zondag 1 november 2020

Uit de airfryer(s): karbonade, witlofschotel, drumsticks; uit de grote oven: forelpakketjes; restensoep uit de soepmachine; bloemkoolcouscous; lekker eten van Letoko; bloemkoolcurry uit de slowcooker.

Witlof met Zeeuws spek, jonge kaas en mosterdpuree.

We aten zondag forelpakketjes gemaakt met 2 hele forellen. De pakketjes pasten niet in de airfryer dus uit de grote oven. Geen wortelen in huis. Ik heb 2 grote sjalotten in stukjes heel even aangezet in wat zoute boter. Verder 2 tenen knoflook in plakjes gesneden. De vissen gevuld met dille en peterselie uit de kruidentuin, bestrooid met verse zwarte peper en in iedere vis een plakje citroen en een paar plakjes knoflook. Om de vis heen de gefruite sjalot en boven op nog een plakje citroen en een dun plakje zoute boter in plaats van olie. Een erg lekkere, heel delicate maaltijd. Foto van de mooie hele vissen vergeten. Jammer.

Vanwege de plannen voor de volgende dagen wilde ik geen rijst of aardappelen erbij en ook pasta vond ik niet aantrekkelijk. Daarom heb ik bloemkoolcouscous gemaakt als bijgerecht. In de keukenmachine 300g bloemkool gemaald. Die aangemaakt met en scheutje limoensap, een puntje rookpaprika, een snufje gemalen komijn en peper. Een rode ui gesnipperd. Twee geroosterde paprika's fijn gesneden. Na het fruiten van de ui de bloemkool in de pan, dan de paprika en een bosje knoflookbieslook er boven geknipt. Een restje walnoten wat er nog stond erdoor geroerd. Geen feta toegevoegd want dat leek me niet echt aantrekkelijk bij de visjes. En zoals het nu was gemaakt paste het heel goed bij de forellen. 

In de middag een soep gemaakt van resten in de soepmachine. Dat is altijd een beetje spannend in verband met aanbranden als je er iets met deeg of zo in doet. Het ging prima. Er zat in: een rest deeg van de toad, een paar stukjes komkommer, een beetje groente van de Turkse stoofpot, een paar stukjes gekookte aardappel, een paar boontjes en veel kiemen en natuurlijk water. Prima soepje. 

Er waren andere plannen voor de maandag, maar het aanrecht mocht even niet worden gebruikt en dan is koken wel lastig nietwaar. Het werd een heerlijke bestelling bij Letoko. Daging rendang, Babi ketjap, Gado Gado, Sambal goreng boontjes, Sambal goreng Telor, Kipsaté en Bami Goreng. Heerlijk!

Op dinsdag waren de 2 kleinzoons van 1 en 3 een dagje in huis. Na ze te hebben weggebracht een eenvoudige maaltijd. Een rest bloemkoolcouscous opgewarmd in de magnetron, een flinke rest zeer pittige satésaus van het Indisch restaurant opgewarmd in een pannetje en 2 al voor de BBQ geprepareerde karbonades gegrild op de grillplaat in de airfryerXL. Dat laatste dus 4 + 4 minuten op 180°, perfect. 

Woensdag witlof met ham, kaas en mosterdpuree. Met 400g aardappelen en 1 lepel mosterd, beetje boter en scheutje melk puree gemaakt. Daarop 2 flinke even voorgekookte gehalveerde stronken witlof ingerold in Zeeuws spek en jonge boerenkaas. Bovenop nog wat extra spek en kaas en zo'n 20 minuten op 180° gebakken in een ovenschaal in de airfryer

Zo zag het er van binnen uit.

De volgende dag koken en eten overgeslagen vanwege een nare buikgriep. Geen koorts dus geen corona? Partner at een boterham met een gekookt eitje, dat was wel zielig want hij houdt meer van gebakken, maar de lucht daarvan verdroeg ik echt niet. 's Nachts een beschuitje en de volgende dag na wat extra uren slaap was het wel weer te doen. 

Dan vrijdag de moed opgebracht om te koken. Een entrecote klaargemaakt volgens het recept karbonade in champignonsaus. Eén entrecote, 250g witte champignons (toevallig geen kastanjechampignons in huis), 1 sjalot, 2 tenen knoflook, 100g babyspinazie, 125g zure room die ingevroren was geweest, 2 eetlepels bloem, 2 eetlepels zoute boter, scheutje Worcestershiresaus, bouillonpoeder met water, zwarte peper. Ik hou er niet van om vlees te bedekken met bloem, dat dus niet gedaan. Daarom wel iets meer bloem gebruikt voor de saus. Eerst de entrecote gebakken, ongeveer 3 minuten. Uit de pan en de champignons en sjalot er in met een scheutje W-saus. Rozemarijn als takje, de knoflook en de bloem erbij in de pan. Dan de bouillon en zure room er in en de spinazie. Vlees terug en een paar minuten laten warmen. De zure room was net niet voldoende ontdooit en schiftte een beetje, maar dat had geen invloed op de smaak. 


Op de laatste dag van deze blogweek bloemkoolcurry uit de slowcooker. Ik maakte het met 1 even aangebraden drumstick in plaats van kipfilet. In de pot verder ½ blik ananas met sap, ¾ van een flinke bloemkool, 200ml kokosmelk, 1 ui en flink stukje gember. Geen vadouvan kruiden in huis dus zelf een mengsel samengesteld met 1 theelepel curry, 1 eetlepel gemalen komijn, 1 theelepel kardemom, 1 theelepel kurkuma, ½ theelepel nootmuskaat, ¼ theelepel gemalen kruidnagel, ½ theelepel kaneel, ½ theelepel mosterd en 1 gedroogd rood pepertje. Voor de smaak heb ik 1 drumstick even aangebakken om in de pot te doen, maar de andere 2 heb ik gebakken in de airfryer XXL op de speciale smart-stand voor drumsticks. Vinden we lekkerder. We aten er witte basmatirijst bij. Niet zo kleurrijk maar wel heerlijk.


En vandaag, zondag. Een beetje van mij en een beetje van een restaurant wat tijdelijk aan afhalen doet. Maar daarover volgende keer. 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten