zondag 3 oktober 2021

Uit de airfryer(s): drumsticks, maïs, omelet met kaas, appelflapjes en gevulde puntpaprika's; uit de slowcooker: Boeuf Bourguignon; heerlijke maaltijd van Alerimus; bijzondere wijnen.

2 x airfryer op het bord maandag.

Ik maakte op zondag pasta met palmkool. Voor 2 personen dus de hoeveelheden verminderd. In plaats van cheddar en Parmezaan koos ik voor blauwe kaas (cabralesomdat daar veel van was en het echt wel gebruikt moest worden. Bij het 2e recept dus even gekeken of blauwe kaas wel paste bij deze groente. Verder penne gekookt, kool, ui en knoflook gesneden, de kaas fijn gemaakt met een vork, een stukje harde worst chorizo klein gesneden en van een volkorenboterham kruimels gemaakt. Alles samengevoegd behalve de kruimels dus, en toen besloten het niet meer op te bakken maar direct zo te eten omdat ik geen extra kaas meer bovenop wilde en het er prima uitzag. Een heerlijk pittige pastamaaltijd.


Maandag maïs uit de airfryerXL. De methode met folie gebruikt. De kolf gelijk maar in tweeën gesneden en beide stukken ingesmeerd met boter gemengd met cocktailsaus uit een flesje. Verder een bakje gemengde sla met een rest van de Griekse salade van donderdag. En in de airfryerXXL met de smart functie 3 drumsticks gebakken die ik had ingesmeerd met alleen maar olie, knoflook en cayennepeper en een uurtje laten marineren. Beiden heerlijk, prima gelukt dus. 

De volgende dag boeuf Bourguignon uit de slowcooker. Aangepast natuurlijk. Ik maakte het met 600g runderlap, 150g spek, 1 prei, 7 sjalotjes (samen 250g), 3 tenen knoflook, 2 kleine pastinaken, 1 tomaat, 2 blaadjes laurier en een flinke tak tijm. Eerst het spek gebakken, toen met extra boter de blokjes vlees met zwarte peper. Prei, sjalotten en knoflook in de pan. Daarna de tomaat in stukjes in de pan en gelijk 150ml rode wijn en 150ml water daarbij (nooit koude vloeistof op warm vlees heb ik geleerd). De schijfjes pastinaak en een lepeltje bouillonpoeder in de potten. Ik heb het geheel verdeeld over de 2 potten van de duo, want in één pot werd echt teveel. Geen bloem gebruikt want daar hou ik niet zo van in dit soort stoofpotten en geen zout toegevoegd want bouillonpoeder is zout genoeg. Na 7½  uur op laag de inhoud van de 2 potten bij elkaar gedaan en 200g kastanjechampignons goed doorbakken er in. Wat een heerlijke maaltijd!! Ik heb er een bijzondere wijn voor uit de voorraad getoverd. Weliswaar geen Bourgogne maar een heerlijke Saint Emilion grand cru. Wat over was van de stoof in een pan bewaard in de koelkast want invriezen vond ik zonde van de heerlijke smaak dus vrijdag nog een keer gegeten. 



Woensdagmiddag gezellige visite. Een paar lekkere dingen bij de koffie. 


'sAvonds een paar gekookte spruiten. Een omelet met gesmolten Morbier zonder paprika van 3 eieren geklopt met veel heel klein gesneden Morbier, niet gewogen, en zwarte peper. In het bakaccessoire van de airfryerXXL, 9 minuten op 190°. Heerlijke kaasomelet, lekker bij de spruiten. Ook nog een beetje groene kool als salade met een paar geroosterde tomaatjes. Het 2e stokbrood uit de verpakking afgebakken in de airfryerXL.


Er waren stukjes deeg over van de vorige week gebakken bananentaart. Bij elkaar gefrommeld en met een glas uitgerold tot 2 stukjes. Op ieder een stukje appel. Ingepakt, besmeerd met een beetje koffiemelk en bestrooid met suiker. Op de grillplaat in de airfryerXL, 5 minuten op 200°. Lekker, maar het deeg was niet dun genoeg dus het binnenste net niet helemaal gaar, jammer. Komt ook omdat ik de rolletjes te dik gemaakt heb. Maar, leuk geprobeerd en toch een lekker hapje bij de middagkoffie. 


We aten weer de maandelijkse maaltijd van de zorgorganisatie Alerimus. Deze keer als thema: herfst. Afhalen, uitpakken en opeten. En altijd heel smakelijk. Groentenquiche, herfststoofpotje met een verrassende seizoenen-stamppot en als dessert speculaasverrassing. Het laatste zo zoet dat we het in plaats van een koekje bij de koffie genuttigd hebben. 



Dan vrijdag de 2e keer mijn heerlijke Boeuf Bourguignon. We hadden beiden zo'n bol stamppot over van de dag ervoor. Deze opgewarmd in de magnetron. Weliswaar 2 x stoofvlees achter elkaar, maar beide keren erg lekker. Foto bijna zelfde als boven :).


En opnieuw een bijzondere wijn uit de kast gehaald. Deze keer van 2005, en gelukkig erg lekker. Later op de avond nog een glas gedronken met een stukje kaas.


Op de laatste dag van deze blogweek gevulde puntpaprika's. Twee paprika's doorgesneden. Vulling gemaakt van 150g tomaatjes, 1 sjalot, 2 tenen geperste knoflook, 4 plakken rauwe ham in stukjes, 2 flinke eetlepels smeerkaas en een bolletje eerder gemaakte pesto uit de diepvries. Op de bakplaat van de airfryerXL, 15 minuten op 160°. We aten er witte rijst bij uit de rijstkoker.

Voor ze de airfryer ingingen.

En vandaag, zondag, lunchgasten. Zaterdag al wel wat voorwerk gedaan maar daarover volgende week. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten