zondag 16 juli 2023

Uit de airfryer(s): diepvriesfriet, opgebakken friet, gebakken aardappeltjes, entrecote en afbakbroodjes; uit de slowcooker: aubergine-gerecht; heerlijke soep; postelein met zalmsnippers.

Ei met kruiden en zalmsnippers.

Op zondag de kleinzoons opgehaald rond 17.00 uur en opa heeft pannenkoeken gebakken. Ze waren heel moe en aten weinig, maar vonden het wel heel leuk. Op tafel stroop, honing, smeerkaas en rauwe ham en ontbijtspek. Ook nog fruit en tomaatjes. 

Maandag kwamen de ouders in de middag en het gezin bleef eten. We hadden hamburgers van Zonnevlees. Op tafel ijsbergsla, schijven tomaat, gesneden plakjes cheddar, plakken jonge kaas, rode ui, jalopeño mix (meegebracht), ketchup, mayonaise en broodjes. Ieder mocht de eigen hamburger samenstellen. Meegebrachte bevroren frietjes afgebakken in de airfryerXXL met het smart sensing programma. Ik maak gewoonlijk friet altijd vers maar deze was ook wel heel lekker. De hamburgers gebakken in de grote pan waar er 6 tegelijk ingaan. Klein beetje olie, ongeveer 10 minuten. Leuke, gezellige en lekkere maaltijd buiten onder het afdak.


De volgende dag en beetje een kalmaanmaar-maaltijd. De rest van de frietjes even opgebakken in het nog niet schoongemaakte mandje van de airfryerXXL, heerlijk krokant. Het was maar weinig, 190°, schudden na een paar minuten, in totaal 5 minuten. Een stukje hamburger met een stukje pindakip samen opgewarmd in de saus. Salade van een beetje ijsbergsla, wat fijngesneden rode ui, wat geschaafde Pecorino, walnoten en een beetje mosterd-honingdressing. 

Woensdag bloemkool met zalm. Ik had met een doel waar niet van was gekomen zalmsnippers gekocht. Moesten natuurlijk wel worden gegeten op tijd. Halve bloemkool en 2 eieren gekookt. Boter gesmolten en er wat nootmuskaat en peper in gestrooid. Peterselie, selderij en lavas fijngesneden en gemengd met de eieren. We aten er gekookte nieuwe aardappelen bij, een minuut door gekookt en daarna 50 minuten in de ecostoof. Heerlijk met de botersaus. 


Omdat ik alle groenten, fruit en dus ook aardappelen (en vele andere spullen), bij de biologische/ecologische webwinkel Hofweb koop (die samenwerkt met Boerderij Landzicht) zijn de aardappelen niet gewassen en verpakt in een papieren zak. Het is dus altijd wel iets meer werk vergeleken bij een en ander geschrapt, schoongemaakt te kopen bij de groentewinkel. Ik ben daarom heel blij met mijn elektrische aardappelschilmachine die dat in een paar minuten voor me doet. 


Donderdag soep gemaakt in de soepmachine van 450g vleestomaat over van de hamburgers, 150g gekookte bloemkool, 1 teen knoflook, 1 bol bosui, een koffielepel Picantissima, theelepeltje Italiaanse droge kruiden, een druppeltje olijfolie, beetje bouillonpoeder en water. Een dunne pittige soep voor de volgende dag.

We aten het 2e pakje zalmsnippers. In een pastamaaltijd met postelein. Er was 200g postelein, ik kookte 150g spaghetti. De hoeveelheden wijn, crème fraîche, kappertjes en mierikswortel gehalveerd. Ik had een stengel verse knoflook. Dit bolletje fijngesneden. De zalm was wel wat veel, maar toch maar opgemaakt. En het was een heerlijke combinatie.


Vrijdag was oppasdag. We aten een in de airfryerXL op grillpan gebakken entrecote. Op 180°, 4 minuten, één keer omgedraaid. Erbij in de airfryerXXL met het smart sensing programma gebakken aardappeltjes die woensdag waren gekookt. Gemengde sla van radicchio en ijsbergsla met een sausje van crème fraîche, mayonaise, ketchup en peper. Een beetje mayo nog op de aardappeltjes.


Op de laatste dag van deze blogweek maakte ik een gerecht met aubergine in de slowcooker. Een recept wat alleen maar ter inspiratie heeft gediend want het werd echt geheel iets anders. Eerst 1 aubergine, 1 prei, 1 dikke bol bosui en 2 tenen knoflook even gebakken in de oude jus van de hamburgers die nog in de grote pan stond. Dit in de pot gedaan en daar 2 soeplepels van de tomaten/bloemkoolsoep bij en een paar verse takjes oregano en wat zwarte peper. Na 4 uur op laag klaar. Doordat de soep zo pittig was door de picantissima werd het een heerlijke hap. En dat kiezen voor een paar lepels soep was een erg goede inval.


We aten verder de soep van donderdag en in de airfryerXL afgebakken kaas-maïsbroodjes


En vandaag, zondag, bloemkool of sperziebonen. Daarover volgende week weer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten