zondag 19 oktober 2025

Heerlijke pindasoep; uit de airfryer(s): opgebakken worstenbroodjes, kippendijsaté, zoet/pikante spruitjes, kaas-ui pie opgebakken, gebakken aardappeltjes; maaltijd van de zorgorganisatie; witlof met kaas, ei en spek uit de slowcooker.

Ingrediënten voor de pindasoep maandag. 

Op zondag aten we voorafgaand aan de voetbalwedstrijd de andere helft van de ovenschotel bloemkool met kaas met een scheutje melk opgewarmd in de magnetron. En worstenbroodjes opgewarmd naar de aanwijzing op de site, 6 minuten in een voorverwarmde airfyer op 150°. Natuurlijk met wat tomaatjes naar believen. 


Maandag pindasoep. Eert 1 ui en 2 tenen knoflook gefruit. Daar chili- en korianderpoeder en peper en snufje zout bijgedaan. Dan eerst 200g aardappel en daarna ½ groene paprika, 2 tomaten en ½ prei meegebakken. Vervolgens pindakaas, 500ml water, bouillonpoeder en vers laurierblaadje in de pan en even laten koken. Dan een potje kapucijners met nat erbij gedaan en nog 15 minuten. Gezouten pinda's en fijngesneden peterselie als versiering. De pindakaas stond al heel erg lang in de kast. Ooit een pakket met 10 probeermini's gekocht. Daarvan stonden er nu nog twee, één neutraal en één met stukjes pinda en witte chocola beiden net over de datum. Prima opgelost zo dus. Wat een heerlijke soep. Met ook nog een wit broodje en cassave kroepoek op tafel. En een lekker glas witte wijn. En altijd toch teveel.


De volgende dag witlofsalade. Eén grote stronk witlof. Gemengd met een beetje citroensap, stukjes Amsterdamse ui, stukjes oude kaas en een beetje Italiaanse kruiden. Dressing van volle kwark en mayonaise met peper en een snufje zout. Aardappeltjes uit de magnetron. Licht gezouten boter gesmolten en gemengd met een beetje piccalilly voor een heerlijke jus. Eieren gekookt. Lekker maaltje. 


Op woensdag at oudste zoon mee. Vooraf voor ieder nog een klein kopje pindasoep. Daarna witte basmatirijst gekookt in de rijstkoker. Sperziebonen met satésaus, bonen even gekookt, saus gemaakt met een potje met water. In de airfryerXXL op de pizzaplaat kippendijsaté gebakken, 10 minuten op 190°. Eieren gekookt. Extra nog sla en tomaatjes op tafel. En daarna nog een schaaltje ijs toe. Heerlijk en gezellig.

Op donderdag weer de maandelijkse themamaaltijd van de zorgorganisatie opgehaald, deze keer met het thema Suriname.


Als voorgerecht Saotosoep. Hier een recept als voorbeeld. Heerlijke bouillon met een heel gekookt ei erin.


De roti kip masala viel ons wat tegen. Vorige week hadden we dat toevallig als kant en klaar maaltijd. Die was smakelijker dan deze. Te weinig specifieke kruiden? De kipstukjes te droog? Bijna altijd zijn de maaltijden van de zorgorganisatie prima maar dit hoofdgerecht was dat niet echt. De samosa was wel echt verrukkelijk. Een voorbeeldrecept

Dan de Surinaamse cake was dat deze? In ieder geval erg lekker met veel kokos en een plak gecarameliseerde ananas. Al met al, deels jammer, deels lekker hoor.


De dag daarna maakte ik spruitjes in de airfryer. Ik denk ongeveer 300g spruiten omgeschept met dadelstroop, olie, chilisaus en snufje zout. In de bakpan van de airfryerXXL, 15 minuten op 180° en dan nog 5 minuten op 200°. Een ½ prei, 1 sjalot, ½ groene paprika en 2 tenen knoflook fijngesneden. In oude jus gebakken en daar gekookte rijst van woensdag bijgedaan. Een soort van vega-nasi van gemaakt dus. Twee vegetarische kaas-ui pies uit de vriezer gehaald en in de airfryerXL gebakken op de grillplaat, 15 minuten op 180°. 

Op de laatste dag van deze blogweek witlof in de slowcooker. Twee stronken witlof grof gesneden, niet gebakken. Dan 100g spekblokjes wel even gebakken en door de witlof geroerd in de pot. Apart 2 eieren geklutst, daarin een bekertje crème fraîche, 1 lepel mosterd, ongeveer 100g plakjes Gouda pikant in kleine stukjes en zwarte peper. Dat door de witlof met spekjes geroerd. Na 4 uur op laag erg lekker. Ook nog een paar krielaardappeltjes die al gekookt waren even gebakken in de airfryerXXL met het smart sensing programma. Een tomaat in stukjes erbij. Het blijft lastig voor mij om kleurrijke bordjes te maken. De tomaat to the rescue :-). 

En vandaag, zondag, restje hier, restje daar, daarover volgende keer dan weer. 









Geen opmerkingen:

Een reactie posten