zondag 31 maart 2024

Uit de airfryer(s): champignon-prei quiche, varkenhaasspiesjes, verse worst; uit de grote oven: mini prei tarte tatin en prei-röstischotel; uit de slowcooker: hele bloemkool en aardappelstukjes; lekker buiten de deur; uitgebreide maaltijd met vrienden; themamaaltijd zorgorganisatie.

Champignon-prei quiche van vrijdag.

De week begonnen met buiten de deur eten bij Restaurant Gewoon. Voorgerechten met gerookte eend en met zalm en Hollandse garnalen. Voor mij daarna een hamburger en voor de ander diamanthaas aan een spies. Voor toe de een Irish Coffee, de ander citroenijs met wodka.



Maandag vast wat werk gedaan voor de volgende dag en niet veel zin in eten maken. Uiteindelijk komkommer gesneden, klein hapje hutspot opgewarmd, partner eieren gebakken en brood gegeten. 


                                                               Op dinsdag gasten aan tafel.


De hapjes waren zoutjes, kleine crackertjes, nootjes en een stukje paté. Ieder daarbij een drankje naar keuze. We dronken rode wijn bij de spiesjes en de mini's, maar er was ook een witte wijn beschikbaar.


De kleine varkenshaas-spiesjes gebakken in de beide airfryers, 5 minuten op 160°. Voorbereid zoals beschreven. De cajunkruiden in grote lijnen volgens recept samengesteld. Heerlijk met het dipsausje volgens recept gemaakt. Iets kruidiger had gemogen.

De soep was samengesteld uit verschillende groentesoepjes uit de diepvries. Vergeten op het menu te zetten. Deze kwam na de kleine spiesjes. Een lekker wit broodje met maanzaad was intussen op tafel.

In het recept voor mini prei tarte tatin staat 12 preien. Dat is natuurlijk niet erg handig. Voor de vier kleine pannetjes had ik maar 1 dikke grote prei nodig. In elk pannetje 4 stukjes tegen elkaar aan. Eerst gestoofd in boter met water, daarna in de pannetjes gezet. Gedoe hoor. Toen in dezelfde boter en een klont extra met 4 lepels suiker de karamel gemaakt en in de potjes laten lopen. Vlak voor ze de oven ingingen de deeglapjes op de pannetjes. Wat een heerlijk hapje. Wat lastig om het netjes uit het pannetje te krijgen, maar echt heel erg lekker. En ja hoor, de kaas en tijm vergeten erover te strooien, tja :).

Verder nog een prei-rösti schotel van 300g röstirondjes uit de diepvries, 100g gerookte spekjes, 200g prei, 125g crème fraîche, een scheut room, 2 eieren en wat geraspte kaas. Heerlijk! Samen in de grote oven.

De posteleinsalade maakte ik zonder de eieren, wel met rode ui en kleine stukjes feta en een dressing van olie, rode wijnazijn en witte peper. 

Bij de kaas had ik de peperonata dolce, een zoetige saus die goed moest passen bij de gekozen kazen. De Griekse wijn die daarbij werd geserveerd, Tsantali Limnos, is zoetig en wordt meer als dessertwijn gebruikt. Zowel meneer de gast als ik vonden het lekker. Mevrouw drinkt vrijwel niet en partner houdt niet van zoete wijn. Iets minder zoet had ook wel gemogen. De peperonato paste wel perfect. 

De ijstaart kwam van Hofweb maar zit daar niet meer in het aanbod. Die kwam ook aan tafel niet aan bod want iedereen zat vol. Kopje koffie en wat zoets en daarmee een heerlijke en gezellige visite afgesloten. 

Bij uitzondering een foto die de gaste heeft gemaakt en opgestuurd omdat het er zo leuk uitziet zo.


Woensdag was er nog een aardige rest van de röstischotel. Verder beetje soep, beetje sla, beetje komkommer. Stukje kaas met wat crackers en peperonata toe. Precies genoeg want de volgende dag weer eten met een menu.

Donderdag was het weer de maandelijkse themamaaltijd van de plaatselijke zorgorganisatie, voorjaar.


Een heerlijk soepje. Daarna een lekkere stamppot van snijbonen en witte bonen met gehaktballetjes en een heerlijke dikke jus. En dan nog een leuke coupe als dessert. Allemaal weer erg lekker. 

De volgende dag een vleesloze quiche. Uit de airfryerXXL. Met champignons, prei en ui, zonder paprika en rode peper. Ik gebruikte 250g kastanjechampignons, 235g prei, 40g sjalot en 2 tenen knoflook. Bladerdeegstukken van een rol even gekneed en op maat gemaakt. Groenten gebakken in een klontje boter. Eerst de champignons apart en even weggezet, daarna de prei en ui in de pan. Er stond nog 75ml room, dit tot 100 aangevuld met een lepel kwark. Ook nog 25g verkruimelde geitenkaas en een open doosje roomkaas, samen 60g. Dat met 2 eieren, een snufje cayennepeper, een snufje zout, een theelepel kerrie, wat fijngesneden verse oregano en ietsje verdroogde blaadjes tijm die er nog stonden door elkaar geklopt. 

Op de laatste dag van deze blogweek veel voorbereidingen voor de paasmaaltijd op zondag. Daarom een gemakkelijke maaltijd. Ik maakte bloemkool in de slowcooker. Hele kool volgens recept 4 uur in de pot op laag. Met basilicum in plaats van peterselie. In de andere pot van de duo 400g aardappel, 25ml water en 25g boter en een beetje zout en peper. Deze bijna 7 uur op laag gezet. Er bij een braadworst even geweld in kokend water en daarna 6 minuten in de airfryerXL op de bakplaat op 180°. 

En vandaag, zondag, pasen met de twee zoons met hun aanhang. Maaltijd voor 7 volwassenen en 2 kindjes. Wordt vast leuk, maar daarover volgende week. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten