zondag 10 juli 2022

Uit de airfryer(s): drumsticks, bloemkool, hamburgers, pitabroodjes; heerlijk eten bij vrienden, Hotpot; salade, soepje, stamppotje met Chinese kool; Hongaarse kip uit de Römertopf.

Beiden uit de airfryer voor donderdag.

Een salade van rest pasta, rest boontjes, beetje risotto gemengd met tomatensaus, feta, tomaat, de rest van het potje pulled porc van de hapjes van vorige week, ei, blaadjes basilicum, 2 grote groene Bella olijven in stukjes, 10 Kalamata zwarte olijven en ijsbergsla (de foto was al klaar toen ik de zwarte olijven bedacht). Het was een heerlijke salade. Wat over was gemengd met nog een restje van de tomatensaus voor een soepje. 


Maandag uit eten bij vrienden. Hotpot, een voorbeeld maar zie de foto's. Alles in eigen keuken gemaakt. Eén schaal met voorbereide stukjes kip, één schaal met garnalen. Zelfgemaakte kroepoek en emping. Een prachtige op houtskool gestookte pot met echte bouillon. Met vooraf een gefrituurd hapje van plakjes tempé met een beetje zout en tussendoor ook nog heerlijke bakbananen. Feestelijk eten met fijne mensen, wat wil een mens nog meer.






Dinsdag at de jongste kleinzoon mee die een deel van de dag bij ons was. De salade met saus van zondag en een extra stuk tomaat met water en wat bouillonpoeder tot soep gemaakt. Op een bordje verder tomaatjes, komkommer, crackertjes, gekookt eitje. En toe een kom Griekse yoghurt met een lepeltje honing. Picknicken met opa bij het wielrennen (Boet had zijn soep al op), nou ja eventjes dan en daarna met oma en bordje naar buiten met nog meer tomaatjes, sla, komkommer en crackertjes...


De volgende dag een stamppotje, colcannon. Ruim 300g Chinese kool, ruim 400g aardappel, peterselie, maggikruid en knoflookbieslook en gebakken uitjes erdoor samen met slagroom en een klontje mascarpone. Erbij één biefstuk gebakken, klein reepje voor mij, en deze boter gebruikt als boterjus. Heerlijke maaltijd. Heel klein restje over.


Geroosterde bloemkool uit de airfryer werd het donderdag. Een halve bloemkool in roosjes. Een papje gemaakt van 3 eetlepels sesamolie, in de vijzel fijngemaakte sesamzaadjes en komijn, paprikapoeder, in fijne stukjes gesneden verse gember, 2 geperste tenen knoflook en zwarte peper. De bloemkool in het bakaccessoire van de airfryerXXL gemengd met het papje. Dit op de bakplaat in de op 180° voorverwarmde airfryerXL gezet voor 10 minuten. Dat was veel te kort, met 7 minuten erbij was het heerlijk knapperig en sappig. Twee drumsticks ingesmeerd met Hippo pepersaus. Deze gebakken in de airfryerXXL in het mandje met het smart sensing programma, 15 minuten. Libanese pilaf uit de diepvries opgebakken met een klontje boter en daar een paar lepeltjes gemalen kokos doorgeroerd. Kroepoek, gebakken uitjes en seroendeng op tafel. Was weer smakelijk. 


Vrijdag waren de kleine kleinzoons bij ons, ook om te eten en slapen. Ik maakte klassieke hamburgers. De hamburgers waren kant-en-klaar. Even gebakken op de grillplaat in de airfryerXL, 8 minuten op 180°. De witte bolletjes opengesneden. Verder blaadjes ijsbergsla, plakjes cheddar, -tomaat en -rode ui op bordjes en natuurlijk mayonaise en tomatenpuree en een heel scherp sausje op tafel want de ketchup bleek helemaal op. De jongens mochten zelf kiezen hoe ze de burger wilde eten. Apart ook nog kleine tomaatjes, komkommer en stukjes rode paprika op tafel. Ze aten er goed van!


En zelfgemaakt ijs toe, een beetje chocolade- en een beetje aardbeienijs. 


Op de laatste dag van deze blogweek Hongaars uit de römertopf. Ik gebruikte daarvoor 275g kip shoarma. Verder 1 groene en ½ rode paprika, 1½ ui, 2 tomaten en 2 tenen knoflook. In plaats van gezeefde tomaten 1 koffielepel tomatenpuree en 1 koffielepel piccantissima opgelost in 1 deciliter water. Omdat zowel de kipreepjes als de picantissima stevig gekruid waren, geen extra kruiden toegevoegd, wel een puntje bouillonpoeder. Natuurlijk de topf een kwartiertje in water voorbereid en koud in de oven gezet. Omdat kip sneller gaart dan rundvlees de oven 1½ uur aangehad nadat de 200° was bereikt. Het lastige met de römertopf is dat deze direct voor hij in de oven gaat uit het water moet komen. De hele inhoud is daarom in een schaal klaargezet en daarna in de topf gedaan. Ik had geen zin in rijst of couscous. Er lagen verse pitabroodjes. Afgebakken 2 x 3 minuten op 180°op de pizzaplaat van de airfryerXXL. Een goed idee. Met het 4e broodje door de helft ieder nog een stukje brebis na de heerlijke maaltijd.



En vandaag, zondag, koelkast-controle. Soepje? Combinatie van restjes? We zullen zien.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten