zondag 29 mei 2022

Uit de airfryer(s): flammkuchen, verse worst; heerlijke soep uit de soepmaker; witlof uit de slowcooker; gehaktballen van de Librije; spinazie met boter; een mooie maaltijd van de zorgorganisatie.

Zondag op bezoek bij oude vrienden om voorgoed afscheid te nemen van hem nog net bij leven. Terug thuis geen moed meer om iets te koken en moe van 2 x 1½ u rijden. Nog steeds warm en dus buiten de bestelde pizza's gegeten. 

Maandag maakte ik soep in de soepmachine van 3 stengels bleekselderij, 1 aubergine, 10 kleine tomaatjes en 1 aardappel en een heel klein restje van de heerlijke citroen-kip saus. De bleekselderij voor het eest even 'geschild' met een dunschiller wat ik eerder nooit deed en ook nog nooit aan had gedacht. Ik zag het in een flits bij de TV kok van Max en dacht, ja, moet ik doen want altijd wat last van die harde vezels. Een klein lepeltje bouillonpoeder en water in de pot en op de mix-stand. Toen het klaar was geproefd en twee eetlepels paprikadip en een knipje tuinkers erdoor geroerd. Heerlijk soepje met lekkere crackertjes met olijfolie en zeezout.


Verder voor ieder een halve flammkuchen. Eén lapje flammkuchendeeg passend gesneden voor de pizzaplaat van de airfryerXXL. Ingesmeerd met Griekse yoghurt, belegd met stukjes van ½ rode ui, 4 plakjes serranoham, 2 plakjes apostelbrood en 2 plakjes jong belegen kaas. Ik heb het deeg op de pan klaargemaakt, dus niet eerst de pan voorverwarmd. Het losse deel van het mandje gebruikt als spatdeksel. Gekozen voor 7 minuten op 200°. Maar...., normaal hoeft deze airfryer niet worden voorverwarmd, maar de volgende keer als ik dit nog eens wil, maar wel doen en ook de pizzaplaat eerst verhitten want natuurlijk gingen ham, worst en kaas verschuiven. Al met al viel het mee, maar toch....  Nog wat kaas toe en een prima maaltijd zo.


Dan alweer de themamaaltijd van de plaatselijke zorgorganisatie, Indischs deze keer en op dinsdag vanwege Hemelvaart op donderdag. 


Soep en Vietnamese loempia's waren heerlijk, maar wel wat veel. Daarna de rendang met rijst, boontjes en komkommer, erg lekker. Niet alles opgegeten omdat ik wel echt zin had in het toetje met spekkoek en lychees. De kok had weer uitermate zijn of haar best gedaan. Een heerlijke maaltijd. 




Woensdag maakte ik van ruim een halve stronk bleekselderij (opnieuw met de dunschiller bewerkt), 2 sjalotten, 2 tenen knoflook en een stukje verse gember, allemaal in kleine stukjes, een wokgerecht in sesamolie. Stevig laten bakken want we houden niet van harde bleekselderij. Erbij een scheut vissaus, een snufje chilivlokken, een klein restje van de rendang en een rest sambalboontjes goed opgewarmd en nog even laten sudderen. De rest gele rijst erdoor geroerd. De verse worsten met venkelzaad en rode wijn even geweld in heet water en 8 minuten gebakken op 180° in het mandje van de airfryerXL (met spatdeksel).


Donderdag verse grove spinazie, deze keer na het 2 x wassen drooggemaakt en in boter gestoofd. We aten er gekookte aardappelen en een bal gehakt bij. De 280g rundergehakt verdeeld in 4 ballen en gebraden in de pan met boter en wat bouillonpoeder met water. Het halve worstje wat over was erbij gedaan in de pan. Vooraf de soep opgemaakt.


De volgende dag witlof uit de slowcooker. De donderdag gekookte aardappelen onderin, daarop 2 flinke stronken witlof fijngesneden, ½ rode ui in heel kleine stukjes, een stukje ovenschotel met spinazie en 90g grillworst. Dat gemengd met 80g Griekse yoghurt, flinke theelepel mosterd, puntje paprikapoeder en lepeltje peper. Nog 75g geraspte kaas erover en goed geroerd. Ik heb gekozen voor alleen de lage stand, ongeveer 5 uur leek me genoeg. Ziet er niet geweldig uit, maar smaakte echt heerlijk. Met geroosterd desembrood. Stukje kaas toe en lekker glas wijn erbij. 


Zaterdag de begrafenis van de vriend die we eerder zondag nog konden spreken. Tja. We waren pas laat thuis en aten een boterham met gehaktbal en tomaatjes en wat rabarber met Griekse yoghurt als toetje. 


En vandaag, zondag, naar theater in Gorinchem naar de voorstelling van een andere oude vriend, Peter Blanker. Hoe het met eten zal lopen? Dat zien we later dan wel weer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten