Broodje pastrami met zuurkool. |
Zondag in de namiddag de soep van vrijdag opgemaakt, met een drupje maggi en een klontje yoghurt.
Veel heel verschillende resten, altijd lastig om iets mee te doen als je er geen soep van wil maken. Voor de zondag een rest gekookte bietjes, geroken en geproefd, nog prima, een klein beetje zeekraal fijngesneden en een stukje hartige broodtaart in stukjes met elkaar gemengd tot een lekkere bietensalade. De pot uienchutney (ook nog prima) ernaast voor erbij. Met geroosterd desembrood. Dat paste prima bij elkaar. Dan laatste stukjes brood met heerlijke geitenkaas.
Als toetje Griekse yoghurt met rabarber en die ene ook nog een scheutje Licor 43.
Maandag gelijk maar weer een nieuw soepje gemaakt, maar deze keer in de pan. Rest andijviestamppot, rest bietjes en rest uienchutney met de pot aspergebouillon gemixt met de staafmixer. Alvorens het te eten eerst even goed doorgekookt. Ietsje zurig maar ook wel lekker.
Ik had nog 1 stronk roodlof en 2 kleine stronkjes witlof. Even gekookt, omwikkeld met rauwe ham, kipfilet en jonge kaas en 8 minuten op 180° in het bakaccessoire van de airfryerXXL. Aardappeltjes weer gekookt in de ecostoof. Stukjes droge worst met zwarte peper gebakken in oude jus.
Ik had om eens te proeven pastrami van wilde gans gekocht een tijdje geleden. Had gelezen dat dat erg lekker zou zijn met zuurkool. Dus moest ik het pak zuurkool gaan open maken om met een klein beetje daaruit de broodjes met zuurkool en pastrami te kunnen maken. Ik had nog 4 witte zachte bolletjes in de vriezer liggen. Dat aten we dinsdag als middaghapje. Aangepast want bij zo'n wit bolletje is uithollen alleen maar stuk maken, dat dus niet gedaan. De pastrami in dunne plakjes gesneden. Ongeveer 100g zuurkool opgewarmd met wat witte wijn en mosterd. Broodjes doorgesneden en beide helften ingesmeerd met olijfolie en 4 minuten in de airfryerXL op 180°. In de laatste minuut dunnen plakjes jonge kaas erop laten smelten. Snel de koude plakjes pastrami, bewust niet gebakken, leek me minder lekker, en de warme zuurkool erop en hup, eten maar. Een heerlijk hapje.
Daarna maakte ik met de rest uit het pak zuurkoolschotel met pastinaak waarbij ik de pastinaakstamppot uit de diepvries heb gebruikt. Wel de 400g zuurkool even voorgekookt, dan in laagjes in het bakaccessoire van de airfryerXXL met daarin het restje pastrami in stukjes verwerkt, zonder kaas maar wel met wat paneermeel van broodkruimen klontjes boter zo'n 20 minuten op 170° gebakken. De ontbijtworstjes van
Brandt en Levie heb ik apart gebakken in de jus die er nog stond met een extra stukje zoute boter. Heerlijk, zoetig door de pastinaak, stevige toplaag door de broodkruimels. Teveel natuurlijk.
Woensdag maakte ik een komkommersalade (niet deze geleverd door ekomenu) met camembert, 1 appel, 60g even gekookte diepvrieserwten, een handje fijngesneden little gem sla en 75g verse in het zonnetje gekraakte walnoten gekregen van de vriendin van deze webshop. Moeilijk kiezen wat er bij te eten. Rijst zou de volgende dag zijn, gekookte aardappels niet zo'n zin in, rest zuurkoolstamp, niet passend, uiteindelijk werd het Hoeksche chips met zeezout. Ook aardappel, maar dan een beetje anders :-).
Voor donderdag had ik de box besteld een avondje gerechtigheid Afghanistan. Een vriendin met haar partner uitgenodigd om samen te koken en eten. Alle recepten zijn ook los via google wel te vinden al zijn ze natuurlijk niet perse helemaal hetzelfde als in deze box is aangegeven. Deze van de box zijn denk ik in de maand mei nog wel als pdf te downloaden.
De inhoud van de box:
De gerechten:
Banjan Borani = auberginegerecht in tomatensaus met yoghurt
Kofta = gehaktballetjes van lams-kalfsgehakt in tomatensaus
Sabzi = spinaziegerecht met koriander
Challaw = rijst met in olie geroosterd komijnzaad
Sabz = chutney van groene peper
Salaat Afghani = salade van komkommer, tomaat en limoen
In de ochtend vast een een en ander gedaan zoals de yoghurt met knoflook en zout klaar gezet voor de BanjanBorani, de chutney gemaakt, uien en knoflook gepeld voor alle gerechten, de puree van ui, peper en knoflook voor de Kofta vast gemaakt, alles bij elkaar gezet voor de verschillende gerechten.
Vanaf de komst van de vriendin heerlijk samen opgewerkt in de keuken of aan de tafel als de werkplekken in de keuken vol stonden.
Het was een heerlijke maaltijd en erg leuk om samen te doen. Vooral het aubergine-gerecht zal ik vast nog wel eens maken. Echt verrukkelijk. Het hoort natuurlijk niet maar wij dronken er een goede witte wijn bij.
En omdat ik na dit alles toch ook nog een fris toetje wilde heb ik 400g aardbeien gemarineerd in sap van 2 sinaasappelen. Dat opgediend met wat verse slagroom.
We aten 's avonds een samengestelde salade van de komkommersalade van woensdag zonder kaas, een klein stronkje witlof in ham en kaas fijngesneden en de rest van het spinaziegerecht. Met een stuk Afghaans brood van de maaltijd van de vorige dag, de verse korianderpesto en de worstjes van dinsdag. Geen groots maal, maar goed te doen en ja, weggooien doen we liever niet.
Op de laatste dag van deze blogweek maakte ik Chinese kool in de slowcooker. Bijna de hele kool, meer dan ½ rode ui die er nog lag, 2 tenen knoflook, water met bouillonpoeder en 100g spekjes even uitgebakken. Ook nog een flinke klont boter erin gedaan. Na 6 uur op laag waren de geur en smaak heerlijk, maar wel teveel soepachtig vond ik.
Maar....., omdat het gezin met de jongetjes enigszins onverwacht bij ons was, werd het toch iets anders namelijk lekker eten van de Letoko.
En vandaag, zondag, blijft het gezin om te genieten van een warme dag buiten. Daarover volgende keer dan maar weer.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten