zondag 2 augustus 2020

Het was door toeval vooral rijstweek; uit de airfryer: gepofte aardappelen en witlof; uit de slowcooker: boeuf Bourguignon en curryworsten; en ook nog eten van de plaatselijke Letoko en bij schoonzus.



De zondag was een enerverende dag met de moeder (schoondochter) en de twee kleintjes de hele dag in huis en tuin. Lunch met wat brood en soep. In de middag in de tuin Japanse bramen plukken met de peuter. Voor 's avonds twee forellen. Deze gevuld met maggiplant en dille en een schijfje citroen, er omheen 2 wortels in kleine stukjes en 1 prei in heel dunne ringetjes. Een schijfje citroen uitgeperst, zwarte peper en een scheutje olie over de vis en goed ingepakt. In de grote oven 25 minuten op 200°.
Verder gekookte bloemkool, even in boter gestoofde zeekraal, een grote tomaat in stukjes, wat ontdooide korianderpesto en witte basmatirijst uit de rijstkoker. Lekker "klooien" met de kleintjes maar goed eten. Volgende keer beter een vis met wat minder kleine graatjes want dat is wel veel gedoe om die kleintjes veilig te laten eten. Door de drukte geen foto's.

Een soort nasi goreng aten we maandag. Met de rest rijst, 100g hamblokjes, 1 ui en 2 tenen knoflook, eerst even gebakken in een restje heerlijke oude jus, de nasi gemaakt. Met 2 eieren geklutst met peper een gebakken eitje er bij. Apart wat sperziebonen gekookt. Op tafel gebakken uitjes, seroendeng, sojasaus, sambal, atjar en kroepoek. Eenvoudig maar erg lekker op deze manier.

Onverwacht eters in huis dinsdag. Niet genoeg voorbereid voor een maaltijd dus lekker eten laten brengen van Letoko.

Flink wat nasi kuning over en ook nog wat vlees, witte rijst en groenten. Woensdag daarom eerst een kom heerlijke soep. Dan een en ander opgewarmd in de magnetron en pannetjes. Komkommer in schijfjes apart er nog bij.

Donderdag witlof met ham, kaas en ei uit de airfryer (kan de site van het originele recept niet bereiken, maar hier wordt wel de bron genoemd). Met 2 flinke stronken witlof. Even gekookt en dan omwikkeld met rauwe ham. Een mengsel gemaakt van 1 ei, 50ml crème fraîche, een flinke dot ricotta en zwarte peper. Daar 40g jonge geraspte kaas doorgeroerd. In het net binnengekomen bakaccessoire in de airfryer XXL, dus zonder voorverwarmen, op 180°, 20 minuten. Het bakje was iets te groot eigenlijk, dus naast de witlof een lekker laagje kaasmengsel. We aten er een kaas-maīsbroodje bij, even afgebakken in de andere airfryer.

Dan vrijdag weer een maaltijd met zoon, schoondochter en de kindjes. Deze keer Boeuf Bourguignon uit de slowcooker. Een combinatie van dit en dit recept. Er was maar 380g bieflap. Dat is wel erg karig dus maakte ik er ook nog curryworsten bij in de andere pot van de duo-slowcooker.

Voor de boeuf 200g worteltjes in schijfjes 5 minuten voorgekookt (vind die altijd iets te hard blijven in de slowcooker). Verder 1 grote ui fijngemaakt in Onionchef en 3 teentjes knoflook in schijfjes gesneden. Spekjes, 100g, vlees, ui en knoflook even gebakken. Alles in de pan. Ooit om uit te proberen alcoholvrije wijn gekocht. Dat was niet echt lekker om te drinken, maar kwam nu goed van pas omdat er kinderen mee-aten. Water en wijn, ieder 125ml, samen met een lepel tomatenpuree (eerst even ontzuurd), een lepel bloem, een snufje bouillonpoeder en de eerder gekookte worteltjes opgewarmd. Een takje verse tijm en 2 blaadjes laurier er bij en 8 uur op laag gezet. Nooit koude vloeistof op warm vlees doen, dan wordt het vlees taai. En in dit soort maaltijden haal ik de blaadjes tijm niet van de takjes, maar doe ze in het geheel in de pot. De champignons kwamen er niet meer van door de drukte maar zonder was ook heerlijk.

Foto's schieten er altijd bij in bij zulke drukke maaltijden. Bovenste de rest van een overheerlijke saus van de worstjes. Onderste rest van de Bourguignon, ook erg goed geslaagd.

Voor de curryworst, het waren 4 worsten, eerst 2 kleine rode uien fijngemaakt in de Onionchef. Verder150ml ketchup, 60ml water, 1½ eetlepel balsamico-azijn, 1½ eetlepel kerrie- en bouillonpoeder ¾ eetlepel gerookte paprikapoeder met de ui gemengd. Omdat de slowcooker op tijd aan moest vanwege de eettijd van de kindertjes, alles 's avonds klaargezet en de worsten ontdooid. Worsten in de pan, de marinade er op en net zo lang als de boeuf op laag gezet. Zeker ook aan te bevelen met hamlap of karbonade.

Gepofte aardappelen er bij uit de airfryer (overigens een recept wat al in februari 2016 door The Philips Chef op Facebook was gezet, maar daar kan ik niet naar linken), 5 flinke kruimige aardappelen, goed schoongeboend, precies perfect na 30 minuten op 150°. En een in z'n geheel gekookte Romanesco, 10 minuten vanaf aan de kook zijn. Ook nog een tomaat in stukjes. Zowel de aardappelen als de romaneske waren erg lekker. Heerlijk buiten gegeten onder her afdak aan de grote tafel.

Zaterdag, de laatste dag al weer van deze blogweek, aten we bij een schoonzus. Eerst even kleinzoon van 2 jaar en 9 maanden die was blijven slapen naar huis gebracht en toen door naar het etentje. Vooraf lekkere hapjes. Daarna heerlijke courgette-paprikasoep, tonijnsalade met daarbij ook nog een salade met watermeloen en kruiden en geitenkaas en als dessert een prima chocolademousse. Alles kon buiten in de tuin. Lekker en heel gezellig allemaal.


En vandaag, zondag, ik denk een combinatie van wat resten, maar daarover volgende week.














Geen opmerkingen:

Een reactie posten