zondag 18 juni 2023

Uit de airfryer(s): krielaardappeltjes, omelet, aubergine-gerecht, falafelballetjes; in de slowcooker: groentepuree met o.a. zoete aardappel; lekkere groentesoep uit de soepmachine; maaltijd thuis in Franse sfeer: biefstuk met champignonsaus.

Aubergine-gerecht vóór het bakken in de airfryer.

Ik had voor deze zondag natuurlijk een plan want de de kleinzoons waren blijven slapen en de ouders zouden mee komen eten om ze op te halen. Plan was iets in de oven maar.... Wat ik deed was 15 ontdooide drumsticks bakken in heerlijke boterjus. Eerst in twee delen aangebakken, daarna ruim 2 uur op het laagste pitje op het gas laten garen. Voor de salsa van asperges had ik 160g witte en 200g groene asperges. Na kort koken met crème fraîche en mayonaise en knoflook gemengd en koud gezet, deze keer zonder de pijnboompitten. Verder op tafel sla, komkommer, wortel, tomaat, paprika, broodjes even opgewarmd in de airfryer, appelmoes, krielaardappeltjes uit de magnetron, mayonaise, water en rode wijn. Heerlijk buiten gegeten weer. Ook de kindjes aten met plezier. Maakten van de rauwe groenten zomerijsjes op stokjes.

Na een druk weekend, een rustige, warme week. Eerst maandag in de middag nog een kom soep. Dan 's avonds de stukjes kip die over waren opgewarmd in de jus. De rest van de terrine gegeten. En wat krielaardappeltjes, die eigenlijk in het zakje in de magnetron moeten maar die ik per ongeluk had opengescheurd, gebakken met een heel klein beetje olie met het smart sensing programma in de airfryerXXL. Dat duurde 16 minuten en ze waren erg lekker. 


Op dinsdag nog een keer restjes. Andijviestamppot opgebakken met de rest van de aardappeltjes erdoor gestampt. Nog 1 bal gehakt gedeeld. 

De volgende dag soep gemaakt in de soepmachine van 4 flinke wortels, 2 gele baby-paprikaatjes en de stelen van de broccoli en bloemkool. Een puntje bouillonpoeder en water en draaien maar op de mix-stand. 

De slowcooker gevuld met met een grote zoete aardappel, 2 flinke wortels, 1 dikke prei, 2 kleine moesappeltjes, beetje witte peper, verse takjes tijm en wat water. Na 5 uur op laag in een andere pan bewerkt met de staafmixer. Iets te nat ondanks afgieten, wel lekker pittig. Erbij een omelet gebakken van 4 eieren met een scheutje room en wat peper in een nieuw accessoire van Smilegoods wat je, lijkt het wel, alleen bij bol. kunt kopen. In de airfryerXXL, zonder voorverwarmen 10 minuten laten bakken op 190°. Afgemaakt met plakjes komkommer en de beschreven dressing. Erg lekker. Ook nog een schaaltje sla op tafel. 

Donderdag een 2e kom soep in de namiddag. Voor de avond bleek ik echt te moe en te veel last te hebben van warmte en hooikoorts om te kiezen voor koken. Het werd een pizza van Portofino, snel gebracht, goed warm en zeker niet te zout en vet. Helemaal tevreden. Een glas rode wijn erbij maakte het wel af buiten op ons terras.

De lunch bestond deze vrijdag uit Griekse yoghurt met verse biologische aardbeien. 


Voor vrijdagavond 1 kogelbiefstuk van 136g ontdooid. Bestrooid met peper en heel kort gebakken in een kleine pan met een klontje boter. Klein stukje voor mij, de rest voor de echt carnivoor. Ik had 250g kastanjechampignons. Voor de overheerlijke champignonsaus de hoeveelheden in het recept dus aangepast; 90ml witte wijn, 150ml room, 15g boter, wel met 2 sjalotten en 2 tenen knoflook en een beetje bloem. Dat echt 10 minuten op hoog vuur was geweldig. Ik heb vaak de neiging te denken dat het al wel lang genoeg is, maar nu echt met de kookwekker laten garen tot een 'bruine en kleverige' massa. Een beetje sla op tafel en spaghetti gekookt. Natuurlijk met een heerlijk glas biologische rode wijn


Als dessert nog wat kaas, camembert en blauwe korenbloem. Beetje Franse avond dus, met bij de koffie nog een kleintje calvados. 

Dan al weer de laatste dag van deze blogweek. Ondanks het erg zweterige weer toch maar de keuken in gedoken. Er lag een aubergine, daarop dus gezocht. Ik vond dit recept van gevulde tomaten met aubergine en salie. Maar, er waren alleen mini-tomaatjes. De vulling gemaakt volgens recept. Een grote saliestruik in de tuin, dus dat was er genoeg. De ui fijngemaakt met de onionchef. Alles goed gemengd. Onderin ieder hartjes-pannetje 8 kleine ingeprikte tomaatjes. Daarop de vulling. Dan in de vijzel 3 al oude soepstengels fijngemaakt, gemengd met citroenrasp en Provence-kruiden. Dat bovenop en nog wat olie gedruppeld. 
Op de bakpan in de airfryerXL gezet en 20 minuten gebakken op 160°. We aten er pitabroodjes bij, even gebakken in de broodrooster en falafelballetjes 5 minuten gebakken in het mandje in de airfryerXXL op 180°. Gekocht voor een keer met de kleinzoons, maar was niet van gekomen en moesten nu echt op. Het aubergine-gerecht was heerlijk en die tomaatjes onderin een prima idee. De balletjes vond wij iets te droog. Maar al met al een leuke vleesloze maaltijd.


En vandaag, zondag, weer een rustige dag zonder gasten. En ook weer zo'n dag met redelijk hoge temperatuur, maar voortdurend bewolkt. Niet zo fijn dus. Maar..., daarover volgende keer.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten