zondag 11 september 2022

Uit de airfryer(s): frietblokjes, zeeduivel in pancetta, romanesco, snijbiet-taart; uit de slowcooker: Italiaans stoofvlees en maïs; tomaten-groentesoep uit de soepmaker; aardappelsalade; en ook nog soep van resten.

Zeeduivel met pancetta uit de airfryer.

Gasten aan tafel deze zondag waarvan één volledig glutenvrij. Het menu is natuurlijk weer van partner.

De link van de burrata met gemarineerde cherrytomaatjes en basilicum doet het bij mij niet meer.

  • Voor de salade:
  • 1 bol burrata (150 gram)
  • Een handje verse basilicum blaadjes
  • Een handje sla melange
  • Voor de gemarineerde tomaatjes:
  • 1 bakje cherrytomaatjes (250 gram)
  • 2 eetlepels extra vierge olijfolie (van goede kwaliteit!)
  • 2 eetlepels balsamico azijn
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • Een halve theelepel knoflookpoeder
  • Een snufje peper

Marinade gemaakt met verse knoflook en verse oregano. De tomaatjes hier een dag tevoren in laten marineren. Ik maakte iets meer dan in het recept staat voor 4 personen en serveerde hierbij glutenvrije crackers.

De soep was gemaakt van een rest van de aubergine-stoofpot uit de diepvries. Met de staafmixer gemengd met water, bouillonpoeder en de rest van de paprikadip van woensdag vorige week. Op tijd ontdekte ik dat de bouillonpoeder niet gegarandeerd glutenvrij was, dus jammer, geen soep voor mevrouw. 

Maar dat kon ik natuurlijk niet op me laten zitten dus: nieuwe soep gemaakt in de soepmachine van 350g tomaat, 6 sperziebonen, 1 aardappel, lepeltje tomatenpuree, 1 teen knoflook, 1 lepel Italiaanse kruiden, ½ lepel olijfolie, ½ lepel witte balsamico-azijn, snufje zout en peper en water tot het bovenste streepje. Op de pureerstand. Een beetje dun maar heel pittig. Met een kannetje room erbij. En voorlopig weer genoeg soep in de diepvries, ha, ha.

Ik had een eenvoudig recept voor Italiaans stoofvlees in de slowcooker, maar de pagina bestaat niet meer, dus geen linkje. In mijn duo-cooker gemaakt van 700g riblap in stukken gesneden van 2.5 bij 2.5 cm. Met zout en peper bestrooid en in wat olie gebakken. Tijdens het bakken bestrooid met 2 eetlepels gedroogde Italiaanse kruiden. Voor iedere pot 1 grote ui en 1 paprika in stukken gesneden. Onderin de pot. Zo'n 200ml rode wijn even verwarmd en bij het vlees gedaan in de pan (nooit koude vloeistof op warm vlees want dan wordt het taai). Dit nog even laten opkoken dan verdampt de alcohol. Verdeeld over de 2 potten en 8 uur op laag gezet. Na 4 uur de beide inhouden in 1 pot gedaan voor de volgende 4 uur. Dag tevoren gemaakt dus zachtjes opgewarmd in een pan voor het eten. Het was echt heerlijk (en teveel).

Voor de sperziebonensalade 300g boontjes ook een dag van tevoren gekookt. Op de zondag de dressing gemaakt van 1 grote sjalot, 1 teen knoflook en wat olie en azijn. 

Verder nog een kom sla met apart een kruidenolie met verse basilicum, vervene, peterselie, knoflookbieslook en bosui. Zo'n uren eerder gemaakte kruidenolie in plaats van een 'gewone' sladressing is echt een heel goed idee. 

De frietblokjes waren met het hulpmiddel van de magimix gemaakt van een kilo ongeschilde rode Alouette aardappels met het smart sensing programma in de airfryerXXL.

Als kaas was er blauwe korenbloem met dadels en omdat deze gasten geen alcohol gebruiken had ik een paar flesjes kombucha met gember gekocht wat daar misschien wel erg lekker bij zou zijn. Geen groot succes, men dronk liever lekker koud water.

Het hazelnoot-ijs maakte ik al eerder, maar werd uiteindelijk niet van gegeten want het was tijd om terug te gaan naar België.

Een paar maanden geleden kocht ik een bruiswatermaker. Dat komt zeker erg goed uit met veel visite waaronder ook kinderen en een heel warme zomer en nu dus ook met mensen die geen alcohol gebruiken. Nooit meer flessen met bruis hoeven kopen en gewoon water uit de kraan tot bruiswater maken, ik vind het geweldig.

Bij de soep en kaas had ik glutenvrij stokbrood gekocht wat wel even afgebakken moest worden in de airfryerXL, 8 minuten op 200°. Deze dus echt heel erg goed ontdaan van welke andere kruimel dan ook. 

Een heel geslaagde visite, mooi weer, lekker buiten en geen gluten-fouten gemaakt want gelukkig vriendin niet ziek geworden.

De volgende dag wat vermoeid, maar genoeg in huis om te eten. Laat in de middag een kom soep van de originele soep gemaakt voor het diner, met room, gemalen kaas en een cracker. Daarna eigenlijk alleen maar brood, crackers, kaas, vleeswaren, dadels. Ook goed voor een keer. En een heerlijk kommetje hazelnoot-ijs toe.

Dinsdag voor een ochtend oppassen naar Rotterdam. Deze dag aten we opnieuw wat soep, die van vorige week maandag gemengd met de niet gegeten soep van het diner. De rest daarvan overigens in de diepvries. Verder een paar boontjes, wat sla, het stoofvlees en de frietblokjes, met een druppeltje olie 6 minuten opgebakken in de airfryerXXL.  

Woensdag in de middag eerst de rest van de tomatensoep van zondag. 

's Avonds aten we  zeeduivel  ingepakt in plakjes pancetta en 8 minuten gebakken op de grillpan op 160° in de airfryerXL (origineel recept voor ingepakte zeeduivel). Daarbij een doosje tomatensaus uit de diepvries gehaald en zachtjes opgewarmd. 

Heerlijke salieboter gemaakt van 125g zachte roomboter, 8 g gehakte verse salieblaadjes, 1 teen knoflook en een beetje peper.

In de grotere airfryerXXL romanesco geroosterd in het bakaccessoire en vanwege de hoogte het rooster uit het mandje gehaald zodat het bakje op de dubbele bodem stond (en dat ging prima). Tevoren 10 minuten gekookt. Beetje olie erover, verse tijmblaadjes uitgestrooid en een beetje citroensap uit een flesje.  Dan 15 minuten op 170°. Perfect gaar en heerlijke smaak. Een klein beetje farfalle erbij gekookt. Mooie combinatie van smaken. 

Er was weer eens snijbiet in de groententas. Ik maakte er een hartige taart met geitenkaas mee. Het was 225g groente even geslonken in klein scheutje olie. Met 3 eieren, 80g Griekse yoghurt, peper, zout en nootmuskaat en 150g feta de vulling gemaakt. Alles door elkaar geroerd en in de licht ingevette bakaccessoire van de airfryerXXL gedaan. Want...., ik maakte er een omgekeerde taart van met een deksel van bladerdeeg bovenop. Zo'n 25 minuten op 190° vanaf koud. Deksel krokant, taart heerlijk gaar.

Op deze manier heb je een heerlijk krokant stukje bladerdeeg bij je hartige taart en geen drassige kledder onderin zoals bij mij vaak gebeurt als ik niet tevoren blind heb gebakken.

Vrijdag nog een keer heerlijke verse maïs uit de slowcooker, 4 uur op laag. Partner die thuis was gevraagd de pan aan te zetten want ik kan de duo niet programmeren. Deze keer in elk pakje een beetje salieboter. En omdat ik misschien wat laat thuis zou zijn van het oppassen maakte ik op donderdag vast een eenvoudige aardappelsalade. De aardappels, 400g, ongeschild gekookt in de magnetron, 8 minuten op 800W. Na afkoelen de schil verwijderd. Een handje boontjes ook gekookt in de magnetron, 7 minuten. Bosuitjes fijngesneden. Wat vervene, knoflookbieslook, peterselie en basilicum uit de kruidentuin fijngesneden. Met 3 lepels mayonaise en 3 lepels Griekse yoghurt afgemaakt en in de koelkast gezet. Apart nog wat pruimtomaatjes in een schaaltje en natuurlijk het rolletje salieboter.

Wat zat er in de soep die we 's middags aten op de laatste dag van deze blogweek? Van alles resten en restjes: tomatensaus, stoofvlees, romanesco, stukje vis, stukje hartige taart en water. Met de staafmixer want als alles al gekookt is is de kans op aanbranden erg groot met de soepmaker. Een rest farfalle in de rest van de tomatensaus in een pannetje opgewarmd. De rest van de aardappelsalade gegeten. Een biefstuk gebakken in wat boter met name voor de vleeseter in huis. Als dessert Griekse yoghurt met frambozen, heerlijk.

En vandaag, zondag, een dag met gasten in huis. Daarover volgende week.

2 opmerkingen:

  1. Dag Sia,
    Wat een leuk smakelijk verhaal weer. Wat een improvisatie vermogen heb je toch. Niks verspillen, overal weer wat van maken. Ik houd daarvan zoals je weet.
    Ik heb en vraag: hoeveel liter water maak jij met die cilinder? Op de website staat dat je 60 liter kunt maken, maar in de praktijk…?
    Groetjes, Florina.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Rien vroeg dat ook vandaag. Ik weet het echt niet. Ik zal er als er een nieuwe cilinder in gaat opletten hoeveel flessen ik er mee kan maken Florina. Leuk om je weer eens te zien hier trouwens. Gaat het goed met je?

      Verwijderen