zondag 26 mei 2019

Kokosrijst uit de rijstkoker, rabarber-aardbeienmoes en ratatouille uit de slowcooker, gebakken eieren en ovenschotel uit de airfryer, weer een heerlijke restsoep en lekker buiten-de-deur.

In de vriezer nog een flinke gekonfijte ganzenbout. Hoefde alleen maar te worden opgewarmd in de verpakking. Ik maakte er rijst en broccoli bij. Smakelijke zachte kokosrijst uit de rijstkoker, alles tegelijk erin en wachten tot het gaar is. De groente natuurlijk zonder de kip gemaakt. De broccoli geblancheerd, ook de steel in stukjes even apart gekookt in hetzelfde kookwater. Beiden laten uitdruipen. Een flinke ui en ½ rode peper uit de diepvries even aangebakken. Wijn en slagroom er bij en daarna een theelepel 'curry van de neef' en 2 eetlepels vissaus. Dan ongeveer de helft van de broccoli in de pan en even laten meegaren. Heerlijk! De rest van de broccoli bewaard. Expres volledige hoeveelheid rijst gekookt voor een ander recept deze week.


In de slowcooker rabarber-aardbeienmoes gemaakt. Van 620g rabarber en 350g aardbeien met een scheutje sap van appel, gember en citroen en een beetje agavesiroop. Na 5 uur op laag nog 20 ontpitte dadels er in gedaan, even op hoog gezet en een half uur later de staafmixer erdoor. Prachtige lekkere moes.

We aten maandag één (voor samen) in een klontje boter gebakken biefstukje, een paar al gekookte in de magnetron opgewarmde aardappeltjes met wat olie en oregano, Romaanse sla met een dressing van 1 theelepel mosterd, 1 eetlepel mayonaise, 1 eetlepel room en ½ eetlepel mango-azijn, tzatziki, de helft van de hoeveelheden, en een broodje.

Dinsdag na het naar huis brengen van de kleinzoon aten we een soort nasi goreng. In de wok met zonnebloemolie 1 ui, 2 bosuitjes, 2 tenen knoflook, 1 rode peper, 100g hamblokjes en flink wat fijngeknipte maggiplant gefruit en er een lepel ketjap en wat curry doorgeroerd. Dan een rest al gekookte boontjes en stukjes broccolisteel er bij en vervolgens de rijst toegevoegd. Lekker laten bakken. In de airfryer eieren gebakken op de bakplaat. Op tafel rempejek, kroepoek, seroendeng, gebakken uitjes, curry, ketjap.


De volgende dag een ovenschotel met prei en rookworst. Het was ietsje minder dan in het recept, maar dan was het toch nog ietsje te veel. Het was 450g voorgekookte aardappeltjes, 1 rookworst en 2 preien, zwarte peper. Een sausje van 125g crème fraîche, 3 lepels melk en 1 theelepel mosterd. De geraspte kaas er pas opgedaan toen de schaal al 5 minuten in de airfryer stond zodat dit gelijk smolt en niet door de machine dwarrelde. In totaal 15 minuten op 180° en nog 10 op 160°. Volgende keer de prei even voorkoken want om de bovenkant niet te verbranden, toch nog iets te kort in de schaal. Wel lekker hoor.

Voor donderdag, we aten samen met de dreumes, op woensdag vast ratatouille gemaakt in de slowcooker. Bereid met 1 aubergine, 1 courgette, 2 puntpaprika's, 2 tenen knoflook, 1 sjalot, 4 bosuitjes, 2 tomaten, groente-bouillonpoeder, tomatenpassata, Italiaanse kruiden, peper en water. Eerst alles behalve de tomaten even volgens aanwijzingen gefruit en daarna de slowcooker op laag voor 4 uur. De volgende dag langzaam opgewarmd in de magnetron. Gekookte aardappels en een hamburgertje als bijgerecht. Wij vonden de ratatouille heerlijk, de dreumes vond er niets aan. Stukjes hamburger, een beetje moes en paar stukjes aardappel moesten het doen.


Vrijdag buiten-de-deur bij Restaurant Gewoon in ons eigen dorp. Buiten op het prachtige terras tot het dessert want het werd een beetje te fris. Ik at als hoofdgerecht een stoofpotje van rundvlees. Partner koos voor een entrecote met kruidenboter. De wijn paste perfect bij beide gerechten. Met drankjes, voorgerechten en desserts een heerlijke en gezellige avond.

En op de laatste dag van deze blogweek gerookte meerval. Smeersel gemaakt van boter en mierikswortel met o.a. chilipeper uit een ooit gekregen potje. Brood afgebakken in de airfryer en een paar tomaten in partjes gesneden.


Nog een soep gemaakt van wat resten uit de koelkast. Geblancheerde broccoli, beetje tzatziki, paar blaadjes sla met dressing, een rest van de ovenschotel met rookworst en een heel klein beetje jus van de hamburgers. Water er bij en draaien maar die soepmachine.

En vandaag, zondag, eten we een kom soep en de ratatouille met een karbonade denk ik. Daarover volgende week.







Geen opmerkingen:

Een reactie posten