zondag 20 februari 2022

Gado gado met pindasaus; uit de airfryer(s): slavinken, witlof met geitenkaas; Valentijn bij Gewoon; groenten met mascarpone-stamppot; rode bietjes-salade; wild zwijn stoofschotel; Indiase koolraap uit de slowcooker.

We begonnen de week met gado gado met groenten die in huis waren. Er zijn veel recepten te vinden. Ik gebruikte vooral dit recept maar zonder de pindasaus. Drie aardappels en 2 eieren gekookt en laten afkoelen. Verder kort voor het eten gekookt, dus lauw op tafel: 230g bloemkool, 100g Chinese kool en 60g paksoi. Verder nog een gesneden tomaat. 

De pindasaus gemaakt met een nog dicht potje biologische pindakaas over de datum dus hard werken om de olie erdoor geroerd te krijgen. Verder volgens recept. Heerlijk. Witte basmatirijst gekookt in de rijstkoker.  Bij 2 slavinken een scheutje sojasaus laten intrekken in het spek. In het bakaccessoire van de airfryerXXL eerst 5 minuten op 190° en daarna nog 9 minuten op 160°. Op tafel kroepoek, seroendeng en gebakken uitjes. Jammer genoeg geen komkommer en boontjes in huis die er eigenlijk wel erg bij horen. Extra rijst en pindasaus naast de foto. Wat over was in een doos voor een soepje.

Soep gemaakt in de soepmachine met de resten van de gadogado zonder pindasaus, ei en vlees, wel met rijst en met ½ gele paprika en een klein stukje ijsbergsla. 

Eerst 2 grote stronken witlof gekookt en toen onverwacht besloten om de deur uit te gaan. Een bijzondere gelegenheid want op maandag is dit restaurant nooit open, maar nu wel voor het Valentijnsmenu. Voorgerechten, spoom, kalfsoester, nagerechten. Serietje foto's. Het was heerlijke en heel gezellig. Nooit iets aan Valentijn gedaan maar dit was een erg fijne keuze.

Goede wijn. Alles prima en het vlees voortreffelijk. Voor mij een Irish Coffee, voor de ander een koffie met Armagnac als afsluiting. Met volle buikjes naar huis.

De volgende dag de op maandag gekookte witlofstronkjes doormidden gesneden en in het met olie ingesmeerde bakaccessoire van de airfryerXXL gelegd met de platte kant naar onderen. Verder dit recept aangehouden dus bestrooid met honing, 125g geitenkaas, zwarte peper en een scheutje olie. Op elk halfje een takje tijm. Om rondwaaien te voorkomen een vlamverdeler als spatrekje bovenop. Gekozen voor 20 minuten op 180° want alles was koud bij het begin. Het werd uiteindelijk 17 minuten.


Erbij opgewarmd de overgebleven portobello, halve slavink en stuk camembertbrood. Bij elkaar op de bakplaat voor de airfryerXL gelegd, 160° en na een minuut of 12 gekeken. Perfect. Leuke combinatie van smaakjes. Het stukje vlees was voor de ander. Er bleven wel 2 halve witlofjes over. 


Woensdag wilde ik een stamppot maken met Chinese kool en paksoi. En ook wilde ik graag mascarpone erin verwerken. Ik vond wel een recept voor andijvie-witlof wat ik heb gebruikt als uitgangspunt. Ik heb de groenten wel even geroerbakt in een klontje boter voor ik het door de aardappelen met mascarpone heb gestampt. Eerst 550g aardappel gekookt, intussen 330g Chinese kool en 110g paksoi 10 minuten gebakken. De aardappelen gestampt met ongeveer 125g mascarpone, daar de groenten doorheen gelepeld met een houten lepel. Flink wat peper erdoor. Op tafel sambal en mosterd. Ik welde er in heet water een runderrookworst bij. Een heerlijk recept.


De op donderdag binnen gekomen 2 rode bieten gekookt en ook gelijk 3 eieren hard gekookt. Ik had een recept maar die site bestaat niet meer. Wat ik heb gedaan. Bieten laten afkoelen, geschild en fijngesneden.  Eén ui fijn gemaakt. De eieren in parten gesneden. Biet en ui gemengd met een dressing van 2 eetlepels Griekse yoghurt en 2 eetlepels mayonaise en flink wat zwarte peper. We aten er kaas-maïsbroodjes bij afgebakken in de airfryerXL. Lekker met zoute boter en plakjes droge worst met wild zwijn en amandel.


Op de oppasvrijdag bleef ik in goed overleg thuis vanwege de storm. Oudste zoon belde dat hij er wel door wilde komen en gelijk ook om mee te eten. Bij de rest van de stamppot van woensdag maakte ik wat extra met 1 klein rood uitje en 210g Chinese kool even gebakken en 260g aardappel gekookt en fijn gestampt met een flinke lepel mascarpone. Alles door elkaar geroerd met nog kleine stukjes van de rookworst en goed opgewarmd. 
Verder een wild zwijn stoofschotel. Er was 400g poulet. Dit gemengd met 2 lepels bloem en in de vijzel fijngemaakte folie, kruidnagel en koriander en zwarte peper. Gebakken in een klont ghee en een scheut olie. Daarbij in de onionchef 1 witte en 1 rode ui fijngemaakt en 2 fijngesneden knoflooktenen. Dan 100ml wildfond en 100ml port, 1 theelepel mosterd en 1 snee gemberkoek. Dat uren (het werd 2½ uur) laten sudderen want voor deze hoeveelheid geen geschikte pan voor de oven (die ik dus snel eens moet aanschaffen). Zo nu en dan eens doorgeroerd. Dat is op de gaspit dan wel weer gemakkelijker. Het was echt ontzettend lekker. Klein beetje saus over. En de 'vernieuwde' stamppot met Chinese kool paste er perfect bij, hoewel ook net niet helemaal op.


En als dessert een glaasje soort advocaat met slagroom. Heerlijk en gezellig en zoon liet weten veilig thuis te zijn ondanks de storm. 

Op de laatste dag van deze blogweek koolraap uit de slowcooker. Hoewel ik weet dat koolrabi iets anders is dan koolraap, heb ik toch voor dit recept gekozen. Er was 400g koolraap, in kleine blokjes in de pot. Daarbij 2 tomaten in stukjes, 3 droge pepertjes fijngesneden, 2 cm geraspte verse gember, 1½ eetlepel garam masala, mespuntje kurkuma, 2 lepels gemalen kokos en 2 lepels zonnebloemolie. Na 8 uur op laag een heerlijk recept alleen voor mij wel iets te pittig dus een pepertje minder was goed geweest. Overigens niet voor partner, die vind het juist lekker. Ik kookte er rijst bij in de rijstkoker en we aten er pulled porc bij uit een potje gekregen van dochter die in Duitsland woont. Natuurlijk weer niet alles op.


En vandaag, zondag, eerst maar eens kijken wat er met de resten te maken is en er is ook nog soep. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten