zondag 22 november 2020

Pasta met spitskool en aardappelgratin uit de grote oven; uit de airfryer(s): gefrituurde spruitjes, scholfilet met kerrie, opgebakken pastaschotel en omelet; heerlijke gevulde eitjes; uit de slowcooker: maïskolven.

Thuis spruitjes plukken.

In verband met een blijkbaar belangrijke voetbalwedstrijd aten we deze zondag vroeg een eenvoudige raapstelenstamppot. Er waren geen geroosterde tomaatjes in huis en partner houdt niet van kaas in een stamppot. De braadworsten van de Amsterdamse worstmakers gebakken in hete olie en daarna een klont boter erbij voor de heerlijke jus-smaak. 

De volgende dag dochter met haar man op de lunch. Wonen in Duitsland, dus gekozen voor een warme lunch want nog een stevige reis voor de boeg. Het werd een aangepaste versie van deze pasta met spitskool. Ik gebruikte savooie kool en de zelf gemaakte heerlijke tomatensaus. Iets te weinig geraspte kaas in huis. Een stukje oude kaas gemalen met de Onionchef en een bolletje mozzarella verdeeld over de schotel. In de grote oven, maar voor 2 personen kan het natuurlijk ook prima in de airfryer. Een heerlijke maaltijd met nog wat sla met kappertjes en olie uit de pot van de geroosterde tomaten die op waren. We hadden zelf dus ook gelijk het avondmaal gegeten. 's Avonds een paar kaas-maïsbroodjes afgebakken in de airfryer en gebakken eieren en Franse kaas.

Dinsdag gefrituurde spruitjes. Er waren er niet heel veel, maar net genoeg voor samen met de groenten die bij de scholfilet met kerrie gebruikt zijn. De spruiten iets langer en op lagere temperatuur gedaan want we houden meer van wat zachtere spruiten. In het mandje in de airfryerXXL met het rondvlieg-accessoire er op. Helemaal perfect. Wel "gebrand' maar ook vooral lekker gaar na 12 minuten op 160° en nog 3 op 180°. De saus voor de spruitjes was gemaakt met een paar lepeltjes crème fraîche en wat mayonaise en een lepeltje kerriepoeder. Erg lekkere combinatie.

De vis bestond uit 2 flinke filets dus alle ingrediënten iets minder gedaan. Er lagen nog 3 wortels, samen bijna 100g. Geen prei in huis maar wel 4 bosuitjes even gefruit in ringetjes. De saus gemaakt met gewone room. In een schaal op de bakplaat in de voorverwarmde airfryerXL op 180°, zo'n 15 minuten. Witte basmatirijst erbij uit de rijstkoker. Leuk om twee gerechten met kerrie te combineren. En erg lekker met de gekregen moezelwijn van dochter en schoonzoon.


Woensdag werd restendag. De pasta met spitskool verrijkt met een in stukjes gesneden braadworst, extra tomatensaus en extra kaas bovenop. In het bakaccessoire van de airfryerXXL op 160° langzaam opgewarmd in 30 minuten. In de middag een flinke kom soep van resten met ook nog een restje saus erdoor. Heerlijk. Net voor het eten als voorafje een klein stukje gans in plakjes met een paar lepeltjes Prune cuit au chaudron, een zoete pruimenpasta uit Frankrijk ooit gekregen. 


Dan wilde spinazie met gekookte aardappels en gevulde eieren. Verse spinazie gewassen en van de worteltjes en dikste steeltjes ontdaan. Met aanhangend water in de pan en al roerend laten slinken. Intussen de aardappelen gekookt en oude jus opgewarmd. Voor de eitjes 3 eieren hard gekookt. Na afkoelen dooiers gemengd met een paar gebakken en verkruimelde plakjes pancetta, naar smaak mascarpone, mosterd, paprika-en kerriepoeder en een heel klein beetje sojasaus en flink wat vers gevijzelde zwarte peper. Het vet van de uitgebakken pancetta bij de jus gedaan die eerder bewaard was van de gans en de worsten. Heerlijk dat soort klooien in de keuken. 


Vrijdag at de logerende kleinzoon van 3 jaar mee. Ik maakte maïskolven uit de slowcooker. Dat waren er twee. Op beiden een paar heel dunne plakjes zoute boter, een beetje paprikapoeder en een druppeltje honing en zo voorzichtig ingepakt in aluminiumfolie en 5 uur op laag.  Ook nog een potje kikkererwten opgewarmd. Verder de rest rijst veranderd in een aangepaste nasi goreng gevuld met een sjalot, teen knoflook, beetje roerbakgroenten, gerookte spekjes en wat peper. Geserveerd met pindasaus, helemaal volgens recept, reepjes gebakken ei en kroepoek. De maïs was lekker maar kwamen we niet echt aan toe. De korrels van de kolven gehaald en in de koelkast. 


Op zaterdag, de laatste dag weer van deze blogweek, aten de ouders en het broertje van 15 maanden mee.
Voor het middaghapje maakte ik voor de kleine logé eerst nog een paddestoel, rood met witte stippen in een groen grasveldje. Een gekookt eitje, een (iets te grote) tomaat gehalveerd en leeggehaald en stippen van mayonaise uit een tube. Verrassing, gezond (behalve de mayo dan :)) en lekker. 




We begonnen het avondeten om zo ongeveer 16.00 uur met een crackertje met heerlijke boerenpaté. Daarna een visbouillon met stukken vis uit de diepvries heel langzaam opgewarmd in een pan op het gas. 

Bij het hoofdgerecht een stokbrood afgebakken in de airfryerXL en terwijl in de airfryerXXL een omelet gebakken in het bakaccessoire van 4 eieren geklutst met een beetje room en peper met een fijngesneden sjalot en een handvol diepvries-roerbakgroente en verse kruiden. Op 180° graden 12 minuten. 

Uit een eerder gekocht bbq pakket lagen er nog 4 heel dunne bieflapjes in de diepvries. Heel kort gebakken in wat olie met boter. Uiteindelijk toch nog net een minuutje te lang, maar wel smakelijk.

Samen met het logétje 's morgens spruiten (vindt schoondochter lekker) geplukt van de stengel die ik in z'n geheel had gekocht bij mijn heerlijke biologische webwinkel. Zo'n 10 minuten gekookt in ruim water. Erg lekker met wat vers geraspte nootmuskaat.

Een potje witte lupine opgewarmd in de magnetron en de rest van de kikkererwten van de dag ervoor in een pannetje. Salade van losse ijsbergsla en kleine tomaatjes op tafel. En ook een schaaltje balsamico-crème met sinaasappel en mayonaise.

En dan ook nog een heerlijke aardappelgratin uit een prachtig kookboek wat ik al heel lang heb en ik verwijs voor het recept naar mijn eerdere beschrijving. Na het voorwerk 1½ uur in de oven op 160°. Ik maakte het met Griekse yoghurt want de crème fraîche was op, maar dat werkte goed.

Daarna nog wat crackers met Franse kaas en als laatste voor de kindjes Griekse yoghurt met een mandarijntje, maar de grootse wilde liever honing in plaats van mandarijn. 

Natuurlijk geen foto's van deze maaltijd, want teveel hectiek in de keuken en aan tafel. Was weer een heerlijk weekend tot zover.

En vandaag, zondag..... Beetje kalm aan en ik denk de resten in de koelkast inspecteren en combineren. Volgende week verder. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten