zondag 5 oktober 2025

Uit de airfryer(s): Chinese stamppot, gebakken boterhammen, mini loempia's afgebakken; uit de slowcooker: tomaten/groentesaus, maïskolf; verse vijgen met geitenkaas; salades; bietensoep; paddenstoelenpasta; en ook nog pasta met gekochte venkelsaus.


Zondag. Partner heeft al dagen iets wat lijkt op griep en ligt veel in bed. Een eenvoudige maaltijd werd het daarom. Als hapje vooraf vijgen met geitenkaas, pistachepasta en balsamicocrème. Heerlijk.


Later een kom sla met basilicumolie en een Amsterdamse ui en een tomatensalade met olijven in plaats kappertjes en fijngesneden sjalot. Daarbij roerei, erg lekker op deze manier, 4 eieren en klont lichtzoute boter. In de airfryerXL afgebakken Italiaanse bollen. Boter op tafel. Eenvoudig en smakelijk. 


Maandag gemengde salade met resten roerei, Amsterdamse ui, sjalot, zwarte olijven, tomaat, olie en azijn. Nog een bol brood afgebakken, lekker met een beetje mayonaise op de sneetjes. Met in oude jus en nieuwe boter opgewarmde gehaktballen.  

Dinsdag tomatensaus is de slowcooker. Met 650g tomaat, ½ sjalot, 1 grote ui, 6 tenen knoflook, een restje gemengde sla, nog 1 olijf, 3 lepels nat uit het olijvenpotje, blaadje laurier, takjes tijm en rozemarijn, en dan nog bakjes wortelloofpesto en groentesaus, beiden uit de diepvries. Ook nog korstjes van de Parmezaan, geleerd van Yvette van Boven. Dat 8 uur op laag. Korstjes en takjes en blaadje eruit, in een grote pan en met de staafmixer saus van gemaakt. Een beetje pasta gekookt en de 2e gehaktbal opgewarmd. Het gaat even niet zo gemakkelijk in de keuken en dat merkt de lezer aan de dagelijkse gerechten. De saus was wel donker maar ook heel smakelijk. Kaas en peterselie vergeten. Een flink doosje ingevroren. 

De volgend dag Chinese stamppot. Met 500g aardappel, 250g Chinese kool, ½ grote ui, 1 rood pepertje zonder pitjes en 1 kleine appel. Aardappelen gekookt in de ecostoof, 4 minunten doorgekoookt en 50 minuten in de stoof. Na afgieten gestampt met een beetje warme bouillon. 
Eerst 100g spekjes gebakken, daar de ui en rode peper een paar minuten bij gefruit. Dan al roerend nasikruiden en kerrie erbij en daarna de kool toegevoegd. De koolmix en appel door de aardappelstamp geroerd. Alles in de bakpan van de airfryerXXL gedaan, kleine klontjes boter erover verdeeld en wat paneermeel erover gestrooid. Afgekoeld, vóór het eten 30 minuten gebakken op 170°. Heerlijk en prima op temperatuur. 

Ook op woensdag één maïskolf doormidden gesneden, met boter en oude jus ingepakt in aluminiumfolie en 4 uur laten garen in de slowcooker.  Donderdag de beide helften met een vochtig doekje erover heel kort opgewarmd in de magnetron. Dat ging prima.

Met 150g paddenstoelenmix, 1 sjalot en 2 tenen knoflook, witte wijn en slagroom de saus uit dit recept 1 gemaakt. De rest macaroni door de saus geroerd. ruim genoeg en erg lekker. En ja, door de paddenstoelen ziet het er wel erg donker uit. Verder 2 braadworsten venkel en rode wijn gebakken in de oude jus. 


Voor vrijdag had ik gekookte bietjes ontdooid voor een gerecht met pompoen, maar de pompoen kwam veel te laat binnen dus daar moet later iets anders mee. Met de bietjes, 350g, en 200g Chinese kool en ½ grote ui soep gemaakt in de soepmachine met water en bouillonpoeder tot het 2e lijntje. Op de pureerstand. Altijd spannend of het niet aanbrandt met al gekookte spullen, maar deze keer weer geen probleem gelukkig. Ook was er een doosje crème van bietjes uit de vriezer gehaald. Daarin was biet, slagroom, komijn, kaneel, knoflook en citroen verwerkt. Een paar boterhammen gebakken in de airfryerXL en daar was het een heerlijk smeersel bij. Ook als lepeltje in de soep. 
Ervoor twee avocado's opgelepeld met wat peper en zout. Mmmm. 


Op de laatste dag van deze blogweek de beide kleinzoons van 6 en bijna 8 te logeren. Natuurlijk heel veel tomaatjes, komkommer en paprika ingeslagen. Mini loempia's een paar minuten afgebakken in de airfryerXL. Een blik pastasaus met venkelworst opgewarmd. Pasta gekookt, veel geraspte kaas in een kom. Als toetje kwark met blauwe bessen en slagroom. Tevreden jongetjes, tevreden oma. 


En vandaag, zondag, nog geen idee of de ophalende ouders blijven eten. Daarover later dan maar weer. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten