zondag 26 maart 2023

Uit de airfryer(s): steak pies, kastanjechampignons, dorade; uit de slowcooker: kool en prei; verder heerlijke pasta, mooie salade, geroerbakte paksoi, uit de diepvries en besteld of buiten de deur.

Wat eet je thuis na een geweldige maaltijd in een restaurant de dag tevoren en wel wat moe van het uitstapje want slapen in een hotelkamer zijn we beiden niet zo goed in. Gemakkelijk, pasta met pastasaus met rozemarijnworst werd het. Met een schaaltje sla erbij. Nou, die Amsterdamse worstmakers kunnen wel koken hoor. Heerlijk!

Maandag van de rest van de eerder al samengestelde  paprikasoep een nieuwe soep gemaakt met de rest van de pastamaaltijd. Ietsje water en met de staafmixer een beetje grove soep. Stevige kom maar weer heerlijk. Verder 2 steak pies ontdooid. Gebakken in de airfryerXL op de grillplaat, 15 minuten op 160°. Van een rest andijviestamppot samen met sla een koude salade gemaakt, goed idee en samen met de rest erg lekker. Met gevulde duivelseieren4 eieren, beetje mosterd, 2 flinke lepels mayonaise, Hippo Habanero Pepper sauce, beetje zout en verse bieslook. En ook nog gedroogde tomaatjes uit de olie en wat knisperende gebakken uitjes.


We aten dinsdag eiermie met paksoi. Ik gebruikte 135g mie.  Knoflook en gember even gebakken, toen het wit van de groente laten meebakken, daarna het groen en een sausje van 1½ lepel sojasaus, 1 lepel witte wijnazijn en ½ lepel chilisaus. De cashewnoten erin en goed heet laten worden. Voor de mie heb ik 70g pancetta gebakken en daar de mie doorheen geroerd omdat ik dat mengen met groenten nooit goed gedaan krijg. Apart was ook wel erg lekker. 
De 250g champignons gebakken met ketjap, knoflook en honing. Volgens gehalveerd recept alles in het bakaccessoire gedaan van de airfryerXXL. Deze 8 minuten laten bakken op 180°. Perfect.
Op tafel sambal, kroepoek, seroendeng en gebakken uitjes. 

Woensdag werd pizzadag. Wel besteld hoor. Voor mij met veel kaas, voor de ander met vis. 

Voor donderdag een doos pour man's stew ontdooid. Ik was een groot deel van de dag buitenshuis, dus dat was lekker gemakkelijk. En ja, als je steeds eten invriest om weggooien te voorkomen, moet het er toch ook wel weer eens uit. Het was echt heerlijk na heel langzaam opwarmen in de pan. Omdat ik toevallig een heerlijk broodje mee had waar ik niet aan was toegekomen op de Hogeschool Rotterdam, dat erbij gegeten. Leuke combinatie.

                        

Vrijdag kregen we een etentje aangeboden bij schoondochter. We aten daar samen met haar dochter, oudste zoon, jongste zoon en zijn vrouw. Heerlijk gegeten en erg gezellig. 

Gevulde eitjes, een Thaise kippensoep, een vispakketje van kabeljauw met saus en groenten, gebakken aardappeltjes, een prachtige salade met o.a. venkel en sinaasappel en dan ook nog tiramisu met limoncello. Fijn als er voor je wordt gekookt!

Op de laatste dag van deze blogweek de slowcooker aan het werk gezet voor kool met prei in roomsaus. Een ½ hoofd? Dat natuurlijk eens even opgezocht. Een prachtig verhaal over waar dat vandaan komt: De hoofdenbakker van Muiden. Ik had een kleine witte kool, bijna 400g, en zo'n 250g prei. Samen met 3 tenen knoflook, water, wijn, en boter 8 uur op laag gezet. Uiteindelijk gekozen voor peper en zout en een scheutje slagroom en wat opgelost bindmiddel Kuzu en nog even op hoog gezet. In de airfryerXXL een flinke dorade gebakken met het smart sensing programma, duurde 19 minuten. Alleen een paar plakken sinaasappel, geen citroen in huis, en een takje rozemarijn erin. Beetje grof zout op de huid. Erbij een warm sausje gemaakt van crème fraiche met een rest curry pasta, een scheut oester- en een scheut vissaus. Er waren zachte witte puntjes in huis... De kool zag er niet uit maar smaakte heerlijk (en was natuurlijk teveel), de zelfverzonnen saus was voortreffelijk en perfect bij zowel de vis als de kool. Direct na het eten van de vellen, graten en kop met verse tijm, rozemarijn en een paar stukken sinaasappel in een ½ uur bouillon gemaakt.

De room die nu open was gebruikt voor een heerlijk dessert, geklopt en een lepel op een glaasje advocaat. Ook nog wat in de koffie later.

En vandaag, zondag, wat resten en de eerder ontdooide rabarber met likeur waar eerder niet van was gekomen denk ik. Maar daarover volgende week dan weer. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten