|
Ze lijken op vissen maar het is gevulde aubergine van dinsdag. |
Eerst aan het eind van de zondagochtend de slowcooker gevuld. In de ene pot van de duo-slowcooker 7 kleine stoofpeertjes in witte wijn, met volgens recept wijn, sinaasappelsap, beetje water, suiker en een scheut citroensap. In de andere pot een pond stoofpeertjes met frambozen-limonadesiroop, water, ½ kaneelstokje, 1 laurierblad en 2 kruidnagels. Beiden 4½ uur op laag. In de potten laten afkoelen.
Voor de start van de maaltijd nieuwe soep gemaakt van een rest (paprika)soep, een beetje paksoi en champignons met saus. Niet opnieuw gemixt. Lekker met nog voor ieder ½ zacht puntje en een beetje geraspte kaas.
We aten verder voor ieder een mini-quiche, zonder voorverwarmen 10 minuten op 180° gebakken in de airfryerXL. Salade van een kropje little gem met gedroogde tomaatjes en kappertjes en een paar flinters verse Parmezaanse kaas. Bij elkaar prima maaltijd.
Maar... als dessert nog wel rabarber tiramisu. Ik gebruik niet graag smulweb omdat vaak onduidelijk is waar het recept vandaan komt, maar ik vond geen origineel. Ik maakte het met een rest advocaat, een potje zure room dat op moest, een beetje honing, onderin een verkruimeld bitterkoekje, bovenop ½ bitterkoekje en een aardbei en framboos uit de diepvries. Echt een zondagse afsluiting hoor.
Voor maandag maakte ik met de resten stew en kool/prei, de visbouillon, saus van de vis en een heel klein beetje mie weer soep. Een deel in de soepmachine alleen om te mixen want teveel kans op aanbranden. Een deel grof gemixt met de staafmixer. Opnieuw heerlijke soep.
We aten
raapstelenstamppot.
Aardappelen een minuut doorgekookt en dan 40 minuten in de
ecostoof. Bij het stampen wat
olie, stukjes tomaat en kappertjes uit het potje zongedroogde tomaatjes, dan de fijngesneden
raapstelen erbij. In een pan met wat zoute boter
verse worsten met venkel en tijm gebraden vanwege de heerlijke jus. Geraspte kaas op tafel want partner houdt niet van kaas in de stamppot.
Als toetje een paar lepels Griekse yoghurt met witte-wijn peertjes die echt erg lekker zijn geworden.
Dinsdag in de ochtend eerst wat oud brood geroosterd en vervolgens in de Onionchef met het zwarte mes tot 'paneermeel' gemaakt. Ook een stuk van 45g Parmezaan gemalen met het zwarte mes.
In de namiddag nog een kom soep, deze keer met een lepel yoghurt erin. Ook weer keurig op.
Er lag
1 aubergine. Eerst de beide helften
bestrooid met zout, na 30 minuten afgespoeld, droog gedept, ingesneden, met olie bestreken en in de
airfryerXL in het mandje gegrild. De aangegeven tijden wisselen sterk, van 10 minuten op 180° tot dus 20 à 30 minuten op 200°. Gekozen voor voorverwarmen op 180° en 15 minuten laten garen. Prima gaar. Met het
vruchtvlees, 100g brood-paneer, 2 eieren, 45g Parmezaan, 30g gewone geraspte kaas, verse platte peterselie en diepvries basilicum met wat peper de vulling gemaakt. Wel gedoe om die dunne schillen ermee te vullen, maar mooie bergjes 'geplakt'.
Ik wilde ze niet garen in tomatensaus, daarom in het bakaccessoire van de airfryerXXL, ingesmeerd met een beetje olie, vanaf koud op 180° 17 minuten laten bakken op de bakplaat van de
XL. Ik had namelijk de
XXL nodig om met het smart sensing programma een rest
rösti-rondjes uit de diepvries te bakken. We aten verder een beetje in de vriezer ontdekte
pompoenpuree en wat sla met tuinkers.
Woensdag aten we onverwacht bij zoon en schoondochter met de kleine kleinzoons.
Dunne plakjes gebakken aubergine met stroop en een overheerlijke biefstuksalade. Aparte bordjes voor de jongetjes. Een 'bubbeltje' vooraf. Een glas wijn bij de maaltijd en drankje bij de koffie. Lekker en gezellig.
Donderdag weer de maandelijkse themamaaltijd, 'voorjaar' deze keer.
Een heerlijke soep, een stamppot met erg lekkere gehaktballetjes en dikke jus, wel een beetje veel dus ook nog voor een andere keer. Een toetje met ananassmaak. Erg lekker allemaal.
Vrijdag
gewokte ijsbergsla met
½ kropje sla, 1 kleine ui en 2 grote tenen knoflook gebakken in een beetje oude jus. De sla en wat sojasaus erbij. Voor een soort
Indische omelet heb ik
3 eieren gemengd met
sojasaus, citroensap, Hippo pepersaus, een fijngesneden bosuitje en wat seroendeng. Dit in het met
sesamolie ingevette bakaccessoire van de
airfryerXXL 10 minuten gebakken op 190°. De helft van de gevulde aubergine die niet was opgegaan, zonder de schil zachtjes met wat jus opgebakken in een pannetje. Lekker hoor.
Vast voorwerk gedaan voor de volgende dag met gasten aan tafel want op de laatste dag van deze blogweek een etentje met vrienden.
Ik maakte als voorgerecht
Panettone panzanella, een Italiaanse broodsalade. Een erg raar en lastig recept. Er staat b.v. nergens hoeveel brood ik moet gebruiken. Ik had nog een
Panettone staan van een eerdere bestelling. Op vrijdag vast de vinaigrette gemaakt van
80g appel in ongeveer 60g boter gebakken en 3 sjalotten ook even gebakken in dezelfde boter. Mooie
80ml olijfolie en 50ml heerlijke appelazijn erbij gedaan. Uiteindelijk, omdat ik de cider niet wilde openmaken vanwege dat dan de prik eruit zou zijn de volgende dag, nog wat
water erbij gedaan. Dit alles glad gemaakt in de
Onionchef met het zwarte mes en in de koeling.
Spruitjes uit de diepvries vast gekookt en eveneens in de koelkast.
Dan in de ochtend knoflook, salie en tijm verhit in wat boter en dat over het in blokjes gesneden brood gedaan. Hier wat kaas over gestrooid en de blokjes
gebakken in de mand in de
airfryerXXL met spatdeksel, 7 minuten op 200°. Plakjes pancetta gebakken, 140g, en laten 'opdrogen'. Een struikje witlof, want geen radicchio te koop bij mijn biowinkel, in stukjes gesneden. Dan vlak voor opdienen alles bij elkaar gedaan en vervolgens op bordjes gepresenteerd met wat vers geknipte tuinkers. Erg lekker.
De
bietensoep ontdooid en opgewarmd en een dotje zure room in de kommen gedaan.
Voor de
kip met appel en room 8 drumsticks ontdooid. Dan
1 appel, 1 prei, 4 tenen knoflook en 250g kastanjechampignons voorbereid. Verse
tijm en laurier uit de tuin gehaald. De
Römertopf op tijd in het water. Alles erin en koud in de oven voor ruim 1½ uur. In de topf gelaten maar wel wat
verse peterselie erover geknipt. Heel goed geslaagd.
Voor de puree maar 500g aardappelen met 30ml water en 30g boter voor 7 uur op laag gezet in de slowcooker. Voor het opdienen grof gestampt met boter en zwarte peper. Zelfs deze hoeveelheid was nog teveel :).
De
groene salade gemaakt met
2 soorten sla die voor handen was. Een
bosuitje in ringetjes. Van een
komkommer mooie linten gesneden. Een paar
zwarte olijven want geen groene in huis toevallig. Op het allerlaatst
2 avocado's in stukjes en de
feta erover gestrooid. Voor de dressing verse munt uit de kruidentuin. Klein beetje dressing over de sla gedaan. Werd zeer gewaardeerd.
Als kaas had ik gekozen voor alleen maar
camembert met heerlijke
dadels. Met een goed glas rood.
De
lemoncurd taartjes heb ik ook vast op vrijdag gemaakt. Voor de bodem
260g digestieve biscuit heel fijn gemalen in de
Onionchef met het zwarte mes en dit in
100g boter goed doorgeroerd. De vulling is gemaakt met
roomkaas suiker en slagroom. Taartbodempjes laten afkoelen, vulling erop, een paar lepeltjes
lemon curd en terug in de koelkast tot de volgende dag. Kleine eitjes erop. Ze werden heerlijk gevonden, maar het was wel te zwaar na zo'n uitgebreide maaltijd. Volgende keer kleinere maken.
De bij de gangen geschonken wijn paste prima. Ook veel water op tafel. En lekkere drankjes bij de koffie. Een heel geslaagd en vooral ook heel gezellig etentje.
En vandaag, zondag, eerst een flinke afwas want geen machine, dan zondags ontbijtje en dan zien wat er nog is en echt eerst op moet. Daarover volgende week dan weer.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten