zondag 9 juli 2023

Uit de airfryer(s): bloemkool-pasta-ovenschotel, aardappelblokjes; uit de slowcooker: pindakip; snijbonen met taugé; meiraapjes met tomaat; etentje met vrienden; rommelmaaltijd op een hete dag.

Penne met bloemkool en kaassaus uit de airfryer.

De 250g snijbonen waren aan de beurt en de taugé moest echt op. Met 250g gehakt, ⅔ rode paprika, een sjalot, een teen knoflook en een flinke hoeveelheid taugé een maaltijd gemaakt. Het gehakt gebakken in wat lekkere bruine oude jus. Paprikapoeder en gele specerijen erbij. Dan de paprika, knoflook en sjalot in de pan. Inmiddels de fijngesneden snijbonen 7 minuten gekookt want ik wilde ze graag gaar. Die bij het gehakt, nog wat peper en zout en dan de taugé mee gewarmd. Met een lekker wit bolletje brood en een glas rode wijn een heerlijke zondagse maaltijd.


Maandag meiraapjes. De twee die er lagen wogen 150g. Daarbij 3 flinke aardappelen in stukjes gesneden. De cherrytomaatjes, 6 stuks, doormidden gesneden en de ene grote tomaat die er nog lag in 4 stukken. Tomaat heel langzaam gebakken of bijna laten smelten in olie. Raapjes met water en olie gekookt. Ik begreep niet wat werd bedoeld met "als het water ingekookt is". Dat kan toch helemaal niet als je de boel net onder water moet zetten? Nou ja, toen het gaar was afgegoten. Even met wat extra olie drooggekookt en daarna een klontje boter erdoor en in de pan met tomaat gedaan. Ik heb extra 100g gerookte spekjes gebakken en deze met het vet in de tomaten-meiraap-aardappelpan gedaan. Verse dragon uit de kruidenbak, beetje peper en snuf zout erdoor. De combinatie van zoetig, zurig en zoutig was heerlijk! Iets minder aardappel was beter geweest... 


Ik kwam iets te moe bij mijn oppasdienstje vandaan en we hebben dus maar pizza's besteld op dinsdag.

De volgende dag in de namiddag soep gemaakt in de soepmachine van de broccoli met quinoa, de aardappeltjes die over waren van de meiraapjes-maaltijd en een rest eerder even geslonken verse spinazie. Omdat alles al gekookt was alleen de mix-stand gebruikt en de soep daarna in een pan met een potje, iets over de datum, slagroom opgewarmd en even doorgekookt voor de zekerheid. Een heerlijk romige soep. 

Voor de avond de al ontdooide biefstukken gebakken in boter met een scheutje olie. Blijven we toch het lekkerst vinden. Verder nog wat oesterzwammen die over waren van de Californische wraps met een extra klontje boter even gebakken in de jus van de biefstuk terwijl die lag te rusten in de folie. Een paar minuten was genoeg. Geplukte Lollo blonde sla, een paar cherry-tomaatjes en een met verse kruiden gemaakte ranch-dressing en plakken wit desembrood waren er lekker bij. Voor de kruiden gekozen voor dille, basilicum, maggiplant, oregano, dragon, bieslook en knoflookbieslook. Met 3 lepels Griekse yoghurt, 1 lepel mayonaise en ½ lepel citroensap het geheel gemengd met wat peper en zout. Niet gekozen voor het toevoegen van paprikapoeder en knoflook, ik wilde het houden bij alleen maar de verse kruiden en dat was echt heel erg lekker. Met een glas rode wijn. Fijne maaltijd.

Bloemkool op donderdag. Met kaassaus uit de diepvries. Ik maakte er een pasta-ovenschotel van maar dan met alleen een dikke bol bosui en 2 tenen knoflook even aangebakken. De bloemkool gekookt in de ecostoof, 30 minuten na 1 minuut goed doorkoken. Pasta gekookt in een pan. Daarna alles bij elkaar in het bakaccessoire en de kaassaus erover. In de airfryerXXL op 180°, 10 minuten. Na een paar minuten op temperatuur nog wat extra geraspte kaas erover gedaan.


Een etentje met vrienden op vrijdag.


Als hapjes vooraf had ik bij de viswinkel paling, zalmrolletjes met geitenkaas, haring en garnalen besteld. Er was ook nog een lekkere droge worst met amandel en pimenton van de Amsterdamse worstmakers. Beetje zoute boter, wat groene olijven en crackertjes.


Voor de garnalencocktail gebruikte ik 300g Hollandse garnalen. Verder helemaal volgens recept klaar gemaakt en in de glaasjes gedaan direct voor het serveren. 


Als onderdeel van een grotere maaltijd leek 775g kipfilet voor de pindakip me wel genoeg. Ik heb de andere hoeveelheden dus aangepast, deels door uit te gaan van ongezeer 65%. Alles zit erin behalve de uienpoeder, want niet in huis. En de ketjap is asin geworden. De kip was nog lekker stevig wat ik erg fijn vond. Geen draadjes gemaakt. En de saus was heerlijk. Werd zeer gewaardeerd.


De radicchiosalade maakte ik met ½ krop radicchio, een beetje Lollo blonde, walnoten en pecorine. De dressing gemaakt met honing, mosterd en olie. Frietblokjes gemaakt in de airfryerXXL met het smart sensing programma. Zo gemakkelijk en zo lekker. 


Een grote kom fruit gemaakt met frambozen, bramen, witte druiven, abrikozen, perziken en pruimen.


Voor het Irish coffee-ijs 400ml room gemengd in de mixer met ongeveer ¾ blikje melk en 7g oploskoffie. Ik had opgezocht hoeveel er in zo'n stick zat, 1.8g, want ik had een potje. Daarna een flinke scheut whisky erin en in de ijsmachine. Ongeveer ½ uur. Het was zacht en een beetje kleverig na uren in de vriezer, maar oh, wat heerlijk!
Nog een kopje koffie met een bonbon, de gasten tevreden naar huis, wij tevreden nog even nagepraat en opgeruimd. 

Op de laatste dag van deze blogweek schoondochter met de jongetjes in huis en tuin. En voor het eten ook zoon aanwezig. We aten opnieuw opgebakken frietblokjes, beetje olie en 6 minuten in de airfryerXXL, sla met dressing, fruit, tomaatjes, stukjes kaas, appelmoes uit een pot, de rest van de kip en worstjes uit een pot. Stukje brood erbij. Gemakkelijk voor zo'n heel erg warme dag en iedereen weer tevreden. Nog een halve gele meloen versneden als dessert. Glazen rosé, prikwater, rode wijn, appelsap. Heerlijke dag ondanks de overdreven hitte. 

En vandaag, zondag, maar weer eens zien hoe een en ander gaat lopen want aan het eind van de dag voor of na het eten worden de jongens weer opgehaald om hier te slapen. Daarover later dan maar weer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten