zondag 27 november 2022

Uit de airfryer(s): vispakketjes en rode kool met gehakt; uit de slowcooker(s): hutspot, pompoen met knoflook, aardappels; biefstuk in boter gebakken met cranberrysaus; gewokte savooie kool en ook nog heerlijk uit eten.

Rode kool met gehakt, zaterdag.

De dag begonnen met het klaarzetten van de hutspot in de slowcooker (nou ja, na het publiceren van dit wekelijkse stukje op mijn blog). Ik had 400g gesneden groenten. Ongeveer 500g aardappel in blokjes onderin, daarop de groenten, ertussen en erover een vers blaadje laurier, een takje tijm, 1 kruidnagel, een klein beetje bouillonpoeder, klontje boter en 70ml water. Het laatste half uur een rookworst bovenop gelegd. Niet gestampt maar goed gehusseld. Met een bijzonder glas rode wijn van de Fattoria la Vialla. Volgende keer toch een uurtje langer of de laatste uren op hoog. Was heerlijk, maar de groenten hadden iets zachter gemogen, dat komt de echte hutspot smaak ten goede.

Maandag volledig aangepaste vispakketjes gebakken in de airfryerXXL in het mandje. Er was maar 180g kabeljauw. Een iets groter en iets kleiner stuk gesneden. Gemarineerd in sojasaus met knoflook en verse gember. Ook 6 bosuitjes fijngesneden. De bosui op de folie gelegd, bedruppeld met een beetje sesamolie, daarop de vis met de knoflook en gember en nog een druppeltje sesamolie. Mooi dichtgevouwen en 15 minuten op 180° gebakken.  Echt heel erg lekker.

Erbij in een bakpan, want even geen wok bijdehand, ongeveer ½ savooie kool en wat ijsbergsla met 3 tenen geperste knoflook gebakken in zonnebloemolie. Afgemaakt met wat ketjap en sojasaus en een heel klein scheutje sesamolie. Een handje zoute pinda's erover gestrooid. Op tafel gebakken uitjes, soja, ketjap en seroendeng. In de rijstkoker basmatirijst gekookt. We dronken er een heerlijke witte wijn bij (die er (toevallig :)) heel goed bij paste.

Dinsdag de rest penne van vorige vrijdag heel langzaam opgewarmd met een scheut room en een half potje vegetarische glutenvrije paté wat er nog stond. Een schaaltje ijsbergsla, kleine tomaatjes en apart een schaaltje appelmoes. Bijna alle resten weer weggewerkt in een aardige maaltijd. Verdient misschien niet de schoonheidsprijs, maar smaakte goed.

In huis nog een pompoen van 845g. Deze kan met schil worden gebruikt las ik. Maar, wat ermee te doen op woensdag. Eerst de pompoen in 2 helften in de slowcooker laten garen met 2 eetlepels water. In verband met het recept wat ik wilde maken 3 grote tenen knoflook geplet en in de helften gelegd om vast mee te garen. Ik gebruik het zelden maar nu wel voor 2 uur op hoog gezet. Het was gaar en rook heerlijk naar knoflook. Vruchtvlees uit de schil gehaald want ik vond de schil niet aantrekkelijk om te eten, toch iets te hard, en met een vork fijn gemaakt met de knoflooktenen. Niet meer gewogen, maar uit ervaring gekozen voor 450g aardappel, aan de kook gebracht en na één minuut doorkoken 40 minuten in de ecostoof. Alles gehusseld met een snufje zout en zwarte peper. Er zijn recepten met pompoen en cranberry's. Ik heb daarom voor erbij gekozen voor biefstuk met cranberrycompote wat al heel lang in de diepvries stond. Biefstuk gebakken in een beetje boter, de saus gemaakt met 155g compote, een takje tijm, een scheutje cognac (geen port open), een scheutje water en wat bouillonpoeder. Lekker lang laten inkoken. Die puree met veel knoflook nog lekkerder gemaakt met de schraapsels in de pan van het bakken van de biefstukken. Perfecte combinatie van de saus, het vlees en de puree.


Door dochter en schoonzoon uitgenodigd in restaurant De Matroos en Het Meisje in Rotterdam. Samen met de andere ouders van beiden vanwege hun langdurige relatie. Wat een ontzettend lief idee. 
Een geweldig diner met fijne familie.  Ik doe alleen de foto's met een heel klein beetje toelichting:

Na een amuse gestart met heerlijk gerecht met peren en o.a. burrata.
2e gerechtje voor de niet vis-eters.
2e gerechtje voor de viseters.
Zalig pasta-hapje.
Hertenbiefstukje.
Kaasbord voor 2.
Dessert met o.a. eekhoorntjesbrood en biet (en er zit ijs onder).

En natuurlijk met voortdurend bijpassende wijnen. De chauffeur(ik dus) moest wel een beetje oppassen, maar genieten kon toch wel. 

Vrijdag op tijd naar de stad om op te passen. Thuis gekozen voor opbakken van de rest hutspot en daarna grove speltbeschuiten met franse kaas. Glas wijn erbij en tevreden.


Op de laatste dag van deze blogweek een gerecht met een klein stukje van een gigantische rode kool, meer dan 2 kilo, gekregen van webwinkel Hofweb bij mijn wekelijkse bestelling. Ik zocht op rode kool in de airfryer en vond "koolhydraatarme rode kool met gehaktballen", een recept van de philips chef op Facebook. Ik kon het elders niet vinden dus niet echt geschikt om een link hier neer te zetten (maar voor de mensen die wel Facebook hebben: recept). Als volgt gemaakt en aangepast. Eerst ruim 300g kool fijngesneden. Dit met een in stukjes gesneden grote appel, ½ grote rode ui,  ½ theelepel kaneel, 1 lepel olie en 1 lepel honing en wat zwarte peper gemengd. Ook 4 kleine gehaktballen gemaakt van 250g rundergehakt. Voor de balletjes zo'n beetje het recept aan gehouden voor 200g. Dan de airfryerXXL voorverwarmd op 170° met de grillplaat erin i.p.v. het mandje. De groenten erin en 10 minuten laten stoven. De balletjes er bovenop en dan nog 15 minuten op dezelfde temperatuur. Na 5 minuten de balletjes even gekeerd. De kool was iets meer "chips" als ik gedacht had. Wel heel lekker, maar niet echt rode kool. Met een rest pompoen/aardappelpuree toch een heerlijk maaltje.


En vandaag, zondag, eters in huis. Wildzwijn-rollade ontdooid en een pot met rode kool klaargezet in de slowcooker. Daarover volgende week weer verder. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten