zondag 31 juli 2022

Uit de airfryer(s): braadworst, preitaart en de rest kun je er ook in opwarmen, kaashapje, witlof met ricottasaus; uit de slowcooker: witlof met aardappelen, ricotta en salami; zomerse garnalencocktail met limoncello en ook nog pasta met bloemkool en blauwe kaas.

Een hele stille zondag begon deze week mee. Zowel buiten als bij ons heel rustig. We aten een zomers gerecht sperziebonen met tomaat. Buiten bij 31° in de schaduw maar toch heel warm. Maar, warm eten als het warm is, is niet zo slecht. Het was een heerlijk zomers gerecht met 250g sperziebonen, ½ bolletje knoflook, 1 ui, 1 heel grote vleestomaat, basilicum en tijm uit de kruidentuin, beetje peper en zout en een slokje witte wijn. Erbij 2 aardappels even gepoft in de Magnetron en 2 braadworsten met truffel van de Amsterdamse worstmannen even geweld in heet water, klein beetje olie erover en daarna 7 minuten in een op 180° voorverwarmde airfryerXL op de bakplaat. Met een glas rood uit de andere helft van de gekregen fles wijn van de dag ervoor. 

Op maandag was ik jarig, maar pas een beetje feest op de volgende zondag. Omdat partner niet erg lekker was is er niet gekookt. Rest, brood en crackers met Franse kaas was het diner.

Ik had wel een feestelijk voorgerechtje bedacht, garnalencocktail. Dat dus gemaakt voor dinsdag. Er was 200g Hollandse garnalen. Daarbij een flinke scheut limoncello, een tiental gedroogde olijven en wat verse oregano uit de kruidentuin. Een paar uur laten intrekken. En geen mayonaise want dat leek me niet zo lekker met de limoncello. Zo was het heerlijk, meer zomers en luchtig dan met mayo denk ik.

En we aten preitaart. Er lag een rol bladerdeeg. Met 250g gemengd gehakt, 1 prei, 1 middelgrote rode ui, ½ rode en ½ groene paprika, 2 tenen knoflook, 1 ei en 3 eiwitten, ongeveer 100g crème fraîche en 50g geraspte kaas. Omdat de bodem bij mij altijd nat is en niet krokant moet er eigenlijk eerst blind gebakken worden. Dat heb ik niet gedaan. Maar, eerst de bakaccessoire van de airfryerXXL ingesmeerd met olie, daarna de randen van binnen bekleed met wat deeg. Het gehaktmengsel laten uitlekken en erin gestort en toen een lap deeg bovenop met heel veel gaatjes erin geprikt. Omdat ik het een paar uur voor het eten had klaargezet, zo'n 30 minuten in de airfryer op 180°. Prachtig gelukt qua krokantheid, heerlijke smaak.


Maar wel erg veel na het kaashapje en de garnalen.

Met het stukje deeg wat over was had ik voor de namiddag een kaashapje gemaakt, een reep deeg, in het midden geraspte kaas, van beide kanten deeg erover. In de airfryerXL op de grillplaat, 6 minuten na voorverwarmen op 180°. Deze had ik wel ingesmeerd met olie, maar de bodem bleef toch teveel plakken. Jammer, maar wel erg lekker.

Met dit recept als uitgangspunt woensdag een witlof schotel gemaakt in de slowcooker. Ik had 2 grote stronken witlof, een paar aardappelen gekookt en in flinke stukken gesneden, een grote eetlepel ricotta, 100g salami in stukjes gesneden, geraspte kaas en een lepeltje groentebouillonpoeder met een beetje water. Dat 4 uur op laag laten garen. Lekker! Na het garen ziet het er minder lekker uit dus foto ervoor :).

Op donderdag de andere helft van de preitaart in hetzelfde pannetje opgewarmd in de airfryer. Voorverwarmd op 180° en daarna 12 minuten 'gebakken'. We aten er salade met komkommer en tomaatjes bij. Echt prima gelukt dat opwarmen. Lekker hapje opnieuw.

Op vrijdag witlof met ricottasaus uit de airfryerXXL. Met 2 stronken witlof die ik altijd in z'n geheel kook om ze niet uit elkaar te laten vallen. Na het koken beiden doormidden gesneden dus 4 delen in het bakaccessoire. Met de helft van de hoeveelheden de ricottasaus gemaakt met wat bouillonpoeder en extra Italiaanse kruiden. Bestrooid met paneermeel en besprenkeld met een heel klein beetje olie. In de middag klaargezet dus koud in de airfryer daarom 25 minuten op 180° gezet maar toch de laatste 5 minuten naar 160°. Stond zo heerlijk te bobbelen. Er bij een gewelde rookworst en een zacht broodje. Heerlijk.


Op de laatste dag van deze blogweek pasta met bloemkool en blauwe kaas. Voor de kaas had ik een stukje morbier en een stukje blauwe korenbloem, bij elkaar ongeveer 140g. Met 1 ui en 280g bloemkool, echt klein gemaakt, even lekker gebakken. De kaas, 150ml melk en 50ml room erbij en lekker laten pruttelen een tijdje. Wel goed opletten dat de kaas niet aanbrandt. Toevallig had ik wel farfalle in huis maar met andere pasta gaat het natuurlijk even goed. Peterselie vergeten, maar echt een lekker recept als je van blauwe kaas houdt en weer eens iets anders met bloemkool wil doen.


En vandaag, zondag, een dagje buiten met eten en drinken met gasten die allemaal iets meebrengen. Of het buiten zal worden is nog maar de vraag gezien de aangekondigde nattigheid. Maar, daarover volgende week.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten