zondag 16 augustus 2020

Wat een week. Hitte, hitte en nog meer hitte. Kalm aan dus in de keuken. Salades met fruit, salades van groenten. Spaghetti met groene asperges. Ook nog een groenlofovenschotel uit de airfryer en een vegetarische rendang uit de slowcooker.

Een heel rustige zondag, opnieuw heel warm. Eerst ieder een beker groene gazpacho. De helft van de andere helft van de watermeloen gemengd met wat komkommer, een beetje feta, een vers klein paprikaatje uit een bevriende tuin, een lepeltje limoensap en wat vers gevijzelde zwarte peper.


Een rest puree opgebakken in een beetje jus. Lekkere eenvoudige combinatie. Genoeg voor zo'n warme dag. Nog wat nagenieten buiten met koffie met een klein scheutje cognac en de zondag was weer voorbij.

Maandag aten we spaghetti met groene asperges. Omdat de asperges beter niet langer konden worden bewaard op zondagmiddag de saus vast gemaakt en na snel afkoelen in de koelkast gezet. Ik had 200g asperges na het afsnijden van de kontjes en 1 grote verse sjalot. Na het fruiten 120ml bouillon er bij gedaan en laten sudderen tot alles al dente gaar was. In een kom gepureerd met een flinke hand geraspte belegen kaas. De topjes heb ik mee-gepureerd. Voor het opdienen 100g spekjes gebakken, de saus er bij gedaan samen met 100g hamblokjes. Van een paar eigelen die nog in een doosje stonden in de koelkast met wat room een gebakken ei gemaakt, in stukjes gesneden en door de saus gedaan. Saus en spaghetti apart opgediend. Erg lekker.


Voor opnieuw een hete en min of meer benauwde dinsdag een fruitsalade gemaakt. Met ¼ van een kleine watermeloen, 1 banaan, 1 peer en 1 appel. Overgoten met witte wijn want niet voor kinderen. Een leuke site met tips voor fruitsalades maar daar heb ik geen gebruik van gemaakt :). In heerlijke oude jus gebakken biefstuk en in de airfryer afgebakken stokbrood. Lekker gemakkelijk en ook nog smakelijk.

Op woensdag werd de 1e verjaardag van de kleinste kleinzoon bij ons in de tuin gevierd. Ook al weer een dreumes in plaats van een baby. De ouders zorgden voor taartjes, hapjes en eten. Allemaal lekkere dingen, spreads, brood, crackers, tomaatjes, druiven, mandarijnen,.... En dan als klap op de vuurpijl had schoondochter een stapel heerlijke pannenkoeken gebakken met appel, spek en kaas, naturel, die koud met stroop of bruine basterd met kaneel heerlijke waren op deze opnieuw erg warme dag.

De volgende morgen nog ieder één als ontbijt, lekker hoor. We aten 's avonds salades met brood. Het huis wilde niet meer afkoelen na al die dagen hitte, dus geen zin om te koken. Er waren wat smeerseltjes over van het feestje. Komkommer met knoflooksmeersel en zwarte peper. Sla met een klein paprikaatje, een paar tomaatjes en het andere smeerseltje, een tapenade.


Vrijdag vegetarische rendang uit de slowcooker. Een kleine spitskool in z'n geheel fijngesneden. Boemboe gemaakt van 1 ui samen met wat geraspte gember, 2 tenen knoflook, een kleine theelepel sambal en een theelepel suiker in de vijzel van de zwarte peper. Dit even aangebakken en vervolgens gemengd met 50ml sojasaus. Op de kool in de pan. Een lepeltje bouillonpoeder, 100ml water, een paar kneepjes limoensap en een theelepel gedroogde citroengras er bij en alles goed omgeschept. Niet apart peper en zout toegevoegd. Rijst uit de rijstkoker, hardgekookte eieren, atjar, gebakken uitjes, sambal, seroendeng en kroepoek op tafel.




Op de laatste dag van deze blogweek toch ook nog de airfryer gebruikt. Voor een aardappelgratin met groenlof. Ik vind het leuk om van tijd tot tijd groenten te bestellen die ik niet echt goed ken. Deze keer dus een struik groenlof. Een flinke struik waar ik de helft van in reepjes heb gesneden. In de keukenmachine 4 flinke ongeschilde Alouette aardappelen in schijfjes gesneden, bijna 500g. Een grote ui gehalveerd en in dunne plakjes gesneden. Room er over in plaats van melk, want die moest op. In de airfryer gegaard op 160° en na 30 minuten in de aardappelen geprikt. Ik had de schaal eerst afgedekt met een vlamverdeler/spatscherm. Later nog 10 minuten op 180° met een laagje aluminiumfolie op de maaltijd verstevigd met dit prachtige ijzeren visje. Ooit gekocht om die reden dus. Uiteindelijk was 50 minuten nodig om ook de onderste laag aardappelschijfjes gaar te laten worden. Was wel erg lekker trouwens. Volgende keer de aardappelschijfjes toch even voorkoken denk ik.


En vandaag, zondag, ga ik op uitnodiging van een goede vriend/oud-collega lunchen op het ss Rotterdam. Hoewel zonder partner zal er van koken 's avonds niet veel komen denk ik zo. Maar daarover volgende week.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten