zondag 3 maart 2024

Uit de airfryer(s): Italiaanse ovenschotel, prei in kokos-currysaus; uit de slowcooker: kruidige rodekool; stamppot postelein; oosterse paksoi; soepje; thema-maaltijd van de zorgorganisatie: liefde.

Prei in kokos-currysaus; zie zaterdag.

Op zondag aten we stamppot met postelein. De postelein was wat weinig en er lag nog ijsbergsla. Dit in stukjes gesneden en meegehusseld. Zo'n 100g postelein en 120g sla. Ongeveer 400g aardappeltjes geschrapt in de machine, 1 minuut gekookt en daarna 50 minuten in de ecostoof. Een klontje boter, postelein en sla erdoor. Dan nog 230g courgette, 8 gedroogde tomaatjes uit de olie en 100g gerookte spekjes zo'n 10 minuten gebakken en erdoor geroerd. Een heerlijke pot. Helemaal op!

Maandag soep gemaakt van de rest van de vegetarische chili en de gebakken pasta. In de soepmachine om te mixen, koken was niet nodig. Heerlijk met een klontje kokoscrème.

We aten oosterse paksoi met ei. Eén struik paksoi, 225g. Eerst 2 cuisse de poulet sjalotten, 2 stengels bleekselderij, 1 groene peper zonder zaad en 1cm gember gebakken in wat oude jus, langer dan 2 minuten want ik wilde de selderij behoorlijk gaar. Daarbij 1 tomaat en 2 tenen knoflook. Dan de paksoi in de pan met sojasaus en kokoscrème, 5 minuten. Eieren en rijst gekookt. Kroepoek, uitjes en seroendeng op tafel. Weer lekker gegeten.


Gewoon bloemkool, met gewoon aardappel. Een biefstuk van 125g gebakken in oude jus, klein stukje voor mij. Kaassaus gemaakt van melk met roomkaas en nog een klein beetje geraspte kaas, peper en Italiaanse kruiden. Ik heb maar één ecostoof, daar de aardappels in gedaan. De bloemkool even gekookt in water met wat zout. Eerst laagje water koken dan de roosjes erin, 5 tot 8 minuten. Heerlijke klassieke maaltijd. 

De volgende dag maakte ik een hierop lijkende Italiaanse ovenschotel. Ik gebruikte 130g bleekselderij, 200g wortel, 80g courgette, 1 ui, 2 tenen knoflook, 2 tomaten. In plaats van macaroni deed ik er de rest kaassaus met stukjes bloemkool en aardappel bij. Eerst 2 braadworsten met de smaken venkelzaad en rode wijn in stukken gesneden en in de rest oude jus gebakken. Daarna de groenten 10 minuten gebakken. Daar de kaassaus met aardappel en bloemkool door geroerd. Dat in het bakpannetje van de airfryerXXL. De stukjes worst erop. En toen een burrata bovenop uitgesmeerd. In de loop van de middag gemaakt, dus koud gestart. Gekozen voor 25 minuten op 160°. 

Donderdag was het weer de maandelijkse themamaaltijd van de zorgorganisatie. Deze keer, nog i.v.m. 14 februari, het thema Liefde. 

Heerlijke carpaccio, lekkere soep, smakelijke kip in stroganoffsaus met leuk rijstgerecht en dan ook nog een echt heerlijk dessert. De wijn was natuurlijk uit onze eigen voorraad. 



Een hele rode kool lag er nog. Maar besloten om de helft de volgende dag te verwerken in een kruidig slowcooker gerecht. Alle ingrediënten door de helft gedaan. In plaats van ginger beer had ik een flesje gember - sinaasappel bionade staan. En in plaats van appel heb ik er een paar lepels appelmoes doorgedaan. Na 5 uur op laag het deksel eraf en nog een uur op laag laten staan. De rijst van de vorige dag paste er goed bij. Goed gaar maar iets langer had gemogen. 


Op de laatste dag van deze blogweek prei in kokos-currysaus. Er was 190g prei, ik heb er 85g cuisse de poulet sjalot bij gedaan. Dit eerst in het 3 minuten voorverwarmde pannetje van de airfryerXXL 10 minuten gebakken op 180° in een klontje kokosolie. Dan ½ eetlepel currypasta erdoor, lang geleden gekregen van een neef die het zelf had gemaakt dus geen idee wat er in zit, maar erg lekker. Na een paar minuten de met wat water tot 100ml  verdunde rest van de kokoscrème erbij. Er lag nog 70g roodbaars in de diepvries. Dit in stukjes gesneden en mee laten garen gelijk met de currypasta. En ook de restjes rijst en kip van donderdag mee gewarmd, zeker nog zo'n 12 minuten op 160°. Echt overheerlijk. Met witte maïsboterhammen. 
Omdat ik het wilde proberen in de airfryer vond ik dit recept erbij van een curry met kip als inspiratie.


En vandaag, zondag, nog geen besluit genomen over wat het zal worden. Daarover volgende week weer. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten