zondag 1 december 2024

Uit de airfryer(s): ovenschotel spitskool, vissticks, ijsbergsla-stamppot; rode kool gestoofd voor de vriezer; lekkere salade; maaltijd van de zorgorganisatie; crème van rode bietjes; hutspot uit de slowcooker.

Vulling voor de ijsbergsla-stamppot.

De spinazie moest eerst gegeten worden, maar de ½ rode kool die er nog was moest iets mee gebeuren. Deze in boter en olie met een ui en een scheut alcoholvrije chardonnay gestoofd in 35 minuten op het gas. Na afkoelen ingevroren want nog teveel andere groenten. 

Op zoek naar wat we zouden eten deze zondag, een doos kalkoen in de diepvries destijds gemaakt door schoondochter. Ontdooid dus. Verder verse spinazie laten slinken en aardappelen even gekookt en verder in de ecostoof. Ook nog een paar eieren gekookt, want lekker bij spinazie. Wat een lekker zondags maaltje was dat.

De volgende dag nog een keer de kalkoen opgewarmd. Daarbij een salade van 1 kropje little gem, 8 stukken gekookte aardappel in kleine stukjes, 8 gehalveerde cherry tomaatjes, 1 flinke sjalot, 2 eieren tot roerei gemaakt met een lepeltje Italiaanse kruiden, sausje van mayonaise, mosterd, zout en peper en een scheutje olie. Boterham erbij en ook nog een klein stukje brie. Heerlijke salade. Vanwege antibioticum geen trek in kalkoenvlees dus dat was voor de ander.


Dinsdag een ovenschotel met spitskool. Een potje van Fattoria la Vialla met in olie en azijn ingemaakte paprika, olijven en kappertjes laten uitlekken. Een kleine spitskool en een ui versneden. Gebakken met het uitgelekte spul in een klontje boter en wat van de olie uit het potje, zonder ketjap. Aardappels gekookt en met wat mosterd, klontje boter en scheutje lekkere olie puree gemaakt. Geen kip of vlees. Spitskool onderin het bakpannetjes, puree bovenop, beetje paneermeel en paar klontjes boter. Was nog niet helemaal afgekoeld daarom 20 minuten op 170° in de airfryerXXL. Heerlijk!


Woensdag rijst gekookt in de rijstkoker. Ik dacht dat er een stuk kabeljauw was in de diepvries, maar het waren vissticks. Deze gebakken in de airfryerXXL, 11 minuten op 180°. Vond ze vorige keer iets te hard gegaan. Een doosje saus van de Afghaanse balletjes destijds gecombineerd met de saus van de zwaardvis uit de diepvries gehaald. Ook 245g rode bietjes uit de vriezer. Hiermee maakte ik een crème met slagroom, komijn, kaneel, knoflook en citroen, alles naar smaak. Erg lekker bij de vis als een dipsaus. Ook het zoutige sausje van de zwaardvis paste er prima bij. En ook nog een kommetje little gem-sla. 


Dan weer de maandelijkse themamaaltijd van de zorgorganisatie, Grieks deze keer.


De linzensoep was heerlijk. De tzatziki had net als de moussaka wel ietsje Griekser gemogen. Wel lekker hoor, maar naar onze smaak te weinig specifiek gekruid. Het toetje met Griekse yoghurt was als altijd weer heerlijk. Met een beetje gele vla erin, walnoten en stukjes banaan niet perse Grieks maar prima :-).



Dan op vrijdag ijsbergsla stamppot maar dan anders. Een paar aardappels gekookt en daar samen met een rest moussaka puree van gemaakt. Dan 100g spekjes gebakken en daar 1 roze ui, 2 tenen knoflook, 10 mini tomaatjes, de sla van de Griekse maaltijd en het 2e potje van de Fattoria (zie boven) na uitlekken aan toegevoegd met paprikapoeder en chilipeper. Dit door de puree gewerkt. Daarna ½ krop ijsbergsla en een rest sla van woensdag toegevoegd. Bovenop een plak oude kaas. De ovenschaal op de bakplaat in de airfryerXL. Omdat het ver was afgekoeld gekozen voor 20 minuten op160°. En ja, ik weet dat de ijsbergsla later toevoegen beter zou zijn, maar koken gaat hier nu eenmaal in etappes dus toch maar helemaal klaar gezet. Het was heerlijk!


Op de laatste dag van deze blogweek hutspot uit de slowcooker. Twee dagen achter elkaar stamppot komt niet vaak voor, maar het kwam zo uit. Er zijn vele wegen die naar Rome leiden en het precieze recept voor wat ik wilde heb ik niet gevonden. Maar de link geeft een indicatie. Ik heb eerst 2 worstjes, gekruid met o.a. gerookte paprika, venkelzaad, peper, oregano en knoflook, bij elkaar 170g, als gehakt geruld in wat boter. Onderin de pot 500g aardappel in blokjes, daarop het gehakt, dan 400g gesneden wortel en ui, 250ml groentebouillon erbij. In verband met de smaak van het gehakt geen extra kruiden of laurier etc. toegevoegd. Een beetje afgegoten, nog even droog gestoomd op hoog en niet gestampt maar grofweg gehusseld na 8 uur op laag. Het nat gemengd met een klontje gesmolten boter apart als jus. Al die samenkomst van smaken, zo lekker. Ook nog een beetje mosterd als extra smaakje. 


En vandaag, zondag, na een week weer klaar met antibioticum en weer een vrij normaal gezicht, wie weet wordt het buiten de deur. Daarover volgende week dan weer. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten