zondag 25 juni 2023

Uit de airfryer(s): verse worst, witlof-quiche; uit de slowcooker: rabarber met kiwi; eten laten komen, eten bij schoonzus, eten in restaurant, tja; ook nog aardappelsalade en pasta met snijbiet.

Aardappelsalade van dinsdag.

Voor het eerst sinds lange tijd een paar druppeltjes regen deze zondag. In de middag bezoek van oudste zoon. Ik had al voor zijn telefoontje uit de diepvries 2 flinke verse worsten ontdooid, van de Amsterdamse worstmannen, deze keer met appel en peper als bijzondere smaak. Die bleken later dus voor de volgende dag. Eerst koffie, dan voetbal, in de namiddag heerlijk een hapje cranberrypaté, een crackertje en een glas witte wijn of een whiskey buiten. 

Zoon bleef toch ook maar eten dus voor 's avonds besteld bij Letoko Numansdorp. Ook dat kon nog prima buiten en was weer goed pittig. Daarna gingen de heren voor de 2e voetbalwedstrijd van de dag :-).


De hele struik rabarber uit de tuin op maandag in 1 keer weggewerkt in de dubbele slowcooker. In iedere pot 650g ongeschilde rabarber, 1 kiwi en wat vanille- en palmsuiker. Na 4½  uur op laag in een grote pan laten afkoelen.

We aten een roerbakmengsel van paksoi, zowel blad als steel, een flink stuk aubergine, een rest mie en boontjes van de toko, een paar falafelballetjes en een heel klein beetje champignonsaus. Het geheel gebakken in een rest saus van de toko. Viel best wel mee qua smaak. Een wit bolletje erbij en de eerder ontdooide verse worsten even in heet water geblancheerd en daarna 7 minuten op 180° gebakken in het mandje in de airfryerXXL

Ik ben, ondanks dat ik niet van plan ben helemaal geen vlees meer te eten, toch lid geworden van de bond van vegetariërs. Vandaag ontving ik naast 6 tijdschriften van 'foodies' en 'lekker vega' ook een mooi kookboek. Blij mee. Steeds op zoek naar mooie, lekkere vleesloze recepten.

Na een halve dag oppassen maakte ik deze aardappelsalade als basis. Krielaardappeltjes, 200g, geboend en gekookt en even laten afkoelen. Intussen 4 eieren gekookt en de rest klaar gezet. Hoeveelheden gehalveerd, naast mayonaise, citroensap en knoflook nog een bosuitje fijngesneden en uit de kruidentuin knoflookbieslook, basilicum en maggiplant fijngeknipt. Mooie schaal gemaakt met komkommer, tomaatjes en ei. Beetje witte peper en beetje paprikapoeder. Heerlijke zomerse maaltijd. En eindelijk regen, regen, regen, dus wel binnen gegeten, hoera.

Nog witlof in de groentela. En ook nog één overrijpe banaan. En appeltjes. Het werd een witlof quiche op woensdag. Omdat ik de bodem toch altijd te zacht blijf vinden, heb ik de wanden van het bakaccessoire bekleed met ontdooid bladerdeeg. De bodem besmeerd met boter. Daarop een laagje paneermeel. Daarop de plakjes banaan, dan het gebakken mengsel van 2 stronken witlof, 2 kleine appels en ½ grote ui. Dan 2 eieren, ½ bekertje crème fraîche en 50g geraspte kaas geklutst met wat peper en een frutseltje zout. Afgedekt met bladerdeeg. En dit ingesmeerd met koffiemelk. In de airfryerXXL, 40 minuten op 160°. De bodem was een goed idee. De wanden en bovenop was een beetje veel bladerdeeg voor de hoeveelheid vulling maar wel lekker krokant. Een tomaatje en paar stukjes komkommer erbij van de vorige dag. Schaaltje rabarber als toetje.

De volgende dag lunch bij een schoonzus. Hoewel, eerst koffie met een heerlijk aardbeiensleetje van Uljee. Later een kom erg lekkere paddenstoelen/truffel-soep met stokbrood. Op tafel kaasjes, tonijnsalade en meloen. Daarna een broodje met een vegetarische kroket. Heel lekker. Natuurlijk een goed glas witte wijn erbij. We hadden elkaar al weer langere tijd niet gezien dus veel te babbelen. Erg gezellig. 


Een halve oppasdag, maar het werd een beetje laat. Geen probleem, maar dan maar gekozen om te gaan eten bij ons altijd gezellige plaatselijke restaurant Gewoon op deze vrijdag. Heerlijk in de tuin buiten. Weer niet gekookt dus. We aten verschillende voorgerechten, gegratineerde mosselen en geitenkaas met gebakken spek. Als hoofdgerecht beiden kalfsentrecote. Het dessert was voor de een een sgroppino, citroenijs met wodka, voor de ander een Irish coffee. 



Op de laatste dag van deze blogweek pasta met snijbiet. Farfalle werd het. Alle hoeveelheden gehalveerd behalve de knoflook. De stukjes steel meegebakken met de knoflook, spekjes, tomaat en rozemarijn. Na het pruttelen van dit mengsel het blad erbij en nog even laten slinken. Een heerlijke eenvoudige buiten-maaltijd met extra geraspte kaas en wildballetjes opgewarmd in de verpakking in heet water. En na de maaltijd nog een goed glas calvados bij een kopje koffie met een bitterkoekje. 

En vandaag, zondag, eerst maar eens kijken naar wat er nog is en eventueel een soepje maken. Daarover volgende week verder dan maar.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten