zondag 15 mei 2022

Uit de slowcooker: pastasaus en aardappels; uit de airfryer(s): dorade, Italiaanse bloemkool en braadworst; gemarineerde tomaatjes; amsoi-stamppot; vermicelli-rijst met spinazie; en heerlijk gegeten bij vrienden.

2 x airfryer en slowcooker op het bord.

Vroeger, erg lang geleden, kreeg mijn moeder een speciaal moederdagtaartje. Later maakten kinderen natuurlijk moederdagdingetjes op school. Zodra dat klaar was zijn we gestopt met moederdag omdat het eigenlijk alleen maar heel commercieel werd. Maar iets gezelligs vieren is altijd goed denk ik dan maar. En lekker eten is natuurlijk nooit weg, dus maakte ik als voorgerecht gemarineerde tomaatjes met burrata. Voor samen dus alles iets minder. Wel de hele bol kaas opgemaakt. Lekker op ons terras in de zon. 

Verder aten we amsoi-stamppot. Ik had 1 struik amsoi met grote bladeren en flinke stelen. Alles fijn gesneden. Aardappelen gekookt (ongeveer 600g), steeltjes apart gekookt om zeker te weten dat ze gaar waren en blad bij de aardappels gedaan. De steeltjes werden moeizaam gaar maar bleken vervolgens erg draderig. Ook na bewerken met de staafmixer niet te eten. Aardappel en blad gestampt met boter, wat peper en een snufje zout. Jus gemaakt met 1 ui, 4 mini-tomaatjes, boter, ketjap en water. Hierin de 2 gehaktballen verwarmd die er nog waren van donderdag. Een rookworst verwarmd in de verpakking in heet water. Die jus op deze manier is echt erg lekker. Verder een redelijke stamppot hoor.

Maandag gedeeltelijk restjesdag met amsoi-stamppot in jus met een halve rookworst in plakjes, opgebakken in een pannetje, en ½ komkommer met eiersalade. Nog een stuk bijzonder brood nog eens opgepiept in de airfryerXL op 170°, 8 minuten. Dat ook gebruikt met nog wat geitenkaas als nagerecht. 

De volgende dag in de slowcooker aangepaste pastasaus gemaakt. Met 2 flinke wortels, 1 courgette, 1 rode paprika, 1 rode ui, 3 bosuitjes, 2 minitomaatjes, 3 tenen knoflook, 3 tenen zwarte knoflook uit een potje, 1 blik gepelde tomaten, een scheut tomatenketchup gemengd met water, Italiaanse kruiden, zout en peper en gerookte paprikapoeder. Daarin een pakje rundersoepballetjes en alles goed gemengd. Een volle pot en daarom 6 uur op laag gezet. 

De worteltjes waren nog erg stevig maar verder echt een heerlijke combinatie van smaken. De rest ingevroren en bij opnieuw gebruik even verder laten garen en er dan een gemixte saus van maken denk ik. 

Woensdag een dorade ontdooid. Ingewreven met zout en peper en de buik gevuld met een sjalotje in plakjes, takjes tijm, rozemarijn, oregano en citroenvervene. Dat laatste vorig jaar in een pot gekocht bij Hofweb, leek deze winter dood gegaan, alles afgeknipt en ja hoor, weer een prachtige plant met veel blaadjes. Onder de vis in het mandje ook zo'n bosje verse kruiden. In het mandje van de airfryerXXL gebakken met het smart sensing programma, 20 minuten. Erbij een beetje rijst uit de rijstkoker, gemengde sla, komkommer met een crème fraîche-knoflooksausje en een dressing voor zowel de sla als de rijst gemaakt van olie, witte wijnazijn en flink wat Hippo pepersaus. Allemaal erg lekker.


Er was weer verse grove spinazie meegekomen met de boodschappen. Ik koos voor vermicelli-rijst met spinazie. Eerst in de middag 65g vermicelli gebakken in een klontje boter. Dat is zo'n vondst Heerlijk. 

Er was nog 150g gekookte rijst over van woensdag. Na het wassen de spinazie deze keer toch maar wel fijner gesneden en vervolgens heel kort gebakken in zonnebloemolie en veel nat afgegoten. Dan de rijst, vermicelli en kruiderij toegevoegd en GEEN water want de rijst was al gaar. Maar omdat alles wel warm moest worden op laag vuur al roerend het geheel gaar en warm zien te krijgen. De genoemde bruchetta kruiden heb ik vervangen door 1 geperst teentje knoflook, 1 in stukjes gesneden cherry-roma tomaatje, verse oregano, verse peterselie en paprikapoeder. Geen extra groenten want het was 500g spinazie. Wel 3 eieren erbij gebakken. Het ging helemaal op en was een echt leuk en lekker recept om spinazie eens anders te eten.


Deze keer aten we ook een echt toetje want de slagroom moest op. Kijk maar. Met heerlijke advocaat.

De Italiaanse bloemkool die we vrijdag aten maakte ik met ½ gekookte bloemkool ingesmeerd met een papje van 2 lepels olijfolie, 1 flinke lepel mosterd, 2 uitgeperste tenen knoflook en een beetje zeezout. Op de ingesmeerde bloemkool wat oude geraspte kaas en voorzichtig met wat ruimte ingepakt in aluminiumfolie. Op 180° In de airfryerXXL 10 minuten met en nog 8 minuten zonder folie. De folie verwijderen was gedoe. Ik heb de bloemkool overgedaan in een ovenschaal met het aanhangende nat. Intussen aardappelen gekookt in de slowcooker, bijna 400g aardappel, 25ml water en 25g boter, beetje zout en peper. Dit 7 uur op laag gezet. Het nat, water en boter dus, even afgegoten en ingekookt en weer terug gedaan. Heerlijk. Braadworsten van Brandt en Levie 8 minuten op 180 graden gebakken op de grillplaat in de airfryerXL. Een klein restje sla ook maar opgegeten. 

Op de laatste dag van deze blogweek aten we bij vrienden. Een kipmenu, echt heerlijk. En lekker buiten tot aan de koffie. Een erg lekker voorgerecht met kip en pinda's.
Een hoofdgerecht naar een idee van een recept van AH en een hilarisch dessert, kip van ijs. En dan ook nog allemaal op kip-borden gepresenteerd. Een heerlijke avond.


Gevulde slablaadjes met kip en pinda's.



Omdat ik niet hoefde koken kon ik de dag gebruiken om vast wat voorwerk te doen voor een etentje op zondag. Veel asperges geschild en gekookt.

En vandaag, zondag, aspergedag met visite, maar daarover volgende week verder. 


2 opmerkingen:

  1. klinkt goed. die vermicelli bak je ongekookt?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja in een aardig klontje boter en vooral erbij blijven. Heerlijk door de rijst.

      Verwijderen