zondag 21 mei 2023

Uit de airfryer(s): Vegetarische burgers, kabeljauwburgers, biefstuk, slavinken, drumsticks, aardappelschijfjes, walnotentaartje; zwaardvis uit de oven; citrus- en andere salades; salsa van asperges; rendang met eieren; uit de slowcooker: gestoofde hamlap.

Kabeljauwburgers.

Deze zondag was het gezin met de kleine jongetjes nog de hele dag bij ons, want ze hadden hier geslapen. Het was opnieuw een heerlijke buiten-dag, de zon bleef langer dan we hadden verwacht.

We begonnen de dag natuurlijk met tussen 7.30 en 10.30 ontbijt. Dan lunch boterhammen en fruit voor de kindjes. En even later in de middag hapje met crackers en lekkere paté. In verband met het Feyenoord-gedoe een maaltijd zo rond 16.00 uur. Voor de jongens kommetjes met stukjes paprika, wortel en kleine tomaatjes vanaf borreltijd op de tafel. Voor iedereen een heerlijke cranberry paté met crackertjes. Rokus, de 5-jarige,  maakte voor ieder die dat wilde "crackertaartjes" met paté en wortel of paprika op vraag.

Ik maakte 2 slavinken in de airfryerXL, 5 minuten op 180° en daarna nog 9 minuten op 160°. De 3 gehaktballetjes in rode saus die over waren van het Afghanistan-diner opgewarmd. Dan 2 preien gestoofd in boter en afgemaakt met een restje gemalen pecorinokaas uit de voorraad. En penne gekookt. En als soort echt hoofdgerecht zwaardvis gebakken in de oven. Er waren 3 grote filets. Bedekt met stukjes tomaat, ontpitte zwarte olijven en kappertjes naar wat er was en redelijk leek qua hoeveelheid. Heerlijk gegeten buiten op het terras naast de keuken en met drankjes naar wens.

Maandag in de namiddag de Chinese kool uit de slowcooker van zaterdag, gegeten als een heerlijke soep. Beetje vettig en zoutig door de spekjes maar met iets extra water erg smakelijk. 

We aten de salade, rijst en aubergine van de Afghanistan-maaltijd. Met apart erbij een stukje zwaardvis in saus voor de ander en de korianderpesto. 

De volgende dag de rest van de koolsoep lekker buiten gegeten met een soepstengel. 

We aten dinsdag een rest penne met een rest prei samen opgebakken. Apart de saus van de gehaktballetjes van vorige donderdag en een schaaltje sla met stukjes zoete paprika. En ook nog een in de airfryerXL 7 minuten op 180° op de grillplaat gebakken vegetarische burger. Koelkast weer aardig opgeruimd en best wel lekkere maaltijd. 

Woensdag een visburger op de grillplaat van de airfryerXL, deze 10 minuten op 180°. Met een salade van een paar bladen van de Chinese kool en een stuk little gem met gemarineerde vijgjes op port, ooit gekregen, en gedroogde tomaatjes in olie. Beetje stroop van de vijgen erover gedrizzeld. Aardappeltjes 2 minuten gekookt en 50 minuten in de ecostoof laten garen. De saus van de zwaardvis gemengd met nog wat saus van de gehaktballetjes. Lekkere combinatie van smaakjes.


Samen met jongste zoon, vrouw en de jongetjes gegeten na een lange dag in de tuin. Ik maakte van 4 sinaasappels die er nog lagen een citrussalade. Met een scheut limoensap, heel fijn gesneden takje rozemarijn en een slingertje honing erover. Paste goed bij de rendang en rijst.
Verder rendang met 6 eieren. Met een grote ui gesnipperd in de Onionchef, 3 geperste tenen knoflook, theelepeltjes kruiden die er nog stonden van de Afghanistanmaaltijd, beetje sambal, gemalen kokos in plaats van santen, water met bouillonpoeder. Beter toch santen gebruiken want deze kokos wilde niet echt smelten. Wel heerlijk recept verder. Basmatirijst gekookt in de rijstkoker. Blikjes bruine en witte bonen en potje kleine worstjes opgewarmd. En ook nog 2 biefstukjes gebakken in de airfryerXL op de bakplaat, 6 minuten op 180° en in reepjes gesneden (niet echt goed, niet te doorbakken, maar toch....). 


In de middag van vrijdag soep gemaakt van het opgevangen vocht van de bonen en worstjes, een beetje extra water,  een rest witte- en bruine bonen, 2 kleine aardappeltjes en de rest van de rendang, zonder ei. In de soepmachine alleen om te mixen want grote kans op aanbranden. Opgewarmd en even doorgekookt in een pan dus. Heerlijk pittig soepje. 

Er lag 1 aubergine. Deze doorgesneden en bedekt met een in de onionchef met het zwarte mes gemaakte marinade van sojasaus, azijn, knoflook, gember, geroosterde sesamzaadjes en de rest van de koriander-pesto. Alle naar smaak aangepaste hoeveelheden. Een uur laten staan en daarna afgedekt met magnetronfolie 10 minuten gegaard op 800W. Iets te zout gemaakt. Te doen maar niet echt geweldig vonden we. We aten er de met gebakken uitjes opgebakken rest van de rijst van donderdag bij. En 2 in de airfryerXXL met het smart sensing programma gebakken drumsticks. 

Donderdag had ik samen met de jongens en schoondochter buiten walnoten gekraakt. Op de vraag wat ik ermee ging doen beloofde ik voor zondag, dan zouden ze weer komen, een walnotentaartje te bakken. Dat zaterdag dus gedaan. De noten fijngemaakt in de Onionchef met het zwarte mes. Ik gebruikte palmsuiker. Gemaakt met de helft van de hoeveelheden in een kleine springvorm in de airfryerXL 55 minuten gebakken op 170°. Ingepakt in de koelkast gelegd tot zondag en toen samen met de jongens versierd. 

Op de laatste dag van deze blogweek de oudste zoon in huis en tuin om wat te klussen met zijn vader. Ik maakte gestoofde hamlap in de slowcooker. Er was 400g hamlap. Deze ingesmeerd met zwarte peper en gebakken in ongeveer 70g zoute boter. Daarna in de jus 1 eetlepels tomatenketchup, 1 eetlepel mosterd, 1 eetlepel paprikapoeder en ¼ theelepel zelf gevijzelde piment. Met ruim 75ml water de pan nagespoeld en alles met 2 verse laurierblaadjes uit de kruidentuin 8 uur op laag gezet. Heerlijk!

Verder salsa van witte en groene asperges. Vóór het schoonmaken 180g wit en 170g groen. Even gekookt en laten afkoelen. Intussen de salsa gemaakt van crème fraiche, mayonaise, knoflook, geroosterde pijnboompitten en een beetje zwarte peper. Een erg leuke manier om met asperges iets lekkers te maken. Nog een tomatensalade van 2 tomaten, 2 bolletjes geitenkaas en wat verse kruiden en peper met wat mooie olijfolie gesprenkeld.


Ongeveer 700g aardappelschijfjes gebakken met het smart sensing programma in de airfryerXXL (zo'n 19 minuten). Al met al een mooie, lekkere en gezellige maaltijd.


En vandaag, zondag dus, schoondochter en kindjes ophalen. We eten later met de papa erbij. En over het notentaartje, tja, dat volgende week dan maar weer. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten