zondag 15 november 2020

Vis en vlees van het vuur; uit de airfryer: garnalenkroketten, aardappelstukjes, omelet, uientaart opgewarmd, gevulde 'aardappels'; uit de slowcooker en ecostoof: Romanesco en tomatensaus; uit de soepmachine soep van resten en bijzondere maaltijd bij zoon en schoondochter.


Deze zondag was eten een heerlijke chaos. De peuter van net een jaar was blijven slapen. Die at om 13.00 uur zijn tussen-de-middag-boterhammetje omdat hij erg vroeg wakker was dus ook weer erg vroeg ging slapen voor het middagdutje. Vroeg in de middag kwamen de ouders en de 3 jarige. Trek? Honger? Brood, crackers...

Om 16 uur 4 in de airfryerXXL gebakken garnalenkroketten. Ondanks beetje insprayen met olie erg wit maar ze smaakten heerlijk na 10 minuten op 160°. Een kopje soep. De kool-pastinaaksoep had ik een beetje verdund met het vocht van de mozzarella. Nog steeds heel peperig, maar toch lekker. De kleinste vond het lekker, de grotere minder :). 

Aardappelstukjes, 600g ongeschilde rode aardappelen via het vaste programma van de airfryer XXL met smart sensing. Heerlijk maar ook hier geldt, niet te lang wachten met eten. Mayonaise en tomatenketchup op tafel. De Romanesco heb ik gegaard in de ecostoof en omdat ik hem heel wilde serveren ruim een uur na aan de kook brengen. Erg lekker. Als je er van houdt. 

Wat aten we. Garnalenkroket, kool-pastinaaksoep. Daarna op het vuur gebakken sliptong (4 stuks) waarvan 1 klaargemaakt met alleen een beetje water voor de kindjes en allen zonder wortel en prei maar met ui en zowel gewone als knoflookbieslook. Heerlijk zachte smaak. Daarna voorgeprepareerde stukjes saté en hamburgers. Met daarbij een in de ecostoof gegaarde romanesco. En aardappelfrietjes uit de airfryer. En Griekse yoghurt met honing en/of een mandarijntje toe voor de kindjes.

Natuurlijk geen foto's van al dit gedoe. Maar wel erg veel plezier en genieten van de verschillende hapjes.

En na afloop; samen even genieten van koffie met een cognacje voorafgaand aan de afwas (want geen machine, ha, ha). Wat een heerlijke dag weer.

Maandag, een rest kool met ui met een saucijsje en een rest snijbietstamppot met wat plakjes worst opgewarmd. Beiden in pannen om er een lekker korstje aan te bakken. Een afgebakken stokbrood er bij. Een goede restenmaaltijd

De volgende dag soep gemaakt van één gebakken portobello, een flinke rest tomatensaus, aardig wat gekookte romanesco en een heel klein beetje gekookte macaroni om in te dikken. Water en een puntje bouillonpoeder er bij en op de pureerstand. Maar...., de machine hield op want de bodem aangebakken. Afgemaakt in een pan en machine weer schoon geboend. Ik denk met name door de saus en de paddenstoel. Het is wel een 'dingetje' om met al gekookte en gebakken resten soep te maken in de soepmachine, altijd oppassen en ruim voldoende water er bij. De soep smaakte heerlijk gelukkig. Met een lepeltje crème fraîche.

Voor 's avonds een omelet gebakken in het bakaccessoire in de airfryerXXL. Ook even gekeken bij dit recept. Ik had 4 eieren geklutst met 2 stukjes van het fijngeprakte kaas-uienbrood, 2 eetlepels erwtjes uit een potje, fijngesneden ui en bieslook, een handje geraspte kaas en peper. Na 11 minuten op 180° een perfecte omelet. Een rest macaroni opgebakken met de rest van de gesneden ui en bieslook en erwten. Een salade van veldsla met een heerlijke dressing gemaakt in een mosterdpotje en los bij de salade gegeven. De ui en bieslook waren over van de gebakken sliptongen, teveel gemaakt dus. Op tafel verder gebakken uitjes en tomatenketchup. Een lekkere vleesloze maaltijd.

Ik had uientaart met balsamico en blauwe kaas gekregen van schoondochter. Deze opgewarmd in de airfryer 15 minuten op 150°. Komkommersalade met stukjes droge worst en kalamata-olijven, rest veldsla en tomaatjes er bij. Heerlijk maaltje. 

Ik maakte voor donderdag aardappels gevuld met broccoli en kaas maar dan geheel op eigen wijze. Eerst2 grote aardappels gepoft in de magnetron en een struikje broccoli in roosjes gekookt in een scheutje water. Deze met elkaar gemengd samen met een klontje zoute boter en 2 soorten verse kaas die op moesten. Uienpoeder en zwarte peper erdoor. En helemaal extra ongeveer 80g salamiplakjes gebakken in eigen vet, verkruimeld en mee gehusseld. In bakpotjes gedaan ingevet met de olie uit de salami en bovenop geraspte kaas er een beetje ingeduwd. In de airfryerXXL in het mandje 8 minuten op 200° en nog 4 minuten op 180°. Een flesje zeer pittige saus stond op tafel voor partner. Een kom met wat kropsla, tomaatjes en een restje komkommersalade als bijgerecht.

Vrijdag aten we bij zoon en schoondochter en de kindjes na eerst even te hebben opgepast.  Er werd eten gehaald bij Restauran Héroine. Zoon heeft alle gerechten afgemaakt in de keuken en zo mooi opgediend. De foto van de menukaart lukte niet zo goed vanwege de lichtinval, maar het leek me toch leuk.






Heerlijk gegeten, bijzondere smaken en natuurlijk erg gezellig. Goed glas wijn, lekkere drankjes, kopje koffie en genieten van de kindjes.

Zaterdag, de laatste dag alweer van deze blogweek aten we gansfilets uit de diepvries. Precies gedaan wat in het recept stond. Helemaal perfect. Een beetje sla, paar sperzieboontjes en kaas-maïsbroodjes en een schep van onderstaande saus maakten het compleet. Nog een stukje Franse kaas toe. 

Ik maakte in de slowcooker tomatensaus van 500g soeptomaten, 2 flinke wortels, 1 grote ui, 2 geroosterde paprika's uit de olie, 3 tenen knoflook, een scheut tomatenketchup, lepeltje bouillonpoeder, vers blaadje laurier en ½ glas water. Na 6 uur op laag takjes rozemarijn, tijm, oregano, bieslook en knoflookbieslook en wat kruidenzout en peper toegevoegd en nog een uurtje laten staan. Kruiden eruit en staafmixer er door. Goed gelukt. 

En vandaag, zondag, op tijd eten want voetbal.... Iets eenvoudigs denk ik. Daarover volgende week. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten