zondag 17 maart 2024

Uit de airfryer(s): hartige worteltaart, vegetarische gevulde paprika's met peas makerstukjes, afbakbroodjes, braadworsten, witlof met porchetta en kaas; in de slowcooker: rauwe rode bietjes; blij met de ecostoof, onionchef, soepmachine, schrapmachine, vispocheerpan.

Vegetarische gevulde paprika's.

Ingrediënten worteltaart.

Bij de start van de nieuwe week maakte ik deze vegetarische hartige worteltaart. Omdat ik niet graag met bladerdeeg bak onderin, heb ik het weer omgedraaid. Eerst voor 2 personen ½ rode ui en 1 teen knoflook gebakken met 200g kastanjechampignons in stukjes. Kleine stukjes, daarom niet extra gehakt. Dit onderin de bakvorm gedaan. De wortel, 300g heb ik fijn gemaakt met de onionchef met het roze mes, gemakkelijk en leek me niet bezwaarlijk voor deze toepassing. Heel fijn gesneden dus. Dit samen met de andere ½ ui en 1 teen knoflook gebakken. Ik bak overigens graag in oude jus als ik dat heb, en dat stond er nog. Dit na 12 minuten bakken op het champignonmengsel gedaan. Dan 2 eieren geklutst met roomkaas, flinke lepel, en wat peper. Dit over het wortelmengsel gegoten. Daarop plakjes van dezelfde roomkaas, want geen camembert meer in huis (zie de  broccolischotel). Daarop plakjes bladerdeeg bestreken met wat koffiemelk. Het geheel 30 minuten op 160°, op de bakplaat in de airfryerXL want koude start, eerder al klaargezet. En hogere temperatuur geeft verbrand bladerdeeg. Had iets pittiger gemogen. Verse kom sla erbij. Prima maaltijd.


Maandag broccoli en champignons geroerbakt. Voor dit gerecht 200g broccoli even voorgekookt. Het kookwater opgevangen. Hiermee met 275g broccolistam, 315g wortel, 2 handen bladpeterselie beetje bouillonpoeder en wat zwarte peper heerlijke soep gemaakt in de soepmachine op de pureerstand. 

Voor de maaltijd gebruikte ik naast de broccoli verder 125g kastanjechampignons, 1 ui, 3 tenen knoflook, 4 plakjes ontbijtspek en verse oregano. Dit in volgorde van het recept gebakken. Aardappeltjes geschrapt met de machine en een minuut gekookt, daarna 50 minuten in de ecostoof
Entrecote gebakken in oude jus, aan iedere kant 2 minuten. Goed rood, klein stukje voor mij. Er stond nog wat kruidenboter, lekker. 


Dinsdag maakte ik gevulde paprika's met gehakt van peas maker stukjes. Het hele gehakt-recept staat in een gratis aan te vragen boekje. Ik gebruikte 66g stukjes, 250ml water, 25ml sojasaus, 1 theelepel nasikruiden, 1 theelepel knoflookpoeder, beetje nootmuskaat, paar druppels habanero peppersauce. Dit samen 10 minuten gekookt tot het vocht was opgenomen in de stukjes, een gesneden uitje nog een paar minuten meegekookt. Dan geplet en nog ½ eetlepel mosterd, ½ eetlepel ketchup en 25g havermeel toegevoegd. Dat laatste had ik toevallig, maar bloem mag ook. Ik heb het laten afkoelen en rusten in de koelkast tot ik er de paprika's mee ging vullen. Toen aangevuld met de restjes van de worteltaart en de broccoli met champignons. 
Twee grote rode paprika's schoon gemaakt en gevuld en wat geraspte kaas erop. In het mandje van de airfryerXXL, eerst 15 minuten op 180°, daarna nog 10 minuten op 160°. 
Rijst gekookt in de rijstkoker. Beetje sla in een schaaltje. Heerlijke maaltijd. Al met al teveel vulling en ook ½ paprika over, ach ja.

Ik had een prachtige vispan gekregen van een vriendin om vis te pocheren. Nooit eerder gedaan. 
Voor de court-bouillon 130g prei, 230g selderij, 250g wortel, 135g ui, 55g sjalot en 30g knoflook in grove stukken gesneden. Dit in 3 liter water 20 minuten laten koken met 3 eetlepels witte wijn, 4 verse laurierblaadjes en 10 peperkorrels. Na die 20 minuten alle groenten en blaadjes verwijderd en een forel van 280g erin laten zakken. Ik heb een lang middendeel op mijn gasfornuis. Dat vuur zo laag mogelijk en afgedekt met 2 vlamverdelers. Duurde even voor het weer 90° was.
Ik was heel benieuwd of de groenten nog te eten zouden zijn. Wij vonden het prima kunnen. Ik vond een flesje Jean Bâton truffel dressing, ooit gekregen. Dat was erg lekker bij de vis, de groenten en bij de in de airfryerXL afgebakken broodjes. Een schaaltje bouillon op tafel om de broodjes in te dopen was een leuk en lekker idee. Het was een heerlijke maaltijd, vis prima gelukt. Maar dan heb je wel ineens erg veel bouillon en erg veel (weliswaar heerlijke) gekookte groenten. De vriezer vult zich dan wel erg snel met soepen etc. En met minder dan 3 liter water kan het niet in deze pan. 


Donderdag een kilo gekregen rode bietjes verdeeld over de duo-slowcooker. Na 5 uur waren ze gaar, laten afkoelen en buiten in het zonnetje ze van hun velletje ontdaan. Met handschoenen aan, dat wel :).


Van de groenten en een deel van de bouillon van het pocheren samen met de halve paprika die over was en een paar gekookte aardappeltjes plus ook nog 2 handen vol peterselie soep gemaakt in de soepmachine deels voor de diepvries. In een andere vriesdoos de bouillon apart ingevroren. 

Aan de beurt was de witlof. Twee stronkjes fijn gesneden en besprenkeld met een beetje limoensap. Erbij een eiersalade met rode biet en feta. Ik moet zeggen dat ik 6 eieren voor 1 flinke portie wel een beetje maf vind. Ik heb het gemaakt voor samen met 4 hardgekookte eieren, 1 flinke biet, 75g Griekse feta, 2 eetlepels crème fraîche en 2 eetlepels mayonaise. Wat verse bieslook, vers gevijzelde witte peper en een snufje Himalayazout (omdat het nu eenmaal in huis is). De laatste 2 broodjes afgebakken in de airfryer. Nou, dat was weer een prima maaltijd zonder vlees.


Op vrijdag bietjesstamppot met Salsiccia: Toscaanse braadworst met o.a. peper, knoflook, rode wijn van de Amsterdamse worstmakers. De maaltijd, geen stamppot dus, gemaakt met 350g aardappel, 400g gekookte biet, 1 rode ui en flink wat verse bieslook uit de kruidentuin. Beetje peper, klein snufje zout. Aardappelen gekookt. Bietjes opgewarmd samen met de fijngesneden rode ui, peper en zout. Op tafel crème fraîche en bieslook. De braadworsten gebakken in het mandje van de airfryerXL 6 minuten op 180° en nog 2 op 150°. Ik laat verse worst en braadworst altijd eerst even wellen in kokend water om barsten te voorkomen. Nog wat jus gemaakt van een klontje zoute boter met een scheutje wijn. Het was een heerlijke maaltijd. 

Op de laatste dag van deze blogweek witlof. De laatste 2 stronkjes witlof 15 minuten gekookt en daarna ingerold in porchetta en jonge kaas, van ieder 2 plakken, en 7 minuten gebakken in de airfryerXXL in het bakpannetje. Erbij een mengsel van de vulling van de paprika met een paar stukjes biet en worst. Zachtjes opgebakken met wat zoute boter. En nog lekker ook. 

En vandaag, zondag, visite die blijft eten. Iets met kip. Daarover volgende week weer verder.  

1 opmerking:

  1. Je bericht was fantastisch! Je perspectief is verhelderend. Ik moedig je aan om door te gaan met schrijven.

    BeantwoordenVerwijderen