zondag 3 april 2022

De airfryer(s) gebruikt om pizza, kebab, sparerib en pie op te bakken; de eerste witte asperges vers uit Limburg; pittige soep uit de soepmachine; bloemkool met kipsaté; voorjaarsmaaltijd van Alerimus en ook nog een slowcookermaaltijd.

De eerste asperge-maaltijd van het seizoen.

We begonnen de eetweek met een bestelde maaltijd voor 4 volwassenen en 2 kinderen. Dingen als shoarma, sucuk, kipsaté, kebab, spareribs. En veel, heel veel friet, knoflooksaus en pitabroodjes. Natuurlijk allemaal teveel. Weggooien doe ik niet dus nadenken wat met wat over was te doen.

Maar..., ook de eerste verse witte asperges gekregen meegebracht uit Limburg. 

Maandag eerst soep gemaakt in de soepmachine van 2 grote dikke wortels, ¾ rode paprika, de gekookte snijboontjes en een kom salade van de zondagse maaltijd. Met wat extra peper. Heerlijk pittig.

Omdat er ook nog een halve pizza lag, hebben we die eerst maar opgegeten, opgebakken op de pizzapan in de airfryerXXL. Dat gaat echt uitstekend. Het was ongeveer de helft van een grote gekochte pizza, op 160°, 8 minuten. Heerlijk krokant, 'als nieuw'. 

De aspergemaaltijd werd dinsdag. Van de friet van zondag in de Magimix puree gemaakt met een scheut sojacuisine die op moest en een half bekertje slagroom. Het blijft wel wat droog, maar met de boterjus erbij, heerlijk. Opgewarmd in de magnetron.

Het was 500g witte asperges. Keurig gedaan zoals het moet volgens het aspergecentrum. Ze waren echt perfect. Zo vroeg in het seizoen zijn ze natuurlijk ook op z'n lekkerst. Ik had natuurlijk niet op asperges gerekend dus er waren alleen wat resten serrano- en ardennerham. De 2 stukken kebab van zondag opgebakken in de airfryerXL op de grillpan, 8 minuten op 160°. Vond partner een goed idee. Eieren gekookt en natuurlijk botersaus gemaakt van licht gezouten boter. En voor mezelf wat uitgeprobeerd met geitenkaas. Dat beviel me prima. Smaakt uitstekend bij asperges.


Ik hou er van als heerlijke wijn ook nog eens biologisch is en dat is de wijn van Neleman zeker beiden. Nu voor het eerst de iets lichtere qua alcohol geprobeerd. Het verschil is niet groot genoeg om te zeggen dat het aardig wat gezonder is maar de wijn is echt heerlijk en dus de moeite waard om iets minder alcohol binnen te krijgen. 

Voor de volgende dag moest ik iets verzinnen met bloemkool. Bovendien waren er 3 flinke stokjes kipsaté over van zondag met aardig wat saus erbij (niet gewogen). Dit recept hielp om een en ander te combineren. 

De bloemkool was teveel, van de ruim 500g die ik had gekookt, ongeveer 300g gebruikt. Eén ui en één teen knoflook gefruit. Daar de stukjes kip met saus aan toegevoegd en nog wat extra knoflooksaus en een beetje scherpe saus. Ik had geen zin in de komijnsmaak en champignons waren niet in huis. De bloemkool in de pan gedaan en alles goed opgewarmd. Dan nog 3 kleine bosuitjes gebruikt door en op het gerecht. Intussen witte basmatirijst gekookt. Seroendeng, gebakken uitjes en kroepoek op tafel. Lekker hoor!


Dan alweer eind van de maand. Op de laatste donderdag de af te halen themamaaltijd van ons plaatselijk zorgcentrum waar we trouw aan mee doen en steeds weer van genieten. 


Een inderdaad zijdezacht soepje.

Heerlijk stamppotje met kalkoen en tutti frutti. 

En een smakelijk toetje.

Het was weer mooi verzorgd en erg lekker. De bijgeleverde salade voor de volgende dag bewaard.

Vrijdag maakte ik van een rest friet-puree, een rest stamppot van Alerimus en de woensdag gekookte bloemkool een nieuwe puree. Eerst de bloemkool gepureerd met knoflooksaus wat er nog was, dan onderin de pan een rest jus van de kalkoen en een stuk boterjus van de asperges. De 3 soorten puree erin en goed door elkaar gehusseld. Op de grillpan van de airfryerXL een flinke sparerib opgebakken voor partner. De doosjes salade van de dag ervoor opgemaakt. 


Op de laatste dag van deze blogweek kool en prei uit de slowcooker. Met 3 preien en een wit kooltje van ruim 200g en witte wijn (iets meer dan in het recept), water en boter 8 uur op laag gezet. In plaats van de voorgeschreven saus heb ik het laatste doosje knoflooksaus van de zondagse maaltijd gebruikt met een beetje extra peper en foelie. Smaakte echt heerlijk. We aten er een pie met pompoen bij, opgebakken in de airfryerXL, 15 minuten op 160° en een paar kleine witte bolletjes uit de diepvries.


Zo zijn alle resten van de maaltijden van buiten toch weer goed terecht gekomen. En vandaag, zondag, gaan we in ieder geval komkommer en ijsbergsla eten. Maar daarover de volgende keer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten