zondag 28 augustus 2022

Uit de airfryer(s): Verse worst, opgebakken friet, kaasburgers, witlof met spek en kaas, spinazie met gele rijst; heerlijke soep; pizzapunten in een ijzeren pan; salades; themamaaltijd; maïskolf uit de slowcooker.

Spinazie, ui, gele rijst en kaas, maaltijd van zaterdag.

Tja, de vorige blogweek geëindigd met een maaltijd die uiteindelijk niet werd gegeten. De grootste hoeveelheid van de slowcooker-maaltijd van zaterdag ingevroren. Er stond nog bouillon van het haantje, het meeste vocht van de aubergine etc. daar bij gedaan. Een klein beetje van de aubergine etc. erin, 1 gepofte aardappel, eerder gemixte panzanella en verse koriander. Dit met de staafmixer bewerkt in een grote pan. Omdat er een deel rauw in zat (met name van de panzanella) eerst even gekookt. Voor de te eten soep van deze zondag de stukjes haan erin gedaan. Heerlijk met een scheutje room.

Er was flink wat over van de gekochte pizza's van zaterdag. Opwarmen kan het beste in een pan en niet in de oven las ik op verschillende sites. In 2 shifts de stukken pizza opgebakken in de grote ijzeren pan die ik heb. Eerst punten pizza Gorgonzola en - pizza Siciliana. Daarna de pizza Margherita van de kinderen. Het gaat echt prima op deze manier. Echt knapperige bodem en zachte gesmolten kaas-topping.

Maandag vooraf weer een kommetje soep. Voor de avond een leuke salade gemaakt met een gesneden kropje little gem, stukjes komkommer, het slaatje van de shoarma, kerstomaatjes, wortel en wat Hoeksche dip

De frites die over waren van afgelopen zaterdag opgebakken in de airfryerXXL. Echt zo heerlijk krokant. Beetje olie, 7 minuten op 190°. Even geschud tussendoor. Ook 2 verse worsten gebakken in de airfryerXL, na even wellen in heet water 8 minuten op 180° op de grillpan. Knoflooksaus en mosterdsaus op tafel. Lekker maaltje, maar ieder at maar ½ worst!

De volgende dag de salade die over was aangevuld met 1 stronkje rauwe witlof en een paar stukjes cabrales. Opnieuw lekker. De rest van de worst samen met 2 kaasburgertjes 5 minuten opgebakken in de airfryerXL op de bakpan op 180°. Volkoren-boterhammen geroosterd in de broodrooster voor erbij. Nog steeds een beetje mosterdsaus, lekker onder de kaasburger.

Woensdag zouden we gaan eten bij vrienden, maar de man des huizes was geblesseerd en dus ging het niet door. Genoeg te eten in huis, het werd witlof. Voor ieder 1 stronkje gekookt, na afkoelen omwikkeld met ontbijtspek en een plak jonge kaas bovenop. In een ovenschaaltje in het mandje in de airfryerXXL, 7 minuten op 180°, na 3 minuten nog wat geraspte kaas erover gedaan wat dan gelijk smelt dus niet gaat dwarrelen. Een paar gekookte nieuwe aardappeltjes erbij. Klontje zoute boter als jus.

Donderdag was er weer de maandelijkse themamaaltijd van de zorgorganisatie. Juli was overgeslagen wegens te weinig personeel in de zomer. Deze keer met als thema kip.


Het was weer een heerlijke maaltijd. De kippensoep, de kip-cajunschotel, een heerlijk toetje. Van de kip nog wel wat over en van de gele rijst zelfs veel over. De bijgeleverde salades bewaard in de koelkast omdat we liever eerst de warme gedeelten op eten en het dan gewoon al teveel is.


De volgende dag maïs uit de slowcooker. Het waren heel erg grote kolven. Ik heb er één doormidden gesneden. Beide helften ingesmeerd met boter en honing, bestrooid met paprikapoeder en zout en ingepakt in folie en in de slowcooker voor 4 uur. Heerlijk gaar en toch stevig. De andere kolf geblancheerd omdat dat voor verse maïs echt nodig is om de zoetheid te bewaren, daarna ingevroren. We aten er de rest van de cajun-kip bij, opgewarmd in de magnetron en de salade van de themamaaltijd. De salade zag er niet heel mooi uit, maar smaakte prima.

En op de laatste dagvan deze blogweek verse spinazie voor een vleesloze maaltijd. De gele rijst van donderdag gebruikte ik daarbij voor dit recept. Eerst 1 grote ui gefruit, daar 500g spinazie bij, fijngesneden want de wilde spinazie is erg grof, dan de rest gele rijst, 280g, erbij, verse peper en 100g geraspte kaas in de pan. Dat in het bakaccessoire van de airfryerXXL, beetje kaas bovenop, 180°, 12 minuten. Erg lekker met zacht-gekookte eieren. En maar een klein beetje over.

Over een week komt er op zondag visite waarvan één volledig glutenvrij moet eten. Omdat ik in ieder geval ijs wilde maken als dessert en nu teveel room in huis had, heb ik dat vast deze week gemaakt. In plaats van Nutella gebruikte ik deze Nuscobio pasta die gegarandeerd glutenvrij is, gecheckt bij de fabrikant. Deze soort omdat ik die al in huis had voor de kleinkinderen maar nog nieuw in het potje dus onmogelijk broodkruimels er per ongeluk in. In de ijsmachine voor 30 minuten. Natuurlijk even geproefd. Heerlijk zacht roomijs.

En vandaag, zondag, de sla, tomaat en komkommer die op moeten zullen wel een rol spelen. Daarover volgende week dan maar weer. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten