zondag 24 september 2023

Uit de airfryer(s): appel-peer tarte tatin, visgerecht met kaas, maïskolf, hele dorade; heerlijke champignonsaus; uit de slowcooker: hele romanesco; smakelijke groenterisotto uit de rijstkoker.

Zoon, schoondochter en de jongetjes kwamen zondag langs en bleven natuurlijk gezellig eten.

Appel-peer tarte tatin.

Ik zocht naar iets leuks in de rameskins. Er stonden nog 2 potten kaneelsiroop van het cocktailfeestje. Vanuit dit idee 6 ingesmeerde bakjes gevuld met stukjes appel en peer. Overgoten met de siroop. Een dekseltje erop van bladerdeeg en voilà. Op de pizzaplaat van de airfryerXXL pasten ze precies. Deksel vanuit het mandje erover. Ongeveer 15 minuten op 180°.  Er waren er al 3 vanaf voor ik een foto kon maken ha, ha. Iets teveel siroop, dus erg nat, maar ook erg lekker.


Ik maakte 's morgens vast champignonsaus van 325g kastanjechampignons, 200ml slagroom, 120ml witte wijn, 1 grote sjalot, 2 tenen knoflook en wat bloem en boter. Volgens recept gemaakt, iets langer dan 3 minuten laten inkoken. We aten sperziebonen, pasta met de saus, schaaltje met komkommer, vers geplukte tomaatjes, beetje radicchio-salade met noten, kaas en dressing. De verse worsten, 2 met chorizo en 2 met venkelzaad, na wellen in heet water gebakken in de pan met wat boter. Voor de jongens nog een potje mini knakworstjes opgewarmd. Lekker en gezellig.


Nou, deze maandag was echt de inhoud van de koelkast aan de beurt. Veel verschillende resten. Het werd eerst een flinke kom soep met o.a. een pannetje soep wat er nog stond, een beetje van de Spaanse koude soep toegevoegd en de bouillon uit de slowcooker-hutspot. Met een paar soepstengeltjes. Lekker en op. Verder de rest van het visgerecht van de bijzondere maaltijd van vorige vrijdag. Deze keer in het met een beetje olie ingesmeerde bakaccessoire van de airfryerXXL en nu bedekt met een lekkere laag geraspte belegen kaas. Gekozen voor start op 160° en na 15 minuten nog even 10 minuten terug gezet naar 145°. Heerlijk en goed warm van binnen. 


De rest groenten van de pot pies en een rest hutspot op dinsdag samen opgebakken in wat jus van de verse worsten. Een stukje worst meegebakken. Een schaaltje sla erbij. Na of tijdens het eten nog wat kaas gegeten. Erg eenvoudige maar echt smakelijke maaltijd. Met broodjes even opgewarmd in de airfryerXL en een glas rode wijn. Tja, die glutenvrije broodjes waar ik teveel van had gekocht, gaan we natuurlijk wel gewoon opeten :-). En nog lekker ook.


Woensdag gebruikte ik een recept voor bloemkool om een hele romanesco te garen in de slowcooker. Insmeren is lastig met die torentjes, daarom gekozen voor een beetje water met bouillonpoeder onderin, daarin de kool neergezet en eromheen 2 tenen knoflook in stukken en 2 takjes verse rozemarijn. Dan een scheutje olie over de kool gesprenkeld en 4 uur op laag gezet. Heerlijk.


De 125g kastanjechampignons die er nog lagen even apart gebakken. In die pan 100g spekjes uitgebakken. Daarna beiden mee opgewarmd met de pan met rest pasta met een beetje champignonsaus. Het nat onderin de slowcooker zonder de takjes rozemarijn bij de pasta gedaan. Ook heerlijk.


Donderdag voor ieder een ½ geroosterde maïskolf. Ingesmeerd met olie, paprikapoeder en peper en op de grillplaat van de airfryerXL 15 minuten laten roosteren, onderweg gekeken en omgedraaid. Op tafel sla, tomaatjes, komkommer, stukjes kaas, boter, mayonaise, vinaigrette en zeezout. Aardappeltjes gekookt in de magnetron. Op 700w was dat maar 6 minuten in een speciale magnetronpan. Oude jus opgewarmd.


                            Verse aardbeien met de rest uit de spuitbus lactosevrije room als toetje. 


Vrijdag kookte ik boterboontjes. Die na het koken gemengd met een opgewarmd restje van de pasta met champignons wat echt een heel goed idee was. In de airfryerXXL een dorade gebakken met het smart sensing programma voor vis, 21 minuten. Inkepingen gemaakt en deze met het olie-chilipeper-knoflook mengsel ingesmeerd. Knoflook en citroen in de buik. Een paar aardappelen gekookt, laten afkoelen en deze samen met de stukjes die over waren van de vorige dag opgebakken in heerlijke oude jus. Nog wat sla, tomaatjes en stukjes komkommer op tafel.


Wat een heerlijke maaltijd. Wat op de foto hieronder te zien is, is samen met de rest sla, stukjes komkommer, schijfjes citroen, spoelwater van de verschillende pannen en schaaltjes in 30 minuten op een zeer, zeer laag pitje omgetoverd tot een heerlijke visbouillon. 


Op de laatste dag van deze blogweek aten we risotto, in de rijstkoker gemaakt met 150g arboriorijst, 500ml verse visbouillon, 50ml witte wijn en geen boter omdat er genoeg vet op de bouillon dreef.
Voor de inhoud 240g gehakt (zat in het pakje) geruld, daarcuisse de poulet uien, 2 tenen knoflook en 300g bleekselderij, rode paprika en courgette, van ieder 100g, bij gedaan en zo'n 10 minuten laten garen.  
Ik heb het apart gemaakt omdat ik weet dat de risotto in de rijstkoker altijd lukt. Zo in de pan twijfelde ik. Bovendien kan het dan ook apart worden opgediend wat voor het bewaren van eventuele resten wel zo fijn is. En gemaakt met de visbouillon omdat die er nu eenmaal was! Heerlijk gegeten. Prachtige combinatie.


En vandaag, zondag, misschien 'op restaurant' zoals de Vlamingen zeggen. Maar daarover volgende keer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten