|
Spaghetti-omelet op maandag. |
Bloemkool of spruiten was waar ik de vorige blogpost mee eindigde. Het werd spruiten. Deze 1 minuut goed doorgekookt en daarna 35 minuten in de ecostoof. Daar heb ik er maar 1 van, dus een paar aardappels gewoon gekookt op het gas. En kaassaus gemaakt van 250g mascarpone, 100g Danish blue en nog 75g geraspte belegen kaas, na het smelten 200ml room en 60ml crème fraîche erdoor. Een beetje griezelig want zowel de mascarpone als de room waren over de datum. Een beetje dunne saus maar ik hou niet zo van maizena. Voor de vleeseter lag er nog een half braadworstje. Lekker met een weekend-glas rode wijn. De heerlijke saus verder ingevroren voor later.
Ik wist niet beter of de Fransen zouden verliezen en de wedstrijd was 'gewoon' klaar. Kom ik in de TV-kamer blijkt het toch een beetje anders gelopen, ha, ha. Spruitjes afgegoten en terug gezet in de stoof om warm te houden dan maar :-). Pas verder gaan koken toen het definitief klaar was dus.
Op maandag
omelet met spaghetti. De
150g spaghetti 6 minuten gekookt. Ook
100g gerookte spekjes gebakken en in die zelfde pan een fijngesneden
sjalot. Een stukje
oude kaas van ongeveer 30g verkruimeld en in een kannetje
3 eieren geklopt met een scheut melk. Eerst de spekjes en sjalot onderin het bakaccessoire van de
airfryerXXL gedaan omdat de bodem dan vast vettig was. Dan de een paar keer doorgesneden gekookte spaghetti, dan het ei-kaasmengsel erover en alles goed door elkaar gehusseld. Omdat het allemaal was afgekoeld heb ik het ongeveer 20 minuten gebakken op 180° en de laatste minuten op 160°. Eigenlijk meer een frittata dan een omelet op deze manier. Schaaltje sla met stukjes komkommer erbij. We vonden het echt erg lekker.
|
Vóór het bakken. |
Ik was dinsdag in de stad om op te passen op het heerlijke jongste kleinkind. Ondanks dat ik niet echt laat thuis was, toch geen zin in koken en dus... maar weer eens pizza's besteld. Niet zo goed, wel heel lekker.
Maar de volgende dag wel weer er tegenaan. Ruim
300g aardappels in stukjes 7 minuten
gekookt in de
magnetron op 800W. Een hele
bloemkool in veel water 2 minuten doorgekookt en daarna 35 minuten in
de ecostoof, precies goed. Van
250g varkensgehakt 4 ballen gemaakt met
2 tarwe-desem boterhammen, flinke lepel mosterd en een flinke scheut sojasaus. Gebraden in wat
zoute boter en olie. Ze vielen een beetje uit elkaar, wel heel lekker maar volgende keer weer anders. Verder een
eiersaus gemaakt een beetje afwijkend. Ik heb de hele eieren geprakt en niet alleen de dooiers. Dan limoensap en mosterd erdoor en olie tot ik het genoeg vond. Meer een pasta dan een saus.
Dan de maandelijkse themamaaltijd van de plaatselijke zorgorganisatie. Een waarlijk kerstdiner. Was een week vroeger dan anders en door omstandigheden kwam ik er te laat achter. Maar een bevriende vrijwilligster daar heeft voor ons nog 2 maaltijden weten te regelen.
Het was weer heel feestelijk en smakelijk. Heerlijke salade, echt voortreffelijk soepje, lekker hoofdgerecht en leuk en lekker dessert. Restjes in doosjes in de koelkast.
Koffie van jezelf met een bonbon van de organisatie, leuk idee. En in ons geval was het ook een lekker glas rode wijn bij het eten en een klein cognacje bij de koffie van onszelf :-).
Op vrijdag een koelkast met veel, soms kleine restjes. Soep gemaakt van groentestoof, bloemkool, spruiten, sla, aardappel, eiersaus, water, peper en bouillonpoeder. Gemixt in de soepmachine, maar niet gekookt vanwege kans op aanbranden. Alles was al gekookt behalve een paar blaadjes sla. Heerlijk romige soep. We aten de gehaktballen van woensdag, restje puree van de zorgorganisatie, wit desembrood en wat sla met tomaatjes. Nou ja zeg, de sla met tomaatjes lijkt wel een kerstboompje. Toeval.
De laatste dag van deze blogweek deed ik al wat werk voor het grote kerstdiner op 2e kerstdag. Voor onszelf maakte ik
draadjesvlees van
450g sukadelapjes in de
slowcooker, waar we ook op 1e kerstdag samen van konden eten. Ik heb het alleen gemaakt in een saus die nog in de diepvries stond namelijk
uiensaus van destijds gemaakte entrecote op Duitse wijze. Vlees in grote stukken gesneden en gehusseld met zwarte peper even aangebakken in een scheutje olijfolie en de saus verwarmd want, nooit koude vloeistof op warm vlees. Het werd hachee-achtig op deze manier. Een paar
aardappels gekookt in de
ecostoof na 1 minuut doorkoken zo'n 35 minuten,
postelein snel laten slinken in een heel klein beetje water gewoon op het gas. Ik had een klein restje spinazie van de basilicum-olie waarover later, dat even mee opgewarmd met de postelein vandaar de verschillende kleuren. Heerlijke maaltijd.
En vandaag, zondag, veel voorbereidingen voor het kerstdiner wat dit jaar op 2e kerstdag is. Daarover dus volgende week als de kerst al weer lang voorbij is. Geniet allemaal voor zover dat maar mogelijk is.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten