zondag 24 juli 2022

Uit de airfryer(s): portobello met camembert, drumsticks; mooi menu voor visite met o.a. limoncello crème brûlée, eierragout en zeeduivel uit de römertopf.

Maaltijd woensdag, zie daar.

Jongste zoon besloot een dag later naar Frankrijk te rijden en was deze zondag nog lekker in de tuin met het gezin. Ik had in overleg besloten niet te koken dus werd er bij de afhaal Chinees eten gekocht. Bestellen van tevoren kan maar thuisbrengen doen ze het niet...  

De eerste dag van de hittegolf van 2 dagen brachten we vooral in huis door. Gordijnen op tijd gesloten en de warmte dus buiten gehouden. En verder was er nog genoeg in de koelkast om een maaltijd mee samen te stellen zonder uitgebreid te koken. 

In de middag een kommetje vissige soep met een schepje Griekse yoghurt. Daarna vers sinaasappelsap geperst.

In de koelkast: witte rijst, gebakken ui, paar boontjes en beetje sla van zaterdag. Verder een flinke hoeveelheid Tjap Tjoy met kip van zondag. Alles gemengd en langzaam opgebakken in de juspan.

De volgende, echt hete dinsdag, de bami, beetje babi pangang, 1 stokje saté, aardig wat babi spek en een beetje Foe Yong Hai met varkensvlees van zondag tot een heerlijke maaltijd gecomponeerd. Op tafel seroendeng, gebakken uitjes, ketjap en sambal. Het is natuurlijk heel 'normaal' om met 38° buiten een bami-maaltijd te eten. Maar lekker was het toch!

Op woensdag weer gewoon gekookt, een vleesloze maaltijd. Portobello met camembert. Ik had 2 paddenstoelen. Deze van de steeltjes ontdaan en die samen met 1 stengel prei in ringetjes gebakken. De hele camembert in de bakaccessoire van de airfryerXXL gelegd. Daar de hoeden, prei en steeltjes omheen. Hazelnoten fijngemaakt in een vijzel en over de groenten gestrooid. Op 180°, 10 minuten. Een salade van kropsla, rode paprika en een gekregen komkommertje. Apart een tomatensalade met balsamicocrème. En een een heerlijk half afbakbrood van De Verleiding.

Heerlijk verfrissende regen buiten deze dag. We aten drumsticks uit de airfryerXXL met het smart sensing programma. Ik had ze ingesmeerd met een beetje olie en daarover snufje paprikapoeder, zwarte peper en 2 geperste tenen knoflook. Met wat sla, tomaat en komkommer en de andere helft van het bakbrood.

Voorbereidingen voor de volgende dag met eetvisite. De bestelling van Schmidt Zeevis kwam binnen. Daarbij ook een paar haringen voor partner. Ik maakte vast het dessert voor de volgende dag.

Op vrijdag aten een broer en schoonzus hier. Deels gekozen voor kant-en-klaar producten. 

Als hapjes vooraf 2 soorten paté, zalmwrap, makreelsalade en blimi's. Met natuurlijk ook nog crackertjes en zoute boter. 

De bouillabaisse langaam opgewarmd. Smaakte heerlijk. Ik had deze keer bij de maaltijd ander brood dan meestal, pane-maire. Afgebakken in de airfryerXXL. 

Voor de eierragout had ik eerder al 4 eieren gekookt, maar ter plekke toch besloten iets meer te maken omdat er nu eenmaal 250ml zit in een verpakking soya cuisine. Ik was blij dat het er was want er werd geen slagroom geleverd door omstandigheden. De 2 uien fijngemaakt in de Onionchef met het roze mes. De eieren in stukken gesneden maar iets fijner dan in het recept. De ragoutbakjes 6 minuten gebakken in de airfryerXL op 165° zoals vermeld op de verpakking.

Voor de vis met witte bonen heb ik 2 potten witte bonen gebruikt. Verder 3 kleine rode uien in kleinere stukken als in het recept staat. Een kleine courgette waarvan de plakjes gehalveerd. Een takje kleine trostomaatjes ieder gehalveerd. Ruim 100g Kalamata-olijven. Dat alles met een lepel olijfolie en zwarte peper gemengd. Omdat de topf direct uit het water de oven in gaat, alles in de ochtend klaargezet in een grote schaal. De zeeduivelmoten met bot (2 per verpakking) met verse laurier en ontbijtspek ingepakt. Vorige keer was de vis niet gaar genoeg dus deze keer de pot 1½ uur in de oven gezet op 200°. Helemaal gaar en heerlijke smaken met elkaar gemengd. Maar ook deze keer wel wat veel, ha, ha. Vanwege de vissmaak ingevroren om een andere keer te combineren met een stukje vis. Net voor het hoofdgerecht druppeltjes buiten dus verhuisd naar de eetkamer. 

De vis was er al uit voor ik aan een foto dacht.

Als kaas was er blauwe korenbloem en morbier. Met een echt heerlijke oude rode wijn (de calvados was voor bij de koffie, ook erg lekker).

De limoncello crème brûlėe helemaal gemaakt volgens recept maar dan met biologische rietsuiker want nooit gewone kristalsuiker in huis. Het brandertje is wel wat iel maar het was echt heerlijk.

Als afsluiting koffie met hazelnut crunch truffel. Met een puntje Calvados voor de thuisblijvers en niet-rijder. Heerlijke, gezellige, fijne avond en eten goed geslaagd. 

Op de laatste dag van deze blogweek opnieuw makreelsalade met een crackertje. Dan een pasteibakje met de rest eierragout en een beetje sla. En daarna Franse kaas met dat heerlijke brood met wat licht gezouten boter. En de 2 crème brûlée bakjes die over waren als toetje. 


En vandaag, zondag, iets met boontjes en tomaat. Daarover volgende week. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten