zondag 31 oktober 2021

Uit de airfryer(s): schouderkarbonade, sperziebonen met tomaatjes, drumsticks; leuk pasta met bloemkool-recept; themamaaltijd van zorgorganisatie; eten van Le Toko; uit de slowcooker: gekarameliseerde rode uien.

Beiden uit de airfryers dinsdag.

Marathon in Rotterdam. Vroeger gingen we nog wel eens kijken, nu niet meer. Wel een prachtige dag voor de enthousiaste mensen langs de lijn. Ook voor de lopers prima hoorde ik in het commentaar.

Wij aten pasta met bloemkool. Leuk recept om de spaghetti mee te koken met de saus en de bloemkool achteraf toe te voegen. Vrijwel precies volgens recept maar in plaats van Parmezaan had ik overjarige Jersey kaas. En geen peterselie. Heerlijke smaken wat voor mij prima zonder vlees had gekund :). Dus voor mij een heel klein stukje vlees voor de ander de rest van één flinke schouderkarbonade die ik 2 x 4 minuten heb gebakken (overigens zonder mosterd, wel een beetje olie) in de airfryerXL op de grillplaat en daarna even laten rusten. Perfect stukje vlees.

Maandag spruiten in blauwe kaassaus. Ik had ook nog een paar roosjes ongekookte bloemkool. Samen met de spruiten, 350g samen, gekookt. Aardappelen gekookt in de schil. Saus gemaakt van 100g roquefort, 80ml room en 20ml melk, klein beetje bloem en klein beetje peper. De saus bleef wat dun en ik had niet genoeg tijd om het verder te laten inkoken. Bij elkaar wel een heerlijk vleesloos maaltje. 

De volgende dag sperziebonen met tomaatjes. Bij elkaar ongeveer 300g sperzie- en snijbonen even gekookt. Intussen 1 sjalot en 2 tenen knoflook geroerbakt en met wat witte wijn geblust. Bonen erbij, in een ovenschaaltje passend in de airfryerXL, 9 tomaatjes er bij en ongeveer 15 minuten in een voorverwarmde airfryer even op 180° en daarna nog even op 150° laten bakken.  In de andere airfryerXXL 3 drumsticks gebakken met het smart sensingprogramma, dat duurt ongeveer 20 minuten. In de rijstkoker een beetje witte basmatirijst. Voor één persoon afgemeten in het eetmaatje van het voedingscentrum is genoeg voor ons samen. Weer lekker gegeten.


Al weer woensdag. In de middag een heerlijke kom soep van bouillon en resten kip van vorige zaterdag. Nog een halve struik groenlof, één stronkje witlof, een kleine courgette, gerookte makreel. Dit werd wat we aten: groenlofstamppot met makreel, maar dan aangepast. Eerst in de middag vast de courgette bewerkt. Courgette, kleine ui en 2 tenen knoflook fijn gemaakt in de Onionchef met het roze mes. Daarna zo'n 10 minuten gestoofd in een scheutje olijfolie en weggezet. Groenlof en witlof heel fijn gesneden. Aardappelen geschild en gekookt. Een rest van maandag erbij gedaan. De beide groenten door de gestampte aardappelen en daar het courgette-mengsel door gehusseld. Een klont boter en een lepel mayonaise maakte het heerlijk smeuïg. De makreel niet opgewarmd op vraag van partner. Voor mij nog wat extra geraspte kaas over de stamppot.



De volgende dag was het weer themamaaltijd van de zorgorganisatie. Ze koken daar echt heel lekker. De aardappelverrassing was een soort van aardappelkroketjes, maar dan toch net weer anders.


Bloemkoolsoep.

Hoofdmaaltijd.

Rijstdessert met rood fruit.

Vrijdag op de kleine jongens gepast. Die werden aan het eind van de middag opgehaald en aten samen met hun papa bij ons. Ik was te moe om te koken had ik van tevoren gemeld. De blijvende hoest is tamelijk uitputtend. We bestelden eten bij LeToko en dat was lekker en gezellig. 

Op de laatste dag van deze blogweek een vleesloze salade samengesteld uit wat er nog was. Gele rijst, gemengde groenten en zoetzure komkommer van het Indonesisch eten, koude bonen en de komkommersalade van Alerimus. Met in de airfryer afgebakken naanbrood. 


Ik maakte verder gekarameliseerde (rode) uien in de slowcooker. Niet om dezelfde dag op te eten, maar voor later. Ongeveer 700g rode ui, 40g boter en ¼ lepel balsamico-azijn. Na ruim 1 uur op hoog deksel op de pot en na 8 uur eens gekeken. 

En vandaag, zondag, op bezoek bij jarige kleinzoon die al weer 4 wordt. Tussendoor beetje voorbereiden voor de volgende dag, eters op maandag. Daarover later.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten