zondag 8 november 2020

Restaurant-Gewoon-afhaalmaaltijd, leuk en lekker; uit de airfryer(s): opgebakken puree en friet, portobelloquiche, kaas-uienbrood; kool-pastinaaksoep uit de soepmachine; uit de slowcooker: witte kool met bbqworstjes.

De voorbereiding van de portobellomaaltijd.

Voor de 3-jarige kleinzoon was er vanwege corona een verjaardagsfeestje in etappes. Deze zondag was dat bij ons in huis en tuin met zijn vader, moeder en broertje. 

Niet zelf gemaakt :)

Vanwege nog wat zwakjes aten we een heerlijke afhaalmaaltijd van Restaurant Gewoon. Ik maakte als hapje vooraf gebakken coquilles. Deze keer puur in wat olie en boter. Eerder op de dag natuurlijk al taartjes in de ochtend en vroeg in de middag meegebrachte crackertjes met smeerseltjes. 

De restaurantmaaltijd was op tafel wel een beetje chaos maar erg lekker. Kipreepjes in satésaus, friet, salade, huisgemaakte appelmoes, stokbroodje, knoflooksaus. En daarna nog een stukje gevulde speculaas bij de koffie en voor de kindjes een minipotje met vla. Drukke en fijne dag zo met elkaar.

Dan is het weer eens restjesdag. Hoewel, partner heeft eerst aan het eind van de middag 3 haringen gegeten en ik een paar crackertjes met pesto. Voor de maaltijd de rest kipreepjes met saus in een pan en een restje van de scherpe saus van Letoko en een heel klein stukje entrecote in reepjes daarbij gedaan met een scheutje room en heel langzaam opgewarmd. Een ½ witlofstronk met nog wat puree samen met een paar frietjes op de met olie ingesmeerde bakplaat gelegd en in de airfryerXL opgewarmd in 12 minuten op 150°. Appelmoes en ananas er bij. Friet smaakt echt nog uitstekend op deze manier gebruikt. Alles bij elkaar een leuke maaltijd voor de maandagavond. En de koelkast weer een eind opgeruimd.

Restjesmaaltijd met o.a. kipreepjes.

Er lag een rol bladerdeeg ietsje over de houdbaarheidsdatum. Ik gebruikte die om dinsdag een portobelloquiche te maken. Er zaten 2 grotere en een kleine paddestoel in het doosje. Ik heb ze even gebakken in wat boter en in een rond schaaltje gedaan bekleed met de lap bladerdeeg inclusief het bijbehorende bakpapier. Van 225 ml room met wat water en 2 eieren een mengsel geklopt met 50g gemengde geraspte kaas, zwarte peper en een bundeltje fijngeknipte knoflookbieslook uit de kruidentuin. Het roommengsel in de schaal rondom en in de paddenstoelen, het deeg erover gevouwen, papier weggeknipt waar het in de weg zat. De schaal op de bakpan in de airfryerXL op 160°, zo'n 30 minuten. De bodem van mijn hartige taarten en quiches wordt zelden redelijk krokant. Maar op deze manier is er wel veel krokant deeg bovenop hoewel het bakpapier dan toch ook wel weer een beetje in de weg zit omdat de airfryer met hete lucht werkt. In een oven zonder blazen zou het denk ik beter blijven zitten. Het smaakte goed, maar het duurde wel 40 minuten voor het van binnen droog was en dan was nog steeds een deel van het deeg niet gebakken. Bovenop was het een te dikke laag geworden. Genoeg krokant deeg over, het ei-roommengsel heerlijk en de paddestoelen prima. 

De volgende dag aten we snijbietstamppot. Snijbiet en aardappel waren iets minder en ik had 1 grote ui. We aten het met een rookworst i.p.v. chipolata en zonder tomaatjes. Wel extra mosterd, een paar schijfjes augurk en een paar Amsterdamse uitjes op tafel.

Op donderdag kwam een schoonzus eten. In principe eet zij koolhydraatarm, dus mijn best gedaan om dat voor elkaar te krijgen. Eerst een crackertje met wat zoute boter, stukjes droge worst, de resten smeerseltjes van zondag en wat groene en zwarte olijven.

 

Voor de koolsoep had ik ½ witte kool, 340g, en een hele pastinaak, 205 g. Dit samen met 1 teen knoflook, wat uienpoeder en bouillon in de soepmachine gedaan tot het bovenste streepje en op de pureerstand gezet. Wel na nog een paar keer extra mixen wat vezelig, maar met een snufje zout, witte peper en flink wat verse blaadjes tijm wel erg pittig maar smakelijk. 

Op woensdag vast een kaas-uienbrood gebakken. Helemaal volgens recept. In de bakaccessoire van de airfryerXXL 30 minuten op 150°. Jammer dat bij het recept niet de afmeting van de bakvorm stond. Was een beetje gokken of dit zou lukken wat betreft het rijzen van het beslag maar geen enkel probleem. Eigenlijk meer cake dan brood en erg smakelijk bij de soep.

Na de soep een klein voorgerecht, eieren in gerookte zalm. Er was iets anders bedoeld maar dat werd niet geleverd, dus een beetje improviseren. Er was maar 100g gerookte zalm en er was 135g verse geitenkaas. Eerst 3 eieren gekookt. De kopjes ingevet met de boter van de zondag gebakken coquilles (wie wat bewaard...), daarna folie er in, dan bekleed met de zalm voorzover dat ging. De kaas gemengd met verse bieslook en dille, nog beiden in de kruidentuin. Kaas zo netjes mogelijk langs en op het ei en de zalm gedaan. Nou, daar ben ik dus niet handig in. Het resultaat viel alles mee en het was een heerlijke combinatie.

Als hoofdgerecht een visschotel met tomatensaus. We waren maar met 3, maar ik heb wel de saus gemaakt met 2 blikken tomaten en 3 tenen knoflook en daar een hoeveelheid uitgehaald om later te gebruiken. Zo ook met de hele bloemkool. De kabeljauw woog 400g. Bovenop wel 2 bollen mozzarella van 125g verspreid want een stukje overhouden is moeilijk te bewaren. De schotel in de ochtend klaar gezet dus iets langer in de oven. Ik had een pakje proteïnebrood gekocht om bij de visschotel te eten. Het was lekker maar wel aardig wat teveel omdat er ook al een en ander vooraf gegeten was.

Voorafgaand aan de oven

Toch nog wel een stukje oude kaas en een stukje camembert voorafgaand aan het dessert.

Het yoghurt-mascarponedessert maakte ik met 250g Griekse yoghurt en 250g mascarpone en heel klein puntje vanille bourbonpoeder. Opgemaakt in de coupes met gehalveerde rode druiven en stukjes peer besprenkeld met een vleugje limoensap. Erg lekker.

Een kopje koffie toe met een heel klein stukje chocola. Een lekkere en vooral ook heel gezellige maaltijd.

De volgende dag het gemak van de slowcooker. Twee recepten ter inspiratie, slavinken met gesmoorde kool en slavinken in kruidige tomatensaus. In een pakje 4 gekruide bbq-worstjes. De andere helft van de witte kool en een halve grote ui. De 'schone' tomatensaus van de visschotel. De kool en uien gesneden. In de pot. Worstjes gebakken in wat boter en de uien daarin ook even gefruit. Ook in de pot. Dan de saus warm gemaakt en over het geheel gegoten. Alles een beetje door elkaar gehusseld en 4½ uur op laag laten sudderen. Net genoeg saus erin gedaan. Het smaakte heerlijk. We aten er een afgebakken stokbrood bij. 


En op de laatste dag van deze blogweek at de 1-jarige kleinzoon mee want die bleef logeren. Macaroni gekookt, de visschotel van donderdag opgewarmd en gekookte bloemkool. De macaroni en de visschotel smaakte het jongetje goed maar de bloemkool vond hij geen succes. 

En vandaag, zondag, komen de ouders en het broertje hem ophalen en die blijven dan gezellig eten. We gaan een en ander bakken op het vuur in de keuken. Maar daarover volgende week verder. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten