zondag 7 augustus 2022

Uit de airfryer)s): geroosterde tomaten, scrambled eggs; Verder: casserole; mascarpone-ijs; mooie salades van de schoondochters; taart van zwager; snijbonenstamppot; heerlijke soep; en uit de slowcooker: portabella stroganoff maar dan anders.

Maaltijd laatste blogdag.

Zondag was het ineens niet meer zo mooi zomers. We hadden gasten die deels zelf lekkere dingen meebrachten. Het thema was Frankrijk. De temperatuur was prima en de regen bleef uit tot laat in de middag. En...., het was natuurlijk toch heel gezellig en lekker allemaal.

Zelf maakte ik de casserole. We waren met 7 volwassenen en 2 kindjes. Heb 8 worsten uit de verse worst fanbox gebruikt die ik had besteld, 4 venkelzaad en 4 citroen en tijm. Gebakken en per worst in 4 stukken gesneden omdat ik flinke stukken leuker vond dan kleine plakjes. Dan 180g ontbijtspek in kleine stukjes gebakken. Daarna 2 preien en 3 tenen knoflook gesneden. Uit blik 1200g boterbonen. Wijn en bouillon van een blokje erbij en een snuf chilivlokken en lekker laten sudderen. Door de gekruide worsten, het spek en de chilivlokken geen extra zout en peper nodig. Men vond het heerlijk. Natuurlijk met lekker brood erbij.

Het mascarpone-ijs was best wel spannend. Ik had een potje slagroom in de diepvries staan. Dat heb ik gewoon langzaam laten ontdooien. Maar dat kun je dan niet meer opkloppen. De rest van de benodigde room heb ik wel geklopt en een en ander met de koude melk met suiker en vanille voorzichtig door elkaar geroerd. Ik ga room niet meer invriezen want ik vind het te griezelig wat je er dan nog mee kunt. Maar, toch geweldig gelukt en erg lekker.

De salades waren met peer, roquefort en noten en bloemetjes uit eigen tuin van die schoondochter, en de ander met gerookte eendenborst, bramen en noten en druppeltjes van een mij onbekend heerlijk spul gemaakt door de andere schoondochter. Beiden heerlijk.

                                                               De lekkere taart door zwager

                                                                            De salades:


                                                            Foie gras uit Frankrijk dus

                                                           Nog wat groenten voor de kindjes

De volgende dag soep gemaakt van rest sperziebonen met tomaten, stukjes groene en gele paprika, het uitleksel van de boterbonen, een rest saus van de casserole, stukjes komkommer. Maar eerst 's avonds casserole gegeten met brood. Was opnieuw heerlijk. 

Dinsdag kwamen de ouders de jongetjes ophalen die een dag bij ons waren want het werk is weer begonnen. We aten snijbonen-stamppot maar de kaas heb ik er apart bij gegeven want niet iedereen is gesteld op kaas in een stamppot. Ik had maar 275g bonen, daarbij een potje witte lupine van inhoud 190g en  1000g aardappelen. In de Onionchef met het roze mes kaas gemalen, stukken emmentaler, bergblumen en morbier, samen ruim 200g. Een stuk pancetta van Brandt en Levie van 160g in stukjes uitgebakken. Bij 1 ui en 1 rode paprika nog 100g grillworst in stukjes meegebakken. De aardappelen grof gesneden, alles gemengd met een scheutje melk en wat peper. Kaas dus apart voor de liefhebbers. Lekker zo grof, ieder stukje apart te proeven. Flink wat over.

In de middag hebben de jongetjes en ik nog wat kroosjes verzameld en geplukt en er moes van gemaakt. Beetje zurig maar met wat honing toch wel lekker gevonden.

Woensdag in de namiddag een kom heerlijke soep en 's avonds de rest van de snijbonen-stamppot. 

En donderdag opnieuw een kom soep en 's avonds kip tandoori met bloemkool. In het pakje zat 230g kipfilet, er was ½ bloemkool, de komijn, koriander, gember en paprikapoeder in de vijzel gemengd met 2 gedroogde rode pepertjes. Kip gebakken, 1 ui en 3 tenen knoflook erbij, bloemkool en water in de pan en laten pruttelen. De crème fraîche erin. Witte basmatirijst gekookt in de rijstkoker. Leuke combinatie van smaken. Voor mij pittig genoeg, voor partner nog wat extra sambal op tafel. 

Er waren veel tomaten in huis. Op vrijdag maakte ik daarom gevulde tomaat. Ik maakte het als hoofdgerecht dus met 4 tomaten en 4 eieren. Tomaten gebakken op de bakplaat in de voorverwarmde airfryerXL, 8 minuten op 160°. De eieren gemaakt in het bakaccessoire van de  airfryerXXL zoals hier in het Engels beschreven. Leuk idee, maar dat is toch echt handiger gewoon in een pan. Airfryer op 170° voorverwarmd, beetje olie in het bakje, eieren geklutst met peper en 2 lepels crème fraîche (was een rest en de kookroom was nog dicht), iedere 2 minuten doorgeroerd, in totaal 8 minuten. Wel erg lekker trouwens. En er bleek geen pesto meer in de vriezer, ik heb een zakje avocadomousse gebruikt met verse peterselie. We aten er een wit broodje bij met een plak beenham. Leuke zomerse maaltijd.

Op de laatste dag van deze blogweek de slowcooker aan het werk gezet, portabella stroganoff. Soms portobello, soms portobella genoemd. Ik heb het recept helmaal veranderd want had maar 100 gram paddenstoel. In plaats van tomatenpuree 3 tomaten zonder het binnenste even meegebakken met de portobello omdat dat de smaak van tomaat ten goede komt. Eén ui en 3 tenen knoflook en ook nog een puntpaprika gebakken. Eerst ui, dan stukjes paprika, dan paddestoel, dan tomaat en knoflook. Bloem, 1 eetlepel, en gerookte paprikapoeder, 2 koffielepels, erbij. Het binnenste van de tomaten in de pot gedaan, daarop 2 flinke eetlepels mascarpone want die stond open, peper, zout, bouillonpoeder en 150ml water in de pot. Gemengd met het gebakken deel. Na 3 uur op laag, heerlijk. Er bij aten we Tortilla Wraps even opgewarmd in de magnetron en een komkommersalade met een sjalotje en veel dille vers uit de kruidentuin. Lekker met beetje suiker, olie en azijn. Goede combinatie met wat uit de slowcooker kwam. 


En vandaag, zondag, maar eens zien wat we nog in huis hebben. Daarover volgende week maar weer. 





Geen opmerkingen:

Een reactie posten