zondag 7 april 2024

Uit de airfryer(s): varkenshaas spiesjes, hele bloemkool, rösti; paasdiner; uit de slowcooker: varkenshaas op aparte wijze en rode bieten; uit de grote oven: raapsteeltjes clafoutis en cheesecake; goed soepje; shoarma van peasmaker stukjes; lekkere bestelde maaltijd.

Bloemkool uit de airfryer, rösti uit de andere airfryer.

Veel voor het paasdiner op zondag al zaterdag gemaakt. Het was met beide zonen, hun partners en kinders. Al met al 7 volwassenen en 2 kindjes van 4 en 6, dus was het op tijd beginnen met eten. Vooraf tijdens het versieren van de paastak, het verstoppen en zoeken van de eitjes waren er hapjes, nootjes, paté e.d. Maar door omstandigheden verliep alles rommelig en anders want files, verstopte wegen rondom Rotterdam en uiteindelijk toch eerst eieren zoeken voor de 2 jongetjes. Wel wat miezer, maar nog net geen regen. Wel feest want ze vonden alles wel met mooie getekende aanwijzingen van hun opa. 

We startten de maaltijd met een eiersalade. Ik maakte het met 6 eieren dus de rest van de ingrediënten aangepast. Wel intussen ook 6 eieren gekookt om te beplakken of te verven door de jongetjes. Deze wat exotische salade was erg lekker. 

Omdat er maar 8 spiesjes tegelijk kunnen in de beide airfryers (toch 9 erin gepropt), gekozen voor ieder 1 spiesje. Met dezelfde kruidensamenstelling als de vorige week. Zo'n 5 minuten op 160°. Weer erg lekker. Voor de erbij behorende dip heb ik de hoeveelheden verdubbeld. Ik vond het wat weinig de vorige keer en bovendien was die ook lekker bij de varkenshaas uit de slowcooker. De laatsten ingesmeerd met olie, zout en peper en daarna met bruine basterd met knoflook en ingepakt in ontbijtspek. Ik heb ze 4½  uur op laag gezet. En ja, iedereen helemaal tevreden, erg lekker met een schaal rauwkost op tafel met paprika, komkommer en blauwe bessen voor erbij. 

Dan de raapsteeltjes clafoutis. Ik maakte dubbele hoeveelheid hoewel dat dan natuurlijk echt teveel werd. Te weinig prei gekocht, 600g, daarom witte uitjes erbij, 200g. Wel apart nog 4 sjalotten fijngesneden. Beslag gemaakt van 200g boekweitmeel, 800ml volle melk, 6 eieren, witte peper en zout. Bij het stoven van de groente 4 theelepels Provençaalse kruiden toegevoegd. Omdat ik de hoeveelheden had verdubbeld de ui, kleine stukjes prei en sjalot in de ene pan en de lange stukken prei in de andere pan gestoofd. Ik had een grote glazen ovenschaal, maar niet bedacht dat die nogal laag was. Alles net aan en de raapsteeltjes bovenop lagen wel erg bovenop :). In de grote oven, voorverwarmd op 175°, 35 minuten laten bakken. Helemaal nog niet in orde. Nog weer ruim ½ uur teruggezet in de oven en nu op 200°. Wel gaar, maar we vonden het toch ook wel een beetje 'melig'. Misschien omdat we niet aan de smaak van boekweit gewend waren. Wel smakelijk maar... Nou ja, wel goed te eten hoor... 

Voor de kaas deze keer gekozen voor maar één zeer oude Rotterdammer omdat er een bijzonder potje was meegekomen met een bestelling; composte di cipolle, een uiensaus met balsamico-azijn. Die zou goed passen bij een oude kaas. Heerlijke kaas en heerlijke saus en heerlijke combinatie. 

Dan nog de cheesecake. De genoemde winterkruiden thee had ik niet gekocht, want dat gaat dan niet op hier in huis. Ik heb vervolgens in de tuin  citroenmelisse, lavendel en munt geknipt en in de theekast een zakje lindebloesemthee gevonden. Ook nog een hoekje van een anijsblokje. Hiermee 75ml slagroom tegen de kook aan gebracht en uren laten trekken. Eerst 200g haverkoeken fijn gemaakt in de Onionchef met het zwarte mes. Tegelijk 75g zoute boter laten smelten. Dit gemengd en de bodem met bakpapier mee gevuld. Dan 450g roomkaas gemengd met 150g rietsuiker, 125g zure room, 3 eieren, een eetlepel maizena en de thee-room erdoor. De aparte eierdooier vergeten. Dat in de grote oven 1½ uur op 150°. Dan nog 1 uur in de oven en tot de volgende dag (want gemaakt op zaterdag) in de koelkast. Hij was echt heerlijk! En ja hoor, voor het opdienen vergeten met de brander extra suiker tot brulée te maken. Jammer.

Lekker en erg gezellig. Met heerlijke wijnen en voor de niet alcoholdrinkers andere mogelijkheden. 

De 2e paasdag was hier een gewone maandag. Opruimen, afwassen en restjes inventariseren. We aten wilde spinazie, 500g direct uit het water laten slinken. Aardappels, minuutje gekookt en daarna 55 minuten in de ecostoof. In heerlijke oude jus een stuk worst in plakjes en een rest van het spek van de varkenshaas opgewarmd. Nog 1 hard gekookt ei van pasen en 2 eieren erbij. Prima eenvoudige maaltijd.  


Dinsdag soep gemaakt in de soepmachine van stukje quiche zonder de korst, stukje gebakken bloemkool, wat stukjes rode- en gele paprika, stukje komkommer, een paar blauwe bessen, ½ gele paprika, 2 kleine uitjes. Met vers en al gekookt door elkaar gaat meestal goed zonder aanbranden, deze keer gelukkig ook. Lekker met wat geknipte tuinkers.


Er lag nog een bosje raapsteeltjes en een bosje snijbiet. Deze grof gesneden en samen gewokt met 2 kleine uitjes, ½ rode paprika, 5 minitomaatjes en 2 tenen knoflook. Over de raapsteeltjes lees je hier. Apart 100g spekjes gebakken en deze erdoor geroerd tegen het eind. In de pan van de spekjes al gekookte aardappels in stukjes gebakken samen met een restje van de stamppot. In de groentepan wat cajunkruiden die nog in de vijzel stonden van de spiesjes en wat extra paprikapoeder. In komijn en kurkuma had ik geen zin. Lekker maaltje.

Woensdag maakte ik 2 grote gehaktballen van 225g rundergehakt met veel gedroogd broodkruim, paprikapoeder, 1 ei, peper, zout en gedroogde uitjes, Gebraden in olie met licht-zoute boter. Erbij macaroni met tuinkers, sla, komkommer, tomaatjes. Een restje geitenkaas. Pittige geraspte kaas. Op tafel een vinaigrette van olie, peper en rode wijnazijn en ook nog tomatenketchup en mayonaise. 


De volgende dag een grote en een kleine rode biet 5 uur op laag in de slowcooker laten garen. Geschild met rubber handschoenen aan... Ik maakte er deze bietjes met aardappel mee maar dan met deze shoarma. Ik had 385g biet. In stukjes omdat ik alles apart wilde serveren. Dan 250g aardappel gekookt en licht gestampt met een beetje boter. De bietjes opgewarmd in een klont boter met een fijngesneden ½ sjalot en kleine rode ui
De shoarma gemaakt met 163g stukjes peas maker geweld en uitgelekt. De marinade gemaakt met 1 eetlepel olie, 1 eetlepel appelazijn, ½ eetlepel mosterd, ½ theelepel ahornsiroop, ½ sjalotje fijn gesneden, ½ eetlepel zoete paprikapoeder, koriander, komijn en kurkuma zaten gezamenlijk in de nasi kruiden waarvan een flinke eetlepel, snufje kaneel, snufje kardemom, snuf peper en beetje zout. De uitgelekte stukjes hierin een paar uur gemarineerd. Vervolgens in de grote oven op 220° 15 minuten gebakken (te lastig in de airfryers want teveel om ze allemaal los van elkaar te leggen en bovendien waait het wel hard daarin). Omdat er nog een ½ gehaktbal over was deze opgewarmd waarmee partner gelijk jus had. Wel nog een kommetje tahinsaus gemaakt met een beetje sesamsaus, citroensap en knoflookpoeder. De bietjes en puree waren heerlijk. De shoarma smaakte mij goed. Was ook lekker met de tahinsaus. Maar ik had verwacht dat het veel knapperiger zou zijn na 15 minuten op 220°. Misschien te lang gemarineerd. Volgende keer direct in de oven. 


Zoals mijn regelmatige lezers intussen wel weten, ik gooi niet graag iets weg wat nog eetbaar is. Van de rest van de stukjes heb ik in de rest van de tahinsaus met een vork een papje gemaakt en aangevuld met wat kwark en extra zout en knoflookpoeder. Hiermee de vooraf gekookte hele bloemkool ingesmeerd. In het bakpannetje gezet en 18 minuten gebakken op 180° in de airfryerXL. Intussen in de andere airfryer met het smart sensing programma 8 röstirondjes gebakken. Verder een beetje sla met komkommer en tomaatjes en koude bietjes. Goed gelukt allemaal.
In de airfryer gebakken bloemkool.

De laatste dag van deze blogweek kwamen redelijk onverwacht jongste zoon met gezin genieten van het buitenleven. Niet genoeg in huis en niet genoeg zin en niet genoeg tijd om eten te bedenken en maken. Wel heerlijke meegebrachte lunch, lekkers bij de koffie. Urenlang plezier met pelpinda's die door de jongetjes voor iedereen rond gebracht werden bij een lekker glaasje rosé. Voor de kinderen in de late namiddag een kom met komkommer, paprika, bleekselderij, tomaat. We aten daarna een heerlijke maaltijd van letoko. Heel gevarieerd, heel lekker. Niet aan foto's toegekomen. Toen iedereen naar huis was nog even samen genoten van koffie met een drankje in de lichte schemering. Wat een dag.


En vandaag, zondag, eerst maar eens kijken wat er nog aan bakjes, doosjes, kommetjes in de koelkast staat. Daarover volgende week. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten