Bloemkool uit de airfryer, rösti uit de andere airfryer. |
Veel voor het paasdiner op zondag al zaterdag gemaakt. Het was met beide zonen, hun partners en kinders. Al met al 7 volwassenen en 2 kindjes van 4 en 6, dus was het op tijd beginnen met eten. Vooraf tijdens het versieren van de paastak, het verstoppen en zoeken van de eitjes waren er hapjes, nootjes, paté e.d. Maar door omstandigheden verliep alles rommelig en anders want files, verstopte wegen rondom Rotterdam en uiteindelijk toch eerst eieren zoeken voor de 2 jongetjes. Wel wat miezer, maar nog net geen regen. Wel feest want ze vonden alles wel met mooie getekende aanwijzingen van hun opa.
We startten de maaltijd met een eiersalade. Ik maakte het met 6 eieren dus de rest van de ingrediënten aangepast. Wel intussen ook 6 eieren gekookt om te beplakken of te verven door de jongetjes. Deze wat exotische salade was erg lekker.
Omdat er maar 8 spiesjes tegelijk kunnen in de beide airfryers (toch 9 erin gepropt), gekozen voor ieder 1 spiesje. Met dezelfde kruidensamenstelling als de vorige week. Zo'n 5 minuten op 160°. Weer erg lekker. Voor de erbij behorende dip heb ik de hoeveelheden verdubbeld. Ik vond het wat weinig de vorige keer en bovendien was die ook lekker bij de varkenshaas uit de slowcooker. De laatsten ingesmeerd met olie, zout en peper en daarna met bruine basterd met knoflook en ingepakt in ontbijtspek. Ik heb ze 4½ uur op laag gezet. En ja, iedereen helemaal tevreden, erg lekker met een schaal rauwkost op tafel met paprika, komkommer en blauwe bessen voor erbij.
Dan de raapsteeltjes clafoutis. Ik maakte dubbele hoeveelheid hoewel dat dan natuurlijk echt teveel werd. Te weinig prei gekocht, 600g, daarom witte uitjes erbij, 200g. Wel apart nog 4 sjalotten fijngesneden. Beslag gemaakt van 200g boekweitmeel, 800ml volle melk, 6 eieren, witte peper en zout. Bij het stoven van de groente 4 theelepels Provençaalse kruiden toegevoegd. Omdat ik de hoeveelheden had verdubbeld de ui, kleine stukjes prei en sjalot in de ene pan en de lange stukken prei in de andere pan gestoofd. Ik had een grote glazen ovenschaal, maar niet bedacht dat die nogal laag was. Alles net aan en de raapsteeltjes bovenop lagen wel erg bovenop :). In de grote oven, voorverwarmd op 175°, 35 minuten laten bakken. Helemaal nog niet in orde. Nog weer ruim ½ uur teruggezet in de oven en nu op 200°. Wel gaar, maar we vonden het toch ook wel een beetje 'melig'. Misschien omdat we niet aan de smaak van boekweit gewend waren. Wel smakelijk maar... Nou ja, wel goed te eten hoor...
Voor de kaas deze keer gekozen voor maar één zeer oude Rotterdammer omdat er een bijzonder potje was meegekomen met een bestelling; composte di cipolle, een uiensaus met balsamico-azijn. Die zou goed passen bij een oude kaas. Heerlijke kaas en heerlijke saus en heerlijke combinatie.
Dan nog de cheesecake. De genoemde winterkruiden thee had ik niet gekocht, want dat gaat dan niet op hier in huis. Ik heb vervolgens in de tuin citroenmelisse, lavendel en munt geknipt en in de theekast een zakje lindebloesemthee gevonden. Ook nog een hoekje van een anijsblokje. Hiermee 75ml slagroom tegen de kook aan gebracht en uren laten trekken. Eerst 200g haverkoeken fijn gemaakt in de Onionchef met het zwarte mes. Tegelijk 75g zoute boter laten smelten. Dit gemengd en de bodem met bakpapier mee gevuld. Dan 450g roomkaas gemengd met 150g rietsuiker, 125g zure room, 3 eieren, een eetlepel maizena en de thee-room erdoor. De aparte eierdooier vergeten. Dat in de grote oven 1½ uur op 150°. Dan nog 1 uur in de oven en tot de volgende dag (want gemaakt op zaterdag) in de koelkast. Hij was echt heerlijk! En ja hoor, voor het opdienen vergeten met de brander extra suiker tot brulée te maken. Jammer.
Lekker en erg gezellig. Met heerlijke wijnen en voor de niet alcoholdrinkers andere mogelijkheden.
De 2e paasdag was hier een gewone maandag. Opruimen, afwassen en restjes inventariseren. We aten wilde spinazie, 500g direct uit het water laten slinken. Aardappels, minuutje gekookt en daarna 55 minuten in de ecostoof. In heerlijke oude jus een stuk worst in plakjes en een rest van het spek van de varkenshaas opgewarmd. Nog 1 hard gekookt ei van pasen en 2 eieren erbij. Prima eenvoudige maaltijd.
De volgende dag een grote en een kleine rode biet 5 uur op laag in de slowcooker laten garen. Geschild met rubber handschoenen aan... Ik maakte er deze bietjes met aardappel mee maar dan met deze shoarma. Ik had 385g biet. In stukjes omdat ik alles apart wilde serveren. Dan 250g aardappel gekookt en licht gestampt met een beetje boter. De bietjes opgewarmd in een klont boter met een fijngesneden ½ sjalot en kleine rode ui.
In de airfryer gebakken bloemkool. |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten