zondag 24 november 2024

Uit de airfryer(s): eieren voor eiersalade geprobeerd, vissticks, pizza's opgebakken, omelet met veel groenten en kruiden, omgekeerde taart met witlof en brie ; rode kool uit de slowcooker; en ook nog spruitjes met appel.

Omelet met veel groenten en kruiden.


Een zondagse maaltijd, varkenshaas met spruitjes. De 250g gevacumeerde spruiten komen uit de septemberbox van No Waste Army. Precies geschikt voor dit gerecht. Maar, dan niet om in de oven te garen, maar samen met de appel en in stukjes gesneden rauwe ham 10 minuten gebakken in een beetje boter. Aardappelen in de schrapmachine, gekookt en met 100g crème fraîche, 2 lepels afgiet, peper en een flintertje zout heerlijk zachte puree van gemaakt. De varkenshaas van 260g ook gebakken in boter. Met eerst hoog en daarna veel lager vuur en vaak keren perfect goed in 15 minuten. Voor het kraken van walnoten was het buiten te koud en vond ik het binnen teveel zooi dus een handvol amandelen gestampt in de houten vijzel. Verse peterselie uit de kruidentuin. Wat een mooie maaltijd. 


Maandag vleesloze maaltijd, witlof met eiersalade Ik vond een leuke manier om een paar eieren zonder schil in één keer te garen in de airfryer. Dat gedaan met 3 eieren. Bleek toch niet helemaal goed te gaan. Ik had de kom waar de eieren inzaten niet ingesmeerd en het bakte daardoor een beetje aan. Wel samen met een kommetje met water in de airfryer XL op de bakplaat, zo'n 8 minuten. Na het fijn snijden mayonaise, mosterd,  peterselie, peper en zout er doorgemengd. Witlof in reepjes gesneden en besprenkeld met een beetje citroensap. Een paar krielaardappelen even gekookt en in de ecostoof. Het restje van de puree opgewarmd bij de warme aardappels. Jus gemaakt met boter, verse peterselie en gebakken uitjes erin. De 2 baby-avocado's die er nog lagen apart geserveerd. Makkelijke maaltijd en prima in orde. 


Er lag al een tijdje een rode kool. Moest ik toch iets mee doen. Dat werd rode kool met port en peren, een slowcooker gerecht. Een ½ kool fijngesneden, 1 kleine ui, ½ kaneelstokje, 1 steranijs en 5 kruidnagels in een theebuiltje, ½ eetlepel rode wijnazijn, ½ eetlepel bruine suiker en 50ml rode port. Na 3 uur op laag 2 peren toegevoegd voor nog een uur op hoog. Na 3 uur op laag + 1 uur met peren op hoog niet gaar genoeg. Nog een ½ uur gewacht op hoog. Geen idee waarom maar nog niet lekker zacht. Misschien heb ik de reepjes kool niet fijn genoeg gesneden. De slowcooker nog een uur aan gelaten op laag. Toen was het wel lekker. Dus, voor de volgende dag. Intussen maar pizza's besteld :-).

Pizza gorgonzola en salami.

Woensdag dus rode kool. Met een klont boter langzaam opgewarmd. Heerlijk. Na enige aarzeling besloten de vissticks die nog in de diepvries lagen erbij te eten. Die 12 minuten gebakken in het mandje van de airfryerXXL na voorverwarmen op 180°. Lekker met een  meergranen bolletje erbij. Op tafel boter, mosterd en  srirachasaus


Donderdag met een restje van de spruitjes samen met rauwe witlof salade gemaakt met mayonaise en srirachasaus, ziet er niet uit maar was erg lekker. De stukken pizza die over waren opgebakken in de beide airfryers op de pizzaplaat en de grillplaat. Prima, 5 minuten op 180° en helemaal krokant.


De volgende dag een omelet, een beetje zoiets. Ik had 4 eieren, een doosje diepvrieserwten laten ontdooien (niet gekookt, vergeten), 1 sjalot, een paar tenen knoflook, 1 tomaat, veel verse kruiden zoals tijm, rozemarijn, oregano, peterselie, selderie en kerrieplant en een scheutje melk. Roomkaas even gesmolten en erdoor. Goed geklopt, het airfryerXXL bakpannetje ingesmeerd met olie. Daarin de ei-massa 10 minuten laten bakken op 180°. Een restje gekookte aardappeltjes even opgebakken. Een meergranen broodje erbij. Prima op een beetje een moeizame dag want een flinke ontsteking onder mijn oog. Lastig gedoe!

Op de laatste dag van deze blogweek plaattaart met witlof en brie. Ik maakte er een omgekeerde taart van. Met 1 grote stronk witlof in 2 helften onderin het bakpannetje van de airfryerXXL. Daarop gebakken uitjes. Eromheen 250g rul gebakken gehakt. Daaroverheen plakjes brie. Dan de 4 met een mengsel van crème fraîche, mosterd en honing ingesmeerde plakken bladerdeeg erop. Dan alles ingesmeerd met geklutst ei. Gekozen voor 30 minuten op 160° om de witlof gaar te krijgen. Dat lukte goed en de smaak was voortreffelijk. Wel iets teveel deeg maar door het een omgekeerde taart te maken is het wel lekker knapperig. 

En vandaag, zondag, verse wilde spinazie denk ik. Daarover volgende keer. 











 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten