zondag 4 december 2022

Uit de airfryer(s): groentepuree met kaas, garnalenkroketten, bataatblokjes, verse worsten; uit de slowcooker: wildzwijn-rollade, rode kool, nog meer rode kool en bloemkoolpuree; uit de ecostoof: spruiten; ook witlofsalade met fruit, boerenkoolstamppot en eten besteld.

Kruidentuin in december.

Zondag visite aan tafel. Omdat ik vooral zocht op rollade voor de slowcooker, werd het in 1e instantie dit recept. Maar..., ik had een rollade van 500g van wildzwijn. Echt van alles tegengekomen aan mogelijkheden en tijd in de cooker maar dit leek me toch het beste om te proberen. De rollade een nacht in de koelkast laten ontdooien ingesmeerd met mosterd, honing, dragon, peper, verse tijm en knoflook. Ook een groot deel van de volgende dag verder laten ontdooien. Ruim een uur voor het aanbraden uit de koelkast gehaald. Een halve rode ui die er nog lag en een sjalot even meegebakken. In plaats van alcohol heb ik 2 mandarijnen in stukken samen met de marinade en nog een scheutje water met bouillonpoeder en wat extra dragon in de pot gedaan bij het vlees en 2½ uur op laag laten sudderen. Ondanks de thermometer toch te lang laten gaan door de drukte in huis. Het was heerlijk, maar iets te droog geworden. Volgende keer beter opletten en misschien wel iets korten dan.

In de andere pot van de duo-slowcooker rode kool gemaakt. Deze pot heeft 6 uur aangestaan op laag. Dat was met ongeveer 600g kool, 2 rode appels met schil, 1 grote sjalot, 2 mandarijnen met schil, de rest cranberrysaus, een lepel dadelstroop, een lepel frambozenazijn, 1 laurierblaadje en 1 kaneelstok en een klein scheutje water. Heerlijk. De bataat of zoete aardappel gewassen en ongeschild met een paar gaatjes geprikt 7 minuten in de magnetron. Spruiten even aan de kook gebracht en een minuutje goed doorgekookt en daarna 40 minuten in de ecostoof. Uit de diepvries een bak appel-perenmoes. Voor de jongens cocktailworstjes en tomaatjes. Een mooie en gezellige maaltijd.

Op maandag warm eten overgeslagen. We waren moe. Lekker vers wit desembrood met o.a. paté van gans en heerlijke oude kaas.

Dinsdag van resten spruit, bataat en hutspot met de staafmixer een groentepuree gemaakt, gemengd met flink wat gemalen Parmezaanse kaas. Opgebakken in het bakaccessoire in de airfryerXXL, 12 minuten op 180°. Echt lekker. Eén gehaktbal in de zwijnensaus opgewarmd. Een beetje rijst opgebakken met wat olie en sojasaus. Een restje appelmoes verdeeld over 2 schaaltjes. Goed genoeg voor een gewone dinsdag.

Woensdag een witlofsalade met fruit. Met 1 grote stronk witlof, 1 appel, 1 peer, 2 mandarijnen, 2 eetlepeltjes crème fraîche en 2 eetlepeltjes mayonaise en een flinke theelepel kerriepoeder. Natuurlijk iets teveel voor samen, tja. 

Deze garnalenkroketten zijn bedoeld om gewoon te frituren. In de airfryerXL, met ietsje olie besprenkeld, worden ze niet bruin, maar wel erg lekker. Voor de frituur werd aangeraden ontdooien en 6 minuten op 180°. Ooit eerder gemaakt en niet ontdooid, deze keer maar wel. En vervolgens op de bakplaat eerst 6 minuten op 200°, toen omgedraaid en nog even extra op 180°. Wel krokant, hier en daar zelfs een beetje bruin maar niet echt heet van binnen, dus... De kroketten waren vooral met de witlofsla met fruit echt een perfecte combinatie. 

In de airfryerXXL met het smart sensing programma voor zelfgemaakte friet bataat blokjes gemaakt. Het was maar 175 gram, heb ze wel geschild want zagen er niet echt aantrekkelijk uit in de schil. Gemengd met een scheutje olie en wat zout. Na 16 minuten niet echt heel krokant eerlijk gezegd. Wel smakelijk.

De volgende dag maakte ik bloemkoolpuree in de slowcooker. Met een hele bloemkool, 3 tenen knoflook, 1 vers blaadje laurier van de struik in de tuin en 400ml bouillon.  Omdat ik pas om 13.00u was gestart eerst een uur op hoog gezet. Daarna was het na 3 uur op laag, om 17.00 uur dus, helemaal gaar. Bovendien was de hoeveelheid bouillon echt onzin. Na het afgieten en mixen met de staafmixer nog nat genoeg en lekker met een klontje boter. De bouillon maar direct opgedronken. Voor het recept geldt dus, 5 uur op laag is lang genoeg en 100 of 150ml bouillon erbij is echt zat. Ik moest voor het eten nu de puree dus weer even opwarmen en we aten verder in de magnetron opgewarmde rode kool van zondag. Een beetje zwijnenjus opgewarmd in een pannetje. Verse yorkshire banger worsten van Brandt en Levie, even laten wellen in heet water en daarna 7 minuten in het mandje in de airfryerXXL op 180°. Bij elkaar een lekkere maaltijd en inmiddels dus samen wel een hele bloemkool opgegeten. 


Vrijdag eten besteld bij Portofino Numansdorp, een pizza frutti di mare en een shoarma/sucukschotel. Gewoon lekker. Met veel te veel friet, iets teveel shoarma, veel te veel saus, iets teveel sla. Allemaal even in de koelekassie voor later.


In de middag van de laatste dag van deze blogweek heb ik de rest van de gigantisch grote rode kool verwerkt voor de diepvries. De twee potten van de duo-slowcooker behoorlijk vol. Met in iedere pot behalve de kool 1 peer, 1 mandarijn, ½ ui, een lepel dadelstroop, een lepel frambozenazijn, 1 kaneelstok, 1 laurierblad en 80ml water.  Na 6 op laag gecontroleerd, af laten koelen en ingevroren. Paste precies in 2 oude doosjes van toen ik nog wel eens ijs kocht i.p.v. het zelf te maken :-). Wie wat bewaart.... 


We aten boerenkoolstamppot. Voor het gemak deze keer 2 zakken gesneden boerenkool gekocht. Stampot gemaakt met ruim 400g aardappel, sjalot, peterselie en room. Alleen de sjalot even gebakken in wat olie. Colcannon is de Ierse naam voor deze variant. De rest shoarma verwarmd in de rest zwijnensaus, een rookworst verwarmd in een pan heet water.  Ik had er niet goed over nagedacht, maar heb uiteindelijk best veel gas gebruikt. De aardappels en boerenkool hadden best in de ecostoof gekund. Nou ja, volgende keer weer beter. Het was wel een heerlijke combinatie met die stukjes shoarma in de zwijnenjus. En niet eens heel veel over. In het pannetje saus met shoarma een restje stamppot en stukjes worst. Later opbakken.


En vandaag, zondag, Sinterklaasfeest bij zoon, schoondochter en de twee jongetjes van 3 en 5. Daarna eten we daar. Daarover later dan maar weer. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten