar het werd Libanese pilaf. Dat vond ik beter passen bij de andere onderdelen van het hoofdgerecht. Deze keer iets minder gemaakt dan eerder (en dan toch weer teveel), 150g basmatirijst en 75g vermicelli. Eerst de vermicelli gebakken in ghee, dan gemengd met de rijst en in de rijstkoker gedaan. Het had ongeveer ½ uur nodig.

Het recept voor de Torta Caprese komt uit Big Mamma.
250g amandelen, 200g boter, 150g pure chocolade (70%), 250g suiker, 25g cacaopoeder, 5 verse eieren, boter en meel voor de vorm.  In de voorverwarmde oven op 180° de amandelen 10 minuten roosteren. Laten afkoelen en grof malen in de keukenmachine. Het moeten stukjes blijven. Boter en chocola al roerend au bain-marie smelten. Suiker, cacao en amandelen er bij en alles goed mengen. Dan 1 voor 1 de eieren toevoegen. Bak de taart 30 minuten. Als de punt van een mes er vochtig uitkomt, maar het beslag niet meer vloeibaar is, is de taart klaar. 
Al heel veel jaren geleden een pan gekocht met zowel au-bain-marie- als stoommogelijkheid. Stomen doe ik vrijwel nooit, maar voor de andere functie altijd weer fijn om te hebben. Ik heb een springvorm van 23cm gebruikt en het recept is in principe voor 20cm geschreven. Bovendien heet het dan voor 4 personen... Dan moet je wel erg veel trek hebben in zoet. Ik heb de suiker trouwens verminderd tot 200g. De taart ook op vrijdag gemaakt in de grote oven op 180°.

Een heerlijk en gezellig etentje en de hele avond buiten onder het afdak. De zomer is begonnen.


En vandaag, zondag, wordt het een zomerse dag en zullen de kinderen met kleinzoon lekker in de tuin komen genieten. Over eten wordt nog nagedacht. Daarover dan volgende week weer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten