zondag 3 juli 2022

Uit de airfryer(s): frietblokjes, braadworst en ook nog risotto opgewarmd!; gehaktschotel en sperziebonen vanwege de hoeveelheden uit de grote oven; citroenrisotto uit de rijstkoker; ook weer blij met de magnetron en witlof uit de slowcooker.

Dille en citroenverbena en links rozemarijn. 

We aten met jongste zoon, schoondochter en de twee jongetjes die waren blijven logeren een gehaktschotel die voor 2 personen natuurlijk prima in de airfryer kan, maar in deze hoeveelheid in de oven gebakken. Ik had 250g runder- en 250g gemengd gehakt en 1 stronk witlof, 1 rode paprika, 100g kastanjechampignons, 1 rode- en 2 gele uien, 4 tenen knoflook en de steel van een broccoli (eerst even gekookt) als groenten. Na het rullen, zonder knoflookpoeder, omdat ik knoflook had gebruikt, en wokken een paar lepels smeerkaas, een lepel knoflookbieslook, 150g gemalen kaas en 3 eieren door de groenten geroerd. In de ochtend klaargezet en pas voor het bakken nog wat geraspte kaas erover gestrooid. Ongeveer 20 minuten op 180° in de grote oven. Echt heel goed gelukt. We aten er een tomatensalade met feta en basilicum en witte basmatirijst bij.

Een maaltijd samengesteld uit wat resten voor maandag. In de magnetron couscous gemengd met tomatensaus. Ook in de magnetron gehaktschotel. Erbij wat sla met mayonaise. 

                                                        Op dinsdag bezoek van schoonzus. 

Op maandagmiddag 3 eieren hardgekookt in het azijnmengsel wat nog in de koelkast stond. Wat extra kerrie erbij. Dan de 3 eieren gepeld en in de vloeistof gelegd voor een geel eitje als voorgerecht. Gepresenteerd op een blaadje ijsbergsla met een plakje prosciutto

Als hoofdgerecht maakte ik citroenrisotto. Maar deze is gemaakt in de rijstkoker met 150g arbororijst, 500ml visbouillon, 100ml witte wijn en 2 eetlepels zoute boter. Een vulling gemaakt van 100g gebakken spekjes, 2 uien in kleine stukjes, 2 tenen knoflook, 2 takjes tijm en citroenverbena. De takjes verwijderd en het mengsel na het koken (in de rijstkoker ongeveer ¾ uur) door de risotto geroerd. Ook citroenrasp en -sap en 2 eetlepels mascarpone erdoor geroerd. Wat een heerlijke risotto en ondanks maar 150g rijst toch nog aardig teveel. 

Er waren 8 coquilles en ik had 90g zeekraal. Daarmee coquilles met zeekraal gemaakt. Beiden heel kort gebakken. Het sausje apart opgediend in een kommetje. Erg lekker.

Dan nog de sperziebonen. Ik had 500g bonen, deze in stukjes gesneden en even geblancheerd. Ongeveer 60ml room erover gegoten in de ovenschaal en 2 tenen knoflook in plakjes gesneden. Wat chilivlokken en een snufje zout erop. De kaas bestaat uit een samengesteld geheel van brebis en geraspte belegen kaas. Heerlijk na 40 minuten in de oven want afgekoeld erin. 

Het aardbeienijs was al in de vorige week gemaakt. Ook de rabarber was er al. Lekkere combinatie.

De hele maaltijd buiten van 16.00 tot 19.15. Schoonzus heeft een 'hondenbaan', ze vangt honden op van mensen die met vakantie gaan en wij houden niet zo van honden, dus was de tijd beperkt om weer naar de hondjes terug te gaan. 

Woensdag (nog steeds) een zeer pijnlijke voet van een artrose-ontsteking. Ik paste in de ochtend een paar uur op in Rotterdam omdat er geen school was voor de oudste van 4½. Intussen belde oudste zoon om later in de middag te komen genieten in de tuin met vriendin en haar dochter. Zeker wel, maar door die voet moest er voor mij gezorgd worden en niet andersom. We aten hapjes met crackers, stukjes worst etc. zoals met schoonzus. Daarna bestelde pizza's en chocolade- en aardbeienijs toe. Heerlijk gezellig buiten.

De volgende dag nog steeds veel last. Daarom de rest sperziebonen met kaas opgewarmd in de magnetron. In het bakaccessoire van de airfryerXXL de rest risotto gemengd met de saus die over was van de zeekraal en coquilles en een scheutje witte wijn op 160° een keer geroerd en gekeken of het wel goed ging. Nou dat ging uitstekend. Na ongeveer 10 minuten perfect van smaak en consistentie. Dat gaat dus heel goed in de airfryer! De bonen ook gewoon lekker na 9 minuten op 700W. Als dessert verse aardbeien met Griekse yoghurt. 



Vrijdag witlof met aardappelen, ui en grillworst uit de slowcooker. Met 2 grote stronken witlof, 1 ui, 8 kleine aardappels, 150g grillworst, 50g mascarpone, 50g geraspte kaas, 125ml crème fraîche met mosterd, peper en paprikapoeder. Het ziet er niet heel smakelijk uit, maar was na 6 uur op laag echt heerlijk en helemaal op. Ook die grillworst paste er goed bij. 

Op de laatste dag van deze blogweek 400g verse frietblokjes uit de airfryerXXL met het smart-sensing programma. Ik had ze deze keer zittend handmatig gesneden. In de airfryerXL terwijl 2 braadworsten met cheddar en gestoomde ui van de Amsterdamse worstmakers gebakken, eerst even geweld in heet water, dan 7 minuten op de bakpan. Dat gaat dus prima, maar wel een beetje ingesmeerd met een kwastje olie. Intussen de spinazie gekookt met aanhangend water en na afloop een klontje zoute boter erdoor gedaan. Eenvoudige doch smakelijke maaltijd.

En vandaag, zondag, een salade denk ik, deels met wat nog in de koelkast staat. Maar daarover volgende week maar weer verder. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten