zondag 11 juni 2023

Langzaam gegaard: uit de slowcooker: groentestoof, uit de ecostoof: aardappels, sperziebonen; uit de grote oven: Huevos a la Flamenca; uit de airfryer(s): frietblokjes en hamburgers: 2 x soep gemixt in de soepmachine; altijd ook weer blij met de magnetron.

 
Na de drukte van vorige week nu weer een kalme zondag om de week mee te beginnen. De selderijknol, 320g, peterseliewortel, 125g en gele biet, 235g die er lagen geschild en in stukjes in de slowcooker gedaan. Ik had dit recept een beetje als uitgangspunt gebruikt, maar het werd dus echt heel anders. In de pot verder 1 bosuitje, 1 rode ui, 2 tenen knoflook, 3 stelen en blad van de maggiplant, een takje van de kerrieplant, een takje dille, een takje oregano en aardig wat zwarte peper. Daarbij een rest van de notenboter waar we voor op brood of zo toch niet echt weg van waren, en 50ml water. Na 6½ uur op laag nog eens gekeken. Na nog een ½ uur alle takjes eruit, in een pan overgedaan en met de staafmixer gemixt tot een heerlijke puree. Ziet er niet uit, maar met een scheut room echt erg lekker. 

Maar... voor de volgende dag want eerst... een lekker glas buiten op het terras. En dan...

In de koelkast een rest van de roodlofsalade en van de pastinaakpuree van woensdag en donderdag van de vorige week. Ook nog een beetje notenpesto. Dat samen met water en een flinke scheut rode wijn gepureerd in de soepmachine. Niet daar in gekookt vanwege kans op aanbranden, dus voor het eten even goed doorgekookt in verband met de rauwe salade. Ik gebruik de soepmachine graag voor het pureren, maakt het fijner/gladder dan mijn staafmixer en geen gespetter. We aten dus soep met oud, weer in de airfryer vers gemaakt, brood. Lekker buiten. En daarna een crackertje met een Franse kaas die echt gebruikt moest worden. 

Maandag de groentepuree opgebakken, gekookte sperziebonen uit de ecostoof en in boter gebakken verse worst met cranberry en hazelnoot. En 1 tomaat. Lekkere maaltijd.

Dinsdag was een oppasdag in de stad. Tevoren chili sin carne uit de diepvries gehaald. Deze gemengd met de rest van de groentepuree en in wat lekkere jus opgebakken. Erbij stukjes komkommer met crème fraîche met 2 tenen knoflook en wat zwarte peper. Heerlijk buiten gegeten, eenvoudig maar smakelijk. 

We aten de volgende dag witlofsalade  met 2 stronkjes witlof, 2 overrijpe bananen, 1 appel, 1 sinaasappel en een scheutje citroensap. Er bij mosterd-dilledip, stukjes droge worst met venkelzaad, paar plakjes gerookt spek en gekookte aardappelen, 1 minuut gekookt, 50 minuten in de ecostoof, met lekkere oude jus. En weer heerlijk buiten gegeten. 

Op donderdag lunch met een schoonzus, Huevos a la Flamenca. Het bestond hier uit 100g truffelworst, 100g achterham, een blik tomaten van 400g, 1 ui, 3 tenen knoflook, 300g aardappelblokjes, 1 rode paprika, 215g doperwten uit een potje, 1 eetlepel gerookte paprika, 2 eetlepels verse oregano, beetje peper. Wat een leuk en lekker gerecht. Zeker voor een lunch erg geschikt. Ik maakte er een schaal sla bij zonder vinaigrette of slasaus met het potje dille-mosterdip op tafel. We hadden er wit desembrood en boter bij. Natuurlijk wel wat over, maar de eitjes zijn er lekker uitgevist. En omdat het afgekoeld de oven inging heb ik het 30 minuten laten bakken. 

Op de latere avond van het witte desembrood nog voor ieder een tosti gemaakt in het ouderwetse tostieapparaat met een kop koffie. 

Omdat ik ruimte nodig had in de diepvries heb ik vrijdag van een doosje gekookte andijvie samen met de rest van de huevos zonder de stukjes worst, een paar gekookte aardappeltjes en een bakje sla, soep gemixt in de soepmachine. Was teveel al gekookt om gewoon te laten draaien vanwege aanbranden. In de pan even doorgekookt en de stukjes worst er weer ingedaan. Dikke maar best lekkere soep in de namiddag.


We aten andijviestamppot met gehakt. Aardappelen, 700g, gekookt in een speciale pan in de magnetron want ik was te laat voor de ecostoof, 10 minuten op 800W. Flinke krop andijvie gesneden en gewassen. De gare aardappelen in een andere pan gedaan en de andijvie erdoor met een beetje jus. De gehaktballen gemaakt op de methode Librije met 250g gehakt, 4 ballen van gemaakt omdat veel vlees niet echt nodig is, en een uur laten rusten. Gebraden in boter en water met bouillonpoeder erbij om verder te garen. Er lagen nog min of meer vergeten soepstengels. Deze heb ik in de vijzel heel fijn genaakt en gebruikt als paneermeel. Als dessert een beetje hazelnoot/duo-penotti-ijs wat ik naar bleek in augustus '22 gemaakt had. Smaakte nog prima.

Terrine
Op de laatste dag van deze blogweek het gezin met de kleine jongetjes in huis en tuin. 
We aten 's avonds bloemkool-broccoliterrine (op de foto klikken en het is te lezen). In dit blog nog eens precies omschreven. 's Morgens gemaakt precies volgens recept met gebruik van de magnetron dus. We aten hem koud op deze warme dag. 

Hamburgers gebakken in de airfryerXL, voorverwarmd met de grillplaat op 200° en dan de burgers erop voor 5 minuten, na 3 minuten nog even omgedraaid. Het waren er 4 en de 2 gehaktballetjes van de dag ervoor even opgewarmd. De frietblokjes, 1000g gesneden met behulp van het accessoire van de magimix speciaal voor het maken van frietblokjes, gebakken in de airfryerXXL met het smart sensing programma.  Los in een schaal tomaatjes, stukjes komkommer, stukjes wortel, kleine paprikaatjes en nog een kom sla. Griekse yoghurt met aardbeien toe. Heerlijke maaltijd lekker onder het afdak dus buiten.

En vandaag, zondag, opnieuw voor het gezin koken. De jongetjes zijn blijven slapen, de ouders komen later op de dag. Daarover volgende week dan maar weer.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten