zondag 13 september 2020

Leuke week maar een crime om te werken met de nieuwe versie van blogspot. Hopelijk gaat het wennen. Uit de airfryer: karbonades en romanesco; uit de slowcooker: geroosterde groenten en verder lekkere bietjessalades.


Mascarpone-ijs met fruit

Er was nog van alles in de koelkast. Daar heb ik deze zondag een maaltijd mee samengesteld. Ik ben er tegen eten weg te gooien. Voor een paar oude casinoboterhammen, deels geroosterd, kwam ik tegen nummer 9 van dit lijstje. Met dit recept pesto gemaakt in de onionchef met het zwarte mes. Even snel in de wat dat betreft 'altijd gulle tuin' 20g zevenblad geplukt, 3 tenen knoflook, 20g pijnboompitten, peper, 2 boterhammetjes en olie naar behoefte. Toch nog een beetje geraspte kaas er bij gedaan. Nog een beetje droog maar erg lekker bij de boontjes en de frietblokjes. Ook bij de tomaatjes trouwens.

Een kleine rest frietblokjes  opgewarmd in de airfryerXL. Dat ging prima met een beetje olie op de bakpan, ongeveer 6 minuten op 200°, even schudden tussendoor en kijken of ze een beetje krokant waren. Een restje bonen opgewarmd in de magnetron. Een stukje varkensnek samen met 1 drumstick in een pannetje opgewarmd in de saus van de nek. De fruitsalade verder opgemaakt samen met een schepje mascarpone-ijs van vrijdag.


Maandag moest de laatste 100g Hollandse garnalen echt op. Ik maakte voor samen een klassieke garnalencocktail. Met een beetje Griekse yoghurt want geen crème fraîche meer in huis.

De saus die over was van de kip in römertopf had ik (zonder de champignons, die waren een beetje te 'sponsachtig' en vond ik niet meer lekker), bewerkt met de staafmixer. Een deel hiervan heb ik als saus gebruikt voor het stoven van de bloemkool. Wat een heerlijke keuze. Het restje van de bloemkool en de bouillon van de varkensnek weer met de staafmixer gemixt en bij de resterende saus gedaan. Het laatste stukje nek was nog voor partner. Lekker met aardappelen uit de magnetron. Grote rode Alouette-aardappelen met schil in stukjes met olie, kruidenzout en peper in de magnetronpan. Goed gelukt. Iets minder olie volgende keer, maar leuk om aardappelen weer eens op een andere manier te eten. En een stukje brood er bij vinden we eigenlijk altijd wel lekker.



Dit plaatje heb ik gebruikt als inspiratie voor het voorgerecht op dinsdag. De halve watermeloen moest wel iets mee en de 100g gerookte paling moest op. Eerder had ik ook een recept gevonden voor paling met avocado. De mousse gemaakt met de staafmixer van 2 avocado's, Griekse yoghurt, limoensap en peper en zout. De bordjes opgemaakt met stukjes paling, stukjes meloen, een plakje coppa en wat avocadomousse. Heerlijke combinatie. 

Ik werkte wat  groenten weg in de slowcooker. Er lag 1 zoete aardappel, 1 rode en 1 gele paprika, 1 prei, 3 bosuitjes en verder 4 tenen knoflook en 1 grote sjalot. Ik wilde de groenten roosteren dus de pan ingesmeerd met zonnebloemolie, de groenten er in en bestrooid met een lepeltje ooit zelf samengestelde nasikruiden (destijds zonder laos en uienvlokken want die had ik niet in huis), peper en zout en daarna nog wat olie er over. Heel goed idee, erg lekker. We aten er een naanbrood bij en wat plakjes pancetta en stukjes droge worst. Ook maakte ik gebruik van de zevenblad-broodpesto. Heerlijk bij zowel de groenten als het brood.


Op woensdag 2 voor de bbq geprepareerde karbonades gegrild op de grillplaat in de airfryerXXL. Ze waren dun dus na 10 minuten op 180° gekeken. In de magnetron 2 grote aardappelen gepoft. Op tafel verder een beetje verse appelmoes, schaaltje zoute boter en een schaal witlofsalade met een dressing van Griekse yoghurt en mayonaise. Een mandarijn bovenop als versierinkje.


Dan de volgende dag romanesco au gratin. Leuk recept maar geen direct linkje meer te vinden. Een hele romanesco in twee helften in de bakpan van de airfryerXXL. Niet gekookt dus. Stond wel in het recept, maar gewoon helemaal vergeten :(. Kaassaus gemaakt met volle melk en meer mascarpone dan geraspte oude kaas omdat die op moest. Een beetje peper en nootmuskaat toegevoegd. De saus over de romanesco gedaan. Om te beginnen 45 minuten ingesteld op 150° om aanbranden van de kaassaus te voorkomen en het toch gaar te laten worden. Regelmatig gekeken en soms even met de vork ingeprikt. Tussendoor nog even op 175° gezet, maar dat ging toch te hard. Alle roosjes en vrijwel alle stronkjes waren gaar maar net niet alles. In stukjes gesneden nog even in een doosje in de koelkast gezet samen met wat saus en penne. De kaassaus was trouwens heerlijk. Met penne er bij toch heel lekker gegeten. Als toetje de 's morgens binnengekomen verse biologische aardbeien met een rest even geklopte slagroom met een heel klein beetje oersuiker..












Vrijdag aten we rode bietensalade met feta. Ongeveer 300g gekookte bietjes gemengd met 1 appel, flink wat versgekraakte walnoten, 100g hamblokjes, olie en balsamicocrème met sinaasappel. Nog wat gebakken stukjes pancetta en heerlijk vers brood er bij. 


Op de laatste dag van deze blogweek lunchgasten. Van de rest van de bietjes met 3 eieren, 3 cornichons en een flinke hand walnoten maakte ik een ei-bietjessalade. Vooraf een kopje soep met een mooie cracker. Verder verschillende broodsoorten waaronder pain de camusettes en fruit en tomaatjes op tafel. 

's Avonds samen alleen nog wat brood met beleg gegeten met een kop koffie. 

En vandaag, zondag, eten we met schoondochter en de twee kleintjes. Alvast hamburgers uit de diepvries gehaald. Verder nog maar eens even kijken wat het wordt. Maar daarover volgende week. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten