zondag 17 juli 2022

Uit de airfryer(s): romanesco, opgebakken tortilla, kaasburgers, verse worsten, dorade, borrelsaucijzen; 2 x soepmachine; vruchtenbowl; entrecotes uit de römertopf.

Uit de airfryer!

Soep? Ja, dat werd het ook. In de soepmachine beetje stamppot, beetje vermicellirijst, rest van de Hongaarse kip, de kontjes van de Chinese kool en ijsbergsla, flinke tak basilicum, wat extra water en op de mix-stand. Vaak brandt de soep aan in de machine als ik gebruik maak van al gekookt spul, nu wel een heel klein beetje, maar hij is er niet voor gestopt. Met een scheutje room een heerlijke fluwelen soep.

Verder de andere helft van de bloemkool en wat aardappels gekookt. Een kaasburger gebakken op de bakplaat, beetje ingesmeerd met olijfolie, in de airfryerXL, paar minuten op 180°. Was niet echt goed gelukt, want niet krokant. Misschien iets te veel olie op de plaat. Er stond nog wat jus, daar wat bij gemaakt. Al met al, eenvoudig, lekker en met een goed glas rode wijn.

Alles wat wordt ingevroren moet ook wel weer een keer gegeten worden. Maandag sla, tomaatjes en komkommer vers. En Spaanse tortilla en puree van friet met champignons uit de diepvries. De tortilla 10 minuten "gebakken" op de grillpan in de airfryerXL op 180°. Beetje droog maar goed warm en smaakte prima. De puree gebakken in een pan met een rest jus, een extra klontje boter en een scheutje room. Ik vond het erg lekker, voor de ander was het maar zo zo, maar met wat extra smaakmaker geen probleem.


Dinsdag sperziebonen met satésaus. Zo eenvoudig te maken en zo lekker gemengd met de gare boontjes. Witte basmatirijst uit de rijstkoker en verse worsten met chipotle en citroen van Brandt & Levie. De laatsten even geblancheerd en daarna 8 minuten op de grillplaat in de airfryerXL. 


De volgende dag Romanesco met boter en ei. Voor het eerst gewaagd met water onderin om deels te stomen. In het mandje van de airfryerXXL, 15 minuten ingesteld. Verder heel eenvoudig. De jus met ½ worstje van de dag ervoor opgewarmd voor partner. Wat verse boter gesmolten en 3 hardgekookte eieren geprakt. Een paar aardappeltjes gekookt. Het kwartier voor de romanesco was veel te kort. Misschien had ik meer water moeten gebruikten want de onderste roosjes waren iets te ver geroosterd. En ook had het ondanks de extra 10 minuten nog wel wat gaarder gemogen. Misschien toch even blancheren de volgende keer. De combinatie van de groenten met nieuwe aardappeltjes en boter en ei vond ik wel erg lekker ondanks het gedoe. 

Met de wekelijkse donderdag-boodschappen waren aardbeien, bramen, frambozen en kruisbessen meegekomen. Hiermee in de ochtend een heerlijke vruchtenbowl gemaakt voor volwassenen want met rosé, witte wijn en een scheut whisky. Uren laten intrekken in de koelkast. Buiten op het terras in de schaduw. Zomer hoor!

We aten dorade. De hele vis ingewreven met zout en peper, een takje rozemarijn in de buik en gebakken in de airfryerXXL met het smart sensing programma, voor één grote vis is dat 20 minuten. Intussen de kastanjechampignons, 250g, gestoofd in witte wijn en room en spaghetti gekookt. Erbij sla en komkommer met de rest van het geprakte ei. Heerlijke combinatie van de champignons in wijn met de vis en de spaghetti. 
Klein stukje staart eraf geknipt om in het mandje te passen.


Van de kop, staart vellen en graten in een half uur een bouillon getrokken met oregano, tijm, rozemarijn en basilicum. Hiermee dan de volgende dag weer een soepje gemaakt.

In de soepmachine: stukje tortilla, stukje romanesco en een aardappel, beetje spaghetti met paddestoelen en saus en nog wat sla met een paar stukjes komkommer en een klein beetje ei. Bouillon erbij, eerst even gemixt en toen op de pureerstand. 

Er stonden nog kleine gehaktballetjes van De Verleiding in de diepvries. Een krop andijvie fijngesneden. Aardappelen gekookt. Rauwe andijvie erdoor gestampt. Een scheutje room en een klein klontje boter er in. In de jus die er nog stond de balletjes opgewarmd. Eenvoudige smakelijke vrijdag-maaltijd met een glas rode wijn en een stukje Franse kaas toe buiten op het terrasje.


Op de laatste dag van deze blogweek jongste zoon met gezin aan tafel. Ik bakte 2 entrecotes van ieder 270g  in boter en olie een paar minuten op het vuur. Salade, tomaatjes, komkommer, paprika, worteltjes, sperzieboontje allemaal los erbij. Witte basmatirijst uit de rijstkoker. In de middag borrelsaucijzen. Toe naar believen yoghurt of ijs. Het werd ijs. Zomer op het terras naast de keuken. 


De entrecotes uit de römertopf waren ook heerlijk. Maar te laat voor de maaltijd van deze dag dus in de diepvries voor later.

En vandaag, zondag, het gezin weer hier want de reis naar Zuid Frankrijk een dag uitgesteld, maar daarover volgende week. 







Geen opmerkingen:

Een reactie posten