zondag 30 juni 2019

Feestelijk etentje met vrienden, rode bietensoep, een resten-soepje en een vruchtenmoes uit de soepmachine, boeuf Stroganoff en savooiekool uit de slowcooker, Boboti uit de grote oven, ovenschotel met pasta en meiraapjes uit de airfryer.


Een heerlijke warme zondag met gasten. Nog een keer die lekkere geitenkaasballetjes gemaakt. Deze keer in garam masala gerold die ik eerder zelf heb samen gesteld. Ik heb de olie van de vorige keren gezeefd, de pot schoon gemaakt, nieuwe verse laurierblaadjes er in en in dezelfde olie de balletjes gedaan. Daarna aangevuld met nieuwe olijfolie. Verder heel dun gesneden plakjes pancetta, gekochte notentapenade, zelfgemaakte pesto, groene olijven, zoute boter, brood, crackertjes en een lekker koel glas champagne om mee te beginnen.

De rode bietensoep was ook al eerder in de vorige week gemaakt om de bieten niet te laten verpieteren. Even ingevroren. Zonder bakken vooraf 1 grote en 1 kleine biet, 2 grote tomaten, 1 grote sjalot, 2 tenen knoflook, 1 rode peper, gedroogde tijm, verse peterselie, ½ theelepeltje witte wijnazijn en 1 theelepeltje olijfolie in de soepmachine. Met groentebouillon gevuld tot de bovenste streep en op de pureerstand. Goed van smaak maar wel iets teveel peper, had beter een half pepertje kunnen doen. Maar, met deze adviezen toch gered. Gekozen voor honing en citroensap direct na het maken en bij het opdienen, we aten het koud, kon men er een scheutje room in doen. En het werd een gewaardeerd soepje.

Voor de Boeuf Stroganoff vond ik veel verschillende recepten. Ik wilde het in ieder geval zonder paprika maken. En in de slowcooker dus liefst ook zonder van alles te moeten voorbakken. Het werd dit recept en het was heerlijk. Ik heb het gemaakt in de duo-slowcooker, want de grote is intussen niet gemaakt of vervangen. Voor iedere pot 250g champignons, 1 ui en 1 sjalot, 2 tenen knoflook, 400g riblap, ¾ theelepel knoflookpoeder, 1 theelepel paprikapoeder, versgemalen zwarte peper en 100cc bouillon. Na 7 uur op laag alles bij elkaar in één pot gedaan en afgemaakt met 2 lepels bloem en 200g Griekse yoghurt. Een bordje Parmezaan met rasp op tafel. Heerlijk van smaak, niet veel over.

De salade bestond uit 2 rode uien, 1 stronkje witlof, ½ krop ijsbergsla, rucola, 6 gehalveerde pruimtomaatjes en een potje witte lupine. Met een bolletje mozzarella en een scheutje balsamico-crème met dadels en vijgen.


Ook deze keer voor de gasten weer eerder aardbeienijs gemaakt in mijn fijne ijsmachine. Daarbij maakte ik rabarbersap. Er was nog 330g rabarber uit de tuin te halen. Gekozen voor 650cc water en maar 85g suiker. Wel een heel vanillestokje gebruikt. In plaats van gezeefd, met de staafmixer het geheel fijngemaakt. Daarna er een scheut Pedro Ximenez in gedaan. Heerlijk! De koffie is er bij ingeschoten want intussen iedereen wel klaar en moe. Een heerlijke avond buiten met lekker eten en fijn gezelschap.

Maandag weer eters aan tafel. Ik maakte Zuid Afrikaanse boboti. Volgens recept maar met 330g wildgehakt en 1 appel. Ruim 20 minuten in mijn grote oven maar kan voor 2 à 3 personen natuurlijk ook prima in de airfryer. Apart  basmatirijst gekookt in de rijstkoker en de rest van de rozijnen erdoor geroerd. Lekker maar alles weer wat teveel, dus later nog een keer boboti. Wel weer heerlijk buiten en de rest van het aardbeienijs opgemaakt.

Op dinsdag soep gemaakt. Van een restje sperziebonen, wat nat van de witlofschotel, nat uit het potje witte lupine, een rest bietensoep, beetje salade, 5 champignons en ½ courgette, in de soepmaker op pureerstand. Heerlijk voor de lunch met de kleine kleinzoon met een stukje brood, dus veel groenten naar binnen. Voor de avond iedereen wat moe van de warme dag, ook zijn ouders, dus: pizza, sucuk, shoarma etc. laten brengen. Te zout, te vet maar ook wel weer eens lekker toch?

De volgende dag heb ik één ribkarbonade gebakken in de pan in een klontje boter met een scheutje olie omdat partner graag vleesjus bij het vlees wil. Er bij aten we een restje van de boeuf, ik dus, een salade van rucola en ijsbergsla met een stukje rode ui en een paar gekookte aardappeltjes. Waarover een leuk verhaal: in een van de grote plantenpotten groeide een aardappelplant. Die hebben we laten gaan en van de week "gerooid". Wel 3 mooie nieuwe aardappels gescoord!

Op donderdag de penne die over was van zondag verwerkt in een aangepaste ovenschotel. In een restje jus van de karbonade 1 prei en ½ zakje rucola gebakken. Daarbij een flinke lepel zelfgemaakte pesto, een rest van de shoarma en de pasta. Vervolgens 2 kleine eieren met 100ml crème fraîche en 50gr geraspte kaas geklopt en dit over het geheel in de ovenschaal gelepeld. Geen kaas apart gehouden voor bovenop, want er door vind ik gemakkelijker. Het ging koud in de airfryer, deze op 160° gezet en ongeveer12 minuten laten bakken, daarna nog 8 minuten op 140°, perfect, erg lekker.


Dan de slowcooker weer aan het werk gezet. Kindje opgehaald, dus al vroeg alles klaargezet. Met savooiekool en spekjes. Een ½ kool in reepjes en 1 grote sjalot in stukjes onderin, 100g gerookte spekjes en een stukje pancetta gebakken in eigen vet. Saus van ketjap, mosterd, sambal en een rest knoflooksaus van de shoarma even in de hete pan en over de groenten en spekjes gedaan. Langs de rand een beetje water en 4½  uur op laag. Na 3½  uur nog een rookworst bovenop gelegd. Ik maakte er basmatirijst bij in de rijstkoker. Een heerlijke maaltijd. Schoondochter at ook mee.

Ook nog een heerlijke vruchtenmoes gemaakt in de soepmaker van 2 sinaasappels, 2 bananen, 1 appel en een scheut Spa met prik. Wel een beetje aangebrand aan de bodem. Vergeten eerst het water en dan het fruit er in te doen, of anders alles heel goed om te roeren.

Op de laatste dag van deze blogweek meiraapjes met kruidenolie en feta. Bereid met 400g raapjes en 3 tenen knoflook. Maar alle kruiden, ook de dragon, komen vers uit de kruidentuin en heb ik niet afgewogen. Samen met de olie en citroensap, deze keer uit een flesje, op gevoel dus. De airfryer op 160° gezet en de raapjes met knoflook 35 minuten gebakken, halverwege de schijven omgedraaid. Krielaardappeltjes gekookt en daarna gebakken in de pan. Ik heb denk ik nooit eerder gebakken raapjes gegeten, heerlijk zeg! Met die kruidenolie en feta, mmmm.

Verder weer wat werkzaamheden verricht voor de volgende dag, want, vandaag, zondag, opnieuw gasten aan tafel. Daarover dan volgende week weer.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten