zondag 16 juni 2019

Een leuke drukke week voor de keuken. Veel geïmproviseerd en steeds iets lekkers op tafel. Rijstkoker, airfryer, slowcooker, soepmaker, magnetron en een buitenfeestje bij vrienden.

Op deze zondag kwamen mensen op bezoek die we ongeveer 30 jaar niet gezien en gesproken hadden. Oud-collega van partner met zijn vrouw, ooit ook vrienden die we bezochten en zij ons. Uit België. Wat later, was aangekondigd, arriveerde onze vriend uit Frankrijk voor een paar dagen. Na veel gepraat, gelach, gezellig, champagne, uiteindelijk met allemaal aan tafel.


Er waren nog geitenkaasballetjes in de olie, ik had voor het diner van zaterdag extra Mexicaanse balletjes gemaakt, lekker met tomatensaus, we hadden nog spinazietaart en droge worst van de Amsterdamse worstmannen, natuurlijk met brood en crackers. Al met al een mooi hapje vooraf en lekker buiten.

Daarna pasta gemaakt met de eerder ingevroren saus van het Grieks stoofvlees en de gegrilde groenten gemengd met vers geruld gehakt. Er bij een kom gemengde sla met balsamicocrème en een tomatensalade met mozzarella en olijven. Kaas toe en natuurlijk was er ook nog genoeg aardbeienijs maar daar kwamen we niet aan toe.
Lief cadeautje. Potje zelf gemaakt door Greet.
De Vlaamse vrienden weer naar huis. De Franse vriend gebleven.

Maandag een gekke drukke dag in ons dorp. Een wielerwedstrijd en de roparun, die hier bij ons huis altijd tot een groot feest leidt met veel mensen en veel harde muziek. Als lunch aten we een Italiaans vers worstje, Salsiccia, met sperziebonen en puree van de gebakken aardappeltjes uit de slowcooker en de sinaasappelworteltjes van zaterdag met een scheut room. Een in de magnetron opgewarmd Mexicaans balletje met tomatensaus nog als voorafje. Als er visite is vergeet ik vaak foto's te maken.

's Avonds de appel-venkelsoep met weer in de airfryer afgebakken brood. Wel een hapje vooraf met een glas champagne. Een zaterdag in boter gebakken gansfilet nu in heel dunne plakjes gesneden. Nog wat stukjes harde worst. Een schaal sla met een vinaigrette van olie, witte wijnazijn en peper.
Een stukje kaas, een kopje koffie en heerlijke chocolaatjes uit Frankrijk.

De volgende morgen werd de kleine kleinzoon gebracht. Voor de lunch maakten de mannen brood om mee te nemen op een wandeling op Tiengemeten. Een boterham voor de thuisblijvers. Om 15.00 het jongetje weer naar huis. Voor 's avonds als voorgerecht een frittata in de rijstkoker. Bijna als voorgeschreven, iets minder courgette. Erg lekker met een stukje brood (maar ik doe het niet meer opnieuw in mijn rijstkoker, want was behoorlijk aangebakken). Daarna een in boter gebakken biefstuk met bonensalade (met een blik bonenmix, grofgesneden little gem sla en de genoemde specerijen in olie) en een paar gekookte aardappeltjes. Een stukje rauwmelkse camembert en een beetje aardbeienijs toe.


Woensdag 's avonds weer even samen. Een volledig aangepaste bietenstoofpot gemaakt in de slowcooker. Ik had 5 ongekookte bietjes, geschild en in stukjes. Een venkelknolletje er bij. Ook een grote wortel, een halve appel, een sjalot, een halve aubergine, 2 eetlepels zilveruitjes uit een potje.  Wat gedroogde rozemarijn en zwarte peper. Kopje water en scheut olijfolie. Niets voorgebakken, 8 uur op laag. Heerlijke smaak.

De mannen zouden uren op stap zijn naar de Buitensluisse paardenmarkt. Voor de lunch maakte ik intussen een pastasalade. Een rest pasta van zondag gemengd met ½ bakje taugé, 100g uitgebakken spekjes, ½ appel, sjalotje. Bestrooid met geitenkaas en een dressing van olie, azijn, mosterd, tijm, peper en ahornsiroop er door gehusseld. Maar de heren kwamen veel sneller thuis dan de bedoeling was want flinke regenbuien. En na wat te zijn opgedroogd is onze Franse gast maar naar huis gereden. Samen lunchen we nooit echt, dus de salade voor 's avonds. Erg lekker. En er waren oliebollen meegebracht en we hadden al dagenlang meer gegeten dan we gewend zijn. Alleen een beetje salade was dus prima. De bietenstoof af laten koelen.


Opruiming in de koelkast. Soep gemaakt van uitgelekt nat van de bonenmix, 5 Mexicaanse 'hoopjes', nu te droog om zo te eten, een rest sla en tomatensalade, een beetje vegetarische paté en een rest niet bewerkte gemengde sla. Tot het 2e streepje water er bij in de soepmaker en op de pureerstand. Een heerlijk kruidige soep.

Donderdag bleef de kleinzoon eten en slapen. Pastasalade, worstje en stukje biefstuk, rest frittata en afgebakken broodje voor ons en een beetje pasta met gehaktsaus en erwtjes uit de diepvries voor de kleine boy.

De volgende dag kwam schoondochter ook mee-eten. We aten een hartige taart met prei, eerst 10 minuten op 180° en dan nog 20 minuten op 160° gebakken in de airfryer.  Met 200g voorgesneden prei, 1 ui en 2 tenen knoflook en 3 plakken ham. Het eimengsel volgens recept. Ik had een rol bladerdeeg en heb een glazen schaal gebruikt. Gaatjes en paneermeel zijn toch niet genoeg om een goede bodem te maken. Volgende keer maar weer voorbakken met een hulpvulling. Aardbeienijs toe. Lekker en gezellig buiten gegeten.

Op de laatste dag van deze blogweek geen keukenwerk, want op bezoek bij vrienden. Dat werd een buitenfeestje in een prachtige tuin met ter plekke gerookte paling, oesters (die ik overigens niet eet), van alles van de barbecue en heerlijke salades met brood en smeersels. En gelukkig mooi weer aan het eind van de middag na heel veel regen.

En vandaag, zondag, inspectie van de koelkast denk ik.... Daarover volgende keer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten