zondag 2 juli 2023

Uit de airfryer(s): witlof met spek en kaas, dorade, gebakken aardappeltjes; soepmachine en rijstkoker gebruikt; broccoli met quinoa uit de slowcooker en witte asperges uit de römertopf; verder panzanella, salades en ook nog Californische wraps.

Marokkaans ei, asperges uit Rõmertopf, aard. uit airfryer.

De laatste echt hete dag voorlopig? Soepje gemaakt met wat restjes: een beetje paksoi-roerbak, de inhoud van een restje quiche en een beetje pasta met 2 wildballetjes, aangevuld met wat ijsbergsla en water. Geproefd, lekker maar 32° was echt te warm om soep te eten.

Voor de avond maakte ik salades. IJsbergsla, kalamata-olijven, een lepeltje gedroogde kappertjes even gemarineerd in appelazijn, korianderpesto en na het door elkaar husselen nog wat gebakken knoflookkorrels erover gestrooid. En een eenvoudige tomatensalade van 10 doorgesneden cherry trostomaatjes, een dressing van olie en balsamico-azijn en een erg slappe uit elkaar gevallen bol burrata. Volkoren-speltboterhammen ingesmeerd met een mengsel van olie, peper en een uitgeperst teentje knoflook en gebakken in de pan. Een heerlijk zomerse maaltijd. Met een glas rode wijn.


Op maandag de soep verrijkt met de ijsbergsla-resten en flink wat pesto. Met wat bouillonpoeder en water verdund met de staafmixer. Zonder de hitte van zondag een heerlijk voorafje.


Voor de avond een eenvoudige panzanella met 1 puntpaprika, ½ grote komkommer, 10 cherrytomaatjes en een dik bosuitje. Van het brood in gebruik, volkoren-spelt, 3 sneden geroosterd en vervolgens doordrenkt met een dressing van olie, balsamico-crème, 2 uitgeperste tenen knoflook en zwarte peper. 

Verse worsten erbij met de smaken 'salie en witte wijn' gebraden in wat olie en zoute boter met een in stukjes gesneden grote teen knoflook. Aardappels gekookt. Te laat voor de ecostoof :-). Heerlijk buiten gegeten.

Voor dinsdag, een lange halve oppasdag weer, had ik een komkommersalade met ei voorbereid de avond te voren. Twee eieren gekookt, Een hele komkommer in stukjes gesneden, 1 flinke sjalot fijngemaakt. Voor het eten de komkommer, gesneden ei, sjalot en een restje van de salade van de vorige dag gemengd met 1 lepel mayonaise en 2 lepels Griekse yoghurt. Bewust gekozen voor geen tomaat. Omdat er nog een ½ worst was voor partner, verder geen vlees gebruikt. Ik maakte risotto in de rijstkoker. Met 150g risottorijst, 500ml bouillon, 50ml rosé, want die was open, en een klontje gesmolten boter. Apart even een paar sjalotten gebakken in de jus van het stukje worst en dit samen met veel zowel gewone- als knoflookbieslook en flink wat gewone geraspte kaas gemengd met de rijst toen die gaar was. Een heerlijke maaltijd, en ja hoor, weer buiten gegeten op ons terras naast de keuken. Wat een feest toch steeds. Omdat beide delen van deze maaltijd er niet erg kleurijk uitzien, wil ik toch melden dat de combinatie echt lekker was.

De volgende dag witlof met spek en kaas. De 2 stronkjes witlof die er nog waren 10 minuten gekookt en laten afkoelen. Ze open gesneden en belegd met jonge kaas en daarna omwikkeld met ontbijtspek. In het bakaccessoire van de airfryerXXL, zo'n 10 minuten op 180°. Met kleine nieuwe, in de schrapmachine geschilde aardappeltjes en nog jus van de verse worsten. Heerlijk.

Met een struik verse broccoli 205g roosjes, heb ik in de slowcooker een beetje ander gerecht gemaakt dan in het recept. Ik gebruikte 100g quinoa, 1 ui, een blikje eekhoorntjesbrood waarin 110g paddenstoel en 100ml nat, 125ml crème fraîche wat nog in de diepvries stond, 100g geraspte kaas en 250ml bouillon. Voor quinoa is de verhouding 1 op 3, dus 3 koppen water op 1 kop q. Ik heb daarom gedacht dat bij elkaar 475ml nat genoeg zou zijn. Na 3 uur eens gekeken hoe het ervoor stond. Wonderwel gelukt na nog een uur. Ziet er niet uit, maar smaakte heerlijk. En de broccoli was echt nog met een stevige beet. 

Een dorade gebakken in de airfryerXXL met het smart sensing programma. Alleen maar een paar takjes rozemarijn erin en wat zout en peper erop en erin. Vanwege de lucht de airfryer even buiten gezet. Maar daarna van de resten toch maar wel een bouillonnetje getrokken, wel met de deur open maar toch vislucht in huis :-). Pannetje gevuld met water met kop en karkas en flink wat verse maggiplant en oregano erin. Na 30 minuten een prima basis voor een soepje.


De rest van de soep van maandag had ik ingevroren. Met de visbouillon van donderdag maakte ik op vrijdag nieuwe soep in de machine met een grote ½ ui, een paar stukjes gekookte aardappel, een beetje risotto, wat komkommersalade en een restje pesto. Eerst even handmatig gemixt om aanbranden te voorkomen. Heerlijk kopje in de middag buiten op het terras.

Voor de avond maakte ik Californische wraps. Voor het eerst tempeh gekocht. Ik had het recept gezien, maar ben vergeten wortelen te kopen, dus zonder wortel. Maar in het originele recept komen geen oesterzwammen, paprika en taugé voor en dat stond wel in het recept wat ik binnenkreeg via de vegetarische 30 dagen challenge. Dus 2 wraps uit het pakje gehaald. Eerst de 100g tempeh in strookjes gesneden en in de marinade van olie, sojasaus, azijn en agavesiroop gelegd. De dressing gemaakt van pindakaas, sojasaus, ahornsiroop, sesamsaus, citroen en miso waar ik dus soeppakjes voor had gekocht omdat ik een heel potje teveel vond in verband met weinig gebruik. Maar, zo'n zakje om soep mee te maken was niet echt handig. Dan 2 handen verse spinazie gewassen en gedroogd, een stuk rode paprika in reepjes gesneden, 75g oesterzwam even gebakken met de paprika in een scheutje olie. De plakjes tempeh gebakken en de wraps verhit in een droge pan. Alles opgebouwd en bestrooid met geroosterd sesamzaad en de dressing. Ik vond de gekozen hoeveelheid rauwe spinazie een beetje veel, de tempeh was een beetje aangebakken, in die pan wat water en de rest van de spinazie even geslonken. Dat was een erg goed idee en de daardoor ontstane warme saus was erg lekker op de droge wrap. Veel gedoe maar een heerlijke maaltijd. De tempeh ga ik volgende keer nog smaller snijden maar was wel lekker. Een marinade voor tempeh lijkt me wel noodzakelijk dus bij een volgende keer wel weer een recept met zoiets. De sausen voor de marinade en de dressing waren heerlijk en spinazie was er heel lekker bij.
Genoten na de maaltijd nog buiten met koffie met boterkoek en ... Armagnac. 


Op de laatste dag van deze blogweek maakte ik witte asperges 'anders' in de Römertopf. Met 500g asperges, citroenblad en een scheutje sap onderin, daarop de asperges, 2 verse laurierblaadjes, een beetje ras-el-hanout in een scheut olie eroverheen, een ½ eetlepel oranjebloesemwater en ½ kommetje water met bouillonpoeder. En een paar blaadjes munt uit de kruidentuin. De oven op 250° en na 80 minuten klaar. Intussen krielaardappeltjes geschild in de schaafmachine en 6 minuten gekookt. Daarna met een beetje olie en peper 12 minuten gebakken in de airfryerXL op 180°. 
Ook nog 4 eieren gebakken op z'n Marokkaans. Ik gebruikte 100ml olie en niets na het bakken. Erop een beetje gemalen komijn en een een puntje gele kruiden die er nog steeds stonden van de Afghaanse maaltijd. Het idee voor de komijnpoeder kwam van deze site. Een bijzondere en erg smakelijke maaltijd.


Ik begon deze blogpost met dat die vorige zondag misschien de laatste echt hete dag zou zijn. Tot nu toe was dat ook zo. En ook eindelijk wat regen op de verse kruidenbakken en - potten. En wat het vandaag gaat worden in de keuken en aan tafel, daarover volgende week maar weer. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten